Vanuit hun werk als werkmakelaar voor de gemeente Land van Cuijk begeleiden zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een baan. Dat doen ze voor in totaal zo’n 1200 uitkeringsgerechtigden in de gemeente. Dimphy van der Zanden en Wilfred Jakobs, werkmakelaars voor de gemeente Land van Cuijk, bemiddelen wekelijks zo’n drie tot vier cliënten succesvol. De insteek is duurzame instroom. Wat veel bedrijven niet weten, is dat zij kosteloos van de diensten gebruik kunnen maken. En dat het aanbod nog verrassend veelzijdig is.
Onder de uitkeringsgerechtigden in de gemeente vallen de statushouders, bijstandskandidaten, jongeren, niet-uitkeringsgerechtigden en werkzoekenden uit Oekraïne. Ook deze doelgroep staat vaak te popelen om aan de slag aan. Allen zoeken veelal werk in het Land van Cuijk zelf. Die kandidaten worden aangeboden bij werkgevers in de regio. Het doel: zo weinig mogelijk mensen in een uitkeringssituatie.
Daarvoor gaan Dimphy van der Zanden en Wilfred Jakobs ook de boer op; grofweg de helft van de tijd bezoeken ze ondernemers. Of ze organiseren, zoals onlangs voor de derde keer, het Frisse Blik Festival. Met ruim 300 bezoekers, 55 werkgevers en brancheverenigingen, en een bezoekerstevredenheid van gemiddeld een 8, kijkt de organisatie tevreden terug op een geslaagde editie. “We willen nog meer in beeld komen bij de werkgevers in de regio. Want men is nog te onbekend met ons en/of heeft een verkeerd beeld van onze kandidaten.” Wilfred Jakobs: “Bedrijven zijn vaak verrast door ons veelzijdige aanbod. Ze verwachten niet dat we zo’n uiteenlopend aanbod kunnen bieden. Denk aan mooie matches binnen de logistiek, productie, industrie, maar ook in de sectoren ICT en zorg hebben wij mooie resultaten geboekt. We spreken hbo-opgeleiden die een burn-out hebben gehad of die het gewoon even net niet kunnen vinden. Of de zzp’er die door corona zijn onderneming is kwijtgeraakt en nu weer aan een baan wil. We hebben ict’ers, mensen uit creatieve beroepen… die variatie is zeker de moeite van het ontdekken waard. Wij werken samen met het Werkgeverspunt Noordoost-Brabant en zoeken de samenwerking met de regio Noord-Limburg.”
Dimphy van der Zanden wijst op de verschillende trajecten. “Je hebt de statushouders; zij komen bij ons terecht via het inburgeringstraject. We begeleiden hen naar werk of leer-werktrajecten. Dan de jongeren van 16 tot 27 jaar, voor wie het heel belangrijk is om aan de slag te komen of blijven. Verder is er de basisdienstverlening, voor mensen die een uitkering krijgen en voor wie wij automatisch aan de slag gaan. En dan is er nog de
‘poort’: mensen die de eerste aanvraag voor een uitkering doen. Ook daar gaan we direct voor aan de slag. Het mooiste is het wanneer we hen uit een uitkeringssituatie kunnen houden. Een Participatiewet-uitkering is een mooi vangnet dat wij in Nederland hebben. Maar in de meeste gevallen is het voorkomen van een uitkeringssituatie door middel van werken de beste optie voor iedereen. Werken is zoveel meer dan alleen een salaris!” “We gaan daarbij voor duurzaamheid”, vult Wilfred Jakobs aan. “Sommige cliënten hebben loonkostensubsidie, wat hen voor werkgevers aantrekkelijk maakt, maar we willen mensen niet inzetten voor bijvoorbeeld zes weken seizoenswerk.
Het tweetal heeft ruime ervaring in de uitzendbranche. Dat maakt dat ze snel schakelen en de markt goed kennen. “Wij begeleiden mensen die meestal wat langer uit het arbeidsproces zijn, het kan meer tijd kosten voordat ze gewend zijn aan de nieuwe structuur in hun leven. Maar er zijn altijd mogelijkheden zoals asperges steken. We gaan voor werk op langere termijn.” Een mooi voorbeeld vormen de Oekraïners: als ze enigszins Engels spreken en een rijbewijs hebben, kunnen ze morgen al aan de slag. Het is mooi om te zien dat mensen opbloeien. Sommigen zitten namelijk echt in een isolement.” Maakt onbekend onbemind? Het lijkt er op. “Dit is niet alleen een dienstverlening voor de werkzoekende, maar net zoveel voor de werkgevers. We zijn niet voor niets bemiddelaar. Goed om te weten: onze dienstverlening kost de werkgever niets. Wij zijn daarnaast thuis in de wet- en regelgeving, dus ook dat is een service die we verlenen. Elke ondernemer mag ons altijd vrijblijvend inschakelen.”
We werken aan een nieuwe Economische Visie. Deze richt zich op het realiseren van een toekomstbestendige economie. Met goede samenwerkingsrelaties waarin werken, wonen en voorzieningen in balans zijn. Belangrijke thema’s zijn transities in economie en ruimte, arbeidsmarkt en onderwijs, zorgvuldig ruimtegebruik, centra en voorzieningen en nieuwe economische dragers in het landelijk gebied. De visie is ook input voor de omgevingsvisie en wordt voorzien van een uitvoeringsplan. Hierin krijgen betrokken partijen ook een rol. Samen maken we het Land van Cuijk een aantrekkelijke gemeente om in te ondernemen, werken, leren en leven.