Om in de toekomst de ondernemers in het Land van Cuijk en Noord-Limburg goed te kunnen ondersteunen en duurzaam hun belangen te behartigen, werd er in 2021 voor gekozen om dezelfde uitvoeringsorganisatie in te zetten voor de Industriële Kring (IK) en de Bedrijventerreinverenigingen (BTV’s). Doel: optimaal gebruikmaken van elkaars kennis, kunde, netwerk en activiteiten. Dit heeft geleid tot een krachtig verbond van inmiddels 500 bedrijven in deze regio.
De Industriële Kring stuurt op deskundigheid aan de hand van vier inhoudelijke thema’s. De deskundigheid wordt bijeengebracht in themawerkgroepen, met daarin vooral vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven: Identiteit & Communicatie, Infrastructuur & Ruimte, Milieu & Duurzaamheid en Arbeidsmarkt & Onderwijs. In dit artikel aandacht voor de laatstgenoemde themagroep.
Deze elfkoppige themawerkgroep richt zich samen met het onderwijs en de gemeenten op het behoud van het aantal talenten. Hun beschikbaarheid is immers cruciaal voor het ondernemersklimaat in de regio. Insteek is duurzame inzetbaarheid en het zorgen voor nieuwe instroom door scholieren/leerlingen te enthousiasmeren voor rollen binnen techniek, de bouw, logistiek en kwaliteit. “Dit doen we door de leerlingen te raken en te verleiden in de technieklokalen en binnen onze bedrijven”, aldus werkgroepvoorzitter Anton de Weerd.
Duurzame inzetbaarheid, het vergroten van het aanbod van gekwalificeerd personeel en het versterken van het techniekonderwijs zijn de speerpunten. Onder duurzame inzetbaarheid valt bijvoorbeeld het bestrijden van laaggeletterdheid: leden van de IK zijn geïnformeerd over de ondersteuning die het Taalhuis van Biblioplus kan geven. Verder zijn ze gewezen op een scan waarmee ondernemingen zelf kunnen bepalen hoe zij scoren op duurzame inzetbaarheid. Er zijn ook tips aangereikt hoe duurzame inzetbaarheid te introduceren binnen je bedrijf. Voor het vergroten van het aanbod gekwalificeerd personeel wil de werkgroep de driehoek Onderwijs Werk-Wonen versterken. “Er zijn gesprekken met de gemeente en bedrijven over het vestigingsklimaat. Vind je hier een baan, kunnen we dan ook woonruimte voor je organiseren?” Regiobranding valt ook binnen dit speerpunt. Bij het versterken van techniekonderwijs gaat het om het vergroten van de instroom vanuit het voortgezet onderwijs richting technische beroepen. “De werkgroep ondersteunt de nieuwe aanpak Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding”, aldus Anton de Weerd. “Technieklokalen willen we vanuit de IK faciliteren met mensen en middelen. De Open bedrijven route, destijds gestart in Mill, zal worden opgepakt in Haven Cuijk en Sterckwijck Beugen. Scholieren en hun ouders kunnen zo niet alleen ervaren wat voor beroepen er zijn, maar ook wat bedrijven in huis hebben.”
Via kennissessies zet de werkgroep een bepaald thema in het spotlicht en worden leden geïnformeerd om een beeld te krijgen hoe men in het eigen bedrijf bepaalde zaken kan implementeren. Ook de dialoog met het onderwijs is hierin van belang.
Neem contact op via:
085-0640645
of stuur een e-mail naar
info@industriele-kring.nl