ING in gesprek met Cobra Groeninzicht
Een ingenieursbureau met zo’n veertig aanpakkers en doorzetters, werkend vanuit een opzienbarend kantoor: de voormalige kerk in Vianen. De experts van Cobra doen daar onderzoek, geven advies en leveren big ‘green’ data. Zij werken onder andere voor gemeenten, provincies, waterschappen en non-profit organisaties. ING Groenbank maakte de aankoop en verduurzaming van de kerk, ‘hun’ nieuwe kantoor¸ mogelijk. Beide partijen in gesprek over duurzaamheid.
De sfeer in de met respect voor het verleden tot kantoor verbouwde kerk, doet denken aan die van een hip reclamebureau. Het komt niet alleen door de pooltafel. Hier huist een door big ‘green’ data gedreven ingenieursbureau dat 24/7 bezig is met de verwerking van onder andere satellietdata, luchtfoto’s en sensordata.
Pim Boonekamp, relatiemanager ING Groenbank, en Martijn Leurs, adviseur Zakelijk bij ING, schuiven aan bij ondernemersechtpaar Joost en Anita Verhagen. Joost: “Net van school ging ik werken bij de grootste boomverzorger van Nederland. Zette daar als jongeling een onderzoeksafdeling op en dacht na een paar jaar: ‘dat kan ik zelf beter’.” En zo startte in 2000 Cobra Boomadviseurs, een naam die, inmiddels onder een team van veertig specialisten, veranderde in Cobra Groen- inzicht. Want dat is wat Joost met zijn bedrijf wil bieden: inzicht in het groen in ons land. Met uiteindelijk maar één doel: een groener en duurzamer Nederland.
ING Groenbank
Daar zag het ruim twintig jaar geleden niet naar uit. “Ik wilde lekker in m’n eentje boomtechnisch onderzoek gaan doen. Maar al snel had ik een heel team van mensen om me heen.”. Echtgenote Anita ging het bedrijfsbureau runnen. De groei hield aan; een jaar of vier geleden besloot het tweetal: er moet een nieuw kantoorpand komen.
ING Groenbank kwam in beeld. Zij biedt zakelijke klanten advies en financiering voor projecten als duurzame energie (zon, wind, aarde en biomassa), duurzaam bouwen en biolandbouw. Alle projecten die door de Groenbank worden gefinancierd, zijn door de overheid gecertificeerd als milieuvriendelijk. “Groenbank is een volle dochter van ING. Wij voeren binnen ING de groenregeling uit. Daarin zijn we niet uniek”, bekent Pim Boonekamp direct. “Ook andere banken hebben hun eigen groenbank. Strikt genomen zijn we concurrenten, maar het mooie is dat we elkaar in de praktijk juist stimuleren.”
“We willen als bank volledig voldoen aan de Parijs-klimaatdoelstellingen. De meeste impact maak je daarbij in de leningen. Het is een portefeuille van zo’n zeshonderd miljard euro, waarvan de helft in de bebouwde omgeving. Dáár is onze impact het grootst.”
Spoelen met ‘hemels’ water
Martijn Leurs heeft goede contacten met Joost en Anita Verhagen. Dat deed hen besluiten voor een duurzame investering via ING te kiezen. Martijn adviseerde bij de nieuwe investeringslocatie van Cobra. Joost: “We kozen bewust voor een duurzame herbestemming. Duurzaamheid zit in ons DNA. We wilden bovendien een pand met een verhaal. En dat heeft deze kerk. Na een paar koppen koffie met de pastoor waren we er al uit en kochten we de kerk. Als eerste gingen we van het gas af, hebben we de spouwmuren en gewelven geïsoleerd, kwam er een warmtepomp en hebben we een systeem voor warmteterugwinning geïnstalleerd. We gingen van energielabel G naar A! Verder gebruiken we regenwater in onze toiletten en spoelen hier dus door met ‘hemels’ water… Ook koelen we onze serverruimte met hemelwater.”
Nog altijd stuurt Joost zijn onderneming volgens de jongste inzichten en ontwikkelingen. Opzienbarend is de BomenMonitor die het bedrijf ontwikkelde. “In de crisis vanaf 2008 droogde ons werk op. Ik schafte een mobile-mapping systeem aan, een soort Google-camera met laserscanner. Een enorme investering in een tijd dat we rode cijfers schreven Dit was de start in het werken met big data, iets dat vandaag de dag niet meer uit ons bedrijf is weg te denken.”
Honderd miljoen bomen
Inmiddels monitort Cobra met de BomenMonitor alle honderd miljoen (!) bomen in Nederland, maar ook in Vlaanderen en een stukje van Duitsland. Via deeplearning technieken brengen zij elke dag meer bomen automatisch op naam en wordt hun conditionele ontwikkeling gevolgd. “Een zelflerend en zelfverbeterend proces, waardoor gegevens steeds completer en meer accuraat worden. We hebben ook landsdekkende hittestresskaarten voor bomen ontwikkeld en weten zelfs op stoeptegelniveau hoe versteend Nederland is. Allemaal ingrediënten om inzichtelijk te maken waar kansen en knelpunten liggen. Met onze data kunnen overheden beleid maken, reële ambities stellen en monitoren of beleidsdoelstellingen waargemaakt worden.”
Groen als investering
“Groen was altijd sluitpost bij gemeenten. De boombeheerder moest in de regel zeuren om budget. Gelukkig kantelt dat tij! Men ziet dat groen belangrijk is voor grote problemen waar we als maatschappij mee te dealen hebben, zoals het veranderende klimaat en de daarbij hoge temperaturen en wateroverlast. Maar ook voor het vergroten van de biodiversiteit of de positieve invloed op onze eigen gezondheid.”
”Groenbeheerders zitten een stuk comfortabeler aan tafel tegenwoordig. In plaats van te werken met sec aantallen, schattingen of onderbuikgevoelens, levert onze big green data keiharde cijfers op over vierkante meter boomkroonbedekking, afvang van luchtverontreinigende stoffen of de vastlegging van CO2. Dit kunnen we uitdrukken in kilo’s of kuubs, maar ook in geld. Groen heeft hiermee een economische waarde gekregen. Als concreet voorbeeld; kwalitatief goed groen in de buurt verhoogt de waarde van onroerend goed met gemiddeld genomen zestien procent. Zo’n waardebepaling zegt dus iets over het vestigingsklimaat dat aantrekkelijker wordt door groen slim in te zetten.”
Martijn Leurs, Joost en Anita Verhagen en Pim Boonekamp (v.l.n.r.).
“Met onze data kunnen overheden beleid maken”