Opnieuw elektriciteit leveren was het eerste doel, en dat is bereikt. Maar de Bio-EnergieCentrale Cuijk (BECC) wil al volgend jaar ook beginnen met het leveren van warmte in de vorm van stoom. Die zou afgenomen kunnen worden door onder meer omliggende bedrijven. We schreven er over in ons tweede nummer, dat verscheen in november 2015.
Aan de vooravond van de off iciële heropening van de bio-energiecentrale laat directeur Daniël Goedhuis er geen geheim over bestaan dat de centrale meerdere doelen kan gaan dienen. Goedhuis is mededirecteur van Biosco uit Den Bosch, dat uit vier partners bestaat. In een samenwerking met de bank NIBC uit Den Haag is de Katwijkse centrale in juni van dit jaar van RWE Essent overgenomen. Het overnamebedrag blijft geheim.
De centrale werd in 2010 gesloten omdat het verbranden van houtsnippers te duur werd. Het toenmalige ministerie van Economische Zaken stopte de subsidie aan de centrale, die daardoor onrendabel werd. Goedhuis denkt wél een sluitend plaatje te hebben. “De voorbije maanden is er groot onderhoud uitgevoerd, nodig na de lange stilstand. Medio oktober zijn we in bedrijf gegaan en sinds die tijd leveren we elektriciteit aan onze (enige) Nijmeegse afnemer: De Groene Stroomfabriek/Huismerk Energie. Deze levert zowel aan de zakelijke als particuliere markt stroom.”
Drietrapsraket
Biosco heeft na de overname een soort drietrapsraket gelanceerd. De eerste trap was de ingebruikname zélf. Daarnaast werden de voorbije maanden besteed aan het vastleggen van de contracten voor installatieonderhoud en beheer, uitgevoerd door Veolia Industriediensten. “De tweede stap is dat we naast de schone houtsnippers die we nu aankopen en verstoken ook andere biologisch verantwoorde materialen willen gaan gebruiken. Het gaat daarbij om materiaal dat al één of meerdere levens heeft gehad. Denk aan papier dat al meermalen is gerecycled en dat nu papierslib is, of aan afvalhout. Daarmee blijft onze duurzame productie gegarandeerd.”
En dan is er nog de derde trap. “Onze centrale is in 1999 als elektriciteitscentrale gebouwd, maar we willen ook warmte gaan leveren, in de vorm van stoom. Op die manier benutten we ook de warmte die tijdens de productie van elektriciteit ontstaat. Dat leidt tot een nog grotere eff iciency van onze centrale. Die warmte leveren we in de vorm van stoom aan industriële gebruikers. Onze eerste focus is ons eigen industrieterrein. Daar is ook nog ruimte voor nieuwkomers; voor hen kan afnemen van warmte extra interessant zijn, omdat er niet eerst bestaande installaties voor aangepast hoeven te worden.”
Investering
Volgens Goedhuis moet in ieder geval de installatie van de bio-energie centrale ervoor aangepast worden. Het gaat om een investering van miljoenen. Vervolgens moeten ook nog vergunningen worden verkregen en contracten gesloten. De directeur gaat er in zijn meest ambitieuze doelstelling van uit dat in de tweede helft van 2016 warmtelevering kan starten. Hij sluit niet uit dat stoom eventueel ook over wat langere afstand kan worden getransporteerd. Warmte leveren aan woningen in de nabijgelegen woonwijk Heeswijkse Kampen is een optie, maar daarvoor zijn geen concrete plannen.