Ondernemers in de gemeenten Bergen, Gennep en Land van Cuijk willen een snellere verduurzaming op de bedrijventerreinen in de drie gemeenten. De ambitie is hoog: ze gaan zich gezamenlijk inzetten om de energietransitie op de bedrijventerreinen van het Land van Cuijk en Noord-Limburg te versnellen, circulair ondernemen te stimuleren en de bedrijventerreinen klimaatbestendig in te richten. Ook wordt gekeken naar hoe mobiliteit duurzamer gemaakt kan worden. Daartoe ondertekenden drie wethouders, platform AgriFood Tech en de Industriële Kring Land van Cuijk en Noord-Limburg onlangs een Green Deal.
Fons Janssen, voorzitter van de themagroep Milieu en Duurzaamheid van de Industriële Kring Land van Cuijk en Noord-Limburg: “Als ondernemers staan we allemaal voor dezelfde uitdagingen. Door elkaar te inspireren en samen met andere ondernemers en de gemeenten verduurzamingprojecten op te zetten, hoeven we niet elk voor zich het wiel uit te vinden. Alleen ga je sneller, maar samen komen we verder.”
Flink aan de bak
“We moeten flink aan de bak; zowel de ondernemers als de overheid. Er zijn flink wat ambities uitgesproken én afgesproken om te gaan verduurzamen. Nu is ‘verduurzamen’ een containerbegrip. Kijkend naar de Green Deal hebben we het over vier onderwerpen: energietransitie, klimaatadaptatie, circulariteit en duurzame mobiliteit. Bij energietransitie gaat het natuurlijk in eerste instantie om besparen. Als je het niet gebruikt, is dat natuurlijk het beste, maar energie hebben we nu eenmaal nodig om te leven, te wonen en te produceren. Daarom willen we vooral kijken naar hoe we dat zo efficiënt mogelijk kunnen doen en wat de alternatieven zijn.”
“Daarbij zie je problemen als de congestie van het elektriciteitsnet, en de hoge prijzen van aardgas en stroom. Dat kun je vervelend vinden maar aan de andere kant biedt het ook kansen, want business cases worden opeens veel interessanter, juist door die hoge prijzen. Daarnaast willen we bekijken hoe we hier zoveel mogelijk in kunnen samenwerken. Denk aan warmtenetten, ook voor de bewoonde omgeving. We willen ook dat ondernemers op de hoogte zijn van wat anderen al doen. Daar kun je samen van leren.”
Van industrieterrein naar bedrijvenpark
Kijkend naar klimaatadaptatie gaat het er op industrieterreinen vooral om wateroverlast van hevige regenbuien te beperken, hittestress – doordat alles is ‘volgebouwd’ – tegen te gaan en een omgeving te creëren waar je tussen de middag even lekker buiten kunt wandelen en elkaar kunt ontmoeten. In dat opzicht zou een industrieterrein een ‘bedrijvenpark’ moeten worden, aldus de initiatiefnemers. Er wordt ook gekeken naar het ontwikkelen van meer biodiversiteit op de terreinen.
Het derde speerpunt is circulariteit. “Het hergebruik van reststoffen begint natuurlijk op de tekentafel, bij de ontwikkeling van producten. En ook hier geldt weer dat het belangrijk is dat we van elkaar weten wat we doen. Zo kun je ooit heel praktisch reststoffen van de ene partij, bij de andere weer hergebruiken, aldus Fons Janssen.
“Veel mensen denken bij duurzaamheid vooral aan energie, terwijl er juist op bedrijventerreinen ook veel winst te behalen valt op het gebied van circulair ondernemen”, aldus Peter Stevens, wethouder gemeente Gennep.
Duurzame mobiliteit
Volgens Antoinette Maas, wethouder gemeente Land van Cuijk, groeit de noodzaak om de vaak sterk versteende bedrijventerreinen te vergroenen en waterbestendig te maken, net zoals de vraag naar schone en duurzame mobiliteit. De vraag daarbij is: kunnen we vrachtauto’s elektrisch maken of op waterstof laten rijden? Het zijn ontwikkelingen waar we gewoon een begin mee moeten maken. Waterstof leek een paar jaar geleden nog heel ver weg, nu zie je al dat er voertuigen worden geproduceerd. Accucapaciteit groeit ook nog altijd.
Uitvoeringsagenda
Het ondertekenen van de Green Deal is een eerste stap. De themagroep Milieu en Duurzaamheid van de Industriële Kring – waarin de gemeenten en AgriFood Tech vertegenwoordigd zijn – is bezig met het opstellen van een uitvoeringsagenda. Daarin beschrijven ze het soort projecten, wie eraan bijdragen en de kar trekken, en de financiering ervan. Bijvoorbeeld ‘slimme’ onderlinge energie-uitwisseling, vergroeningsprojecten, of het organiseren van informatiebijeenkomsten over energiebesparing.
“Die stip op de horizon, die is er in ieder geval”
Begin volgend jaar is de agenda klaar. Duurzaam Bedrijvenoverleg gaat ondersteunen in de ondersteuning. Het is de bedoeling dat de projecten uiteindelijk door ondernemers getrokken worden. Zo hoopt men projectmatig verbeteringen en nieuwe initiatieven van de grond krijgen. Maar er wordt ook een actieve bijdrage van de gemeenten verlangd in het vervullen van de ambities. Fons Janssen: “De intentieverklaring maakt dat ons initiatief niet meer vrijblijvend is. We weten waar we naartoe willen, maar nog niet precies hóe. Die route zal wellicht steeds bijgesteld moeten worden door nieuwe ontwikkelingen en voortschrijdend inzicht. En dat maakt het wel heel spannend, maar die stip op de horizon, die is er in ieder geval.”