Locatie Hoogveld van de Heijense onderneming AVG is verzekerd van haarscherpe camerabeelden door de installatie van het nieuwe camerasysteem. Eerder dit jaar aangelegd door Seef Beveiligingstechniek als een vrij specifieke opdracht, waarbij het doel vooral was de procesbewaking weer helemaal – en letterlijk – in beeld te krijgen. Rudi Willems, ICT-officer bij AVG, is een tevreden man: “Het systeem werkt uitstekend, we monitoren onze processen nu nauwgezet en daar waar we het nodig achten, op elk gewenst moment.”
AVG bestaat uit vier divisies: Infra, Bouwstoffen, Transport en Explosieven Opsporing. AVG Infra levert diensten op het gebied van de boven- en ondergrondse infrastructuur. AVG Bouwstoffen is een gecertificeerde leverancier die naast Baublocks ook beton (mortel), cement, zand, grint, afvalcontainers, mobiele zeven, puinbrekers en ander bouw- en grondstofmaterieel levert. AVG Transport verzorgt voor een breed scala van opdrachtgevers in de Benelux en Duitsland de logistiek van onder andere bouwstoffen. AVG Explosieven Opsporing Nederland is werkzaam op het gebied van het opsporen van ontplofbare oorlogsresten (conventionele explosieven).
Beeldkwaliteit
“Vorig jaar kwam bij onze ICT-afdeling de vraag binnen of er wat gedaan kon worden aan de kwaliteit van de camera’s bij AVG op het Hoogveld”, begint Rudi Willems. “Dat is het terrein aan onze eigen haven, aan de Maas. Het ging hierbij om de camera’s in de betoncentrale en bij het silopark van MPG. De verouderde camera’s hadden niet meer de gewenste beeldkwaliteit. Intussen is de kwaliteit van opnameapparatuur sterk gestegen. Onze smartphones bijvoorbeeld, leveren met gemak scherp videomateriaal. Onze oude camera’s hadden die scherpte bij lange na niet, waardoor het voor onder andere onze mengmeesters in de betoncentrale moeilijker was om de processen te volgen. We zien die beelden nu in hoge resolutie.”
Afgelopen juli zijn de camera’s vervangen, samen met Seef Beveiligingstechniek, die het nieuwe CCTV-systeem installeerde. “We kozen voor het merk Ubiquiti, omdat we er als ICT-afdeling al goede ervaringen mee hadden op de locatie van ons hoofdkantoor (De Grens 7). Om het meest haarscherpe beeld te verkrijgen, kozen we voor de G4 Pro-camera. Deze camera kan beelden in 4K laten zien. Ze zijn bovendien ‘toekomstbestendig’, want ze worden steeds door de fabrikant van updates voorzien.”
Overzicht
Rudi Willems vervolgt: “We kregen ook de vraag of we een beter overzicht konden realiseren over het terrein. Daarvoor kozen we een ander type camera: de G4 PTZ Dome.” Deze kan over drie assen bewegen en is bovenop de MPG-silo geplaatst, op een mast met een totale hoogte van 43 meter, waardoor het hele terrein zichtbaar wordt. De gekozen camera’s hebben ook infrarood LED; zo is er in het donker nog steeds goed beeld.”
Zand, grind en cement zijn de grondstoffen voor beton. Die worden bij AVG in Heijen in vulbunkers gestort. “Ons nieuwe systeem is er in de eerste plaats om het proces te observeren. Aardig wat handelingen zijn geautomatiseerd, maar het is en blijft nog steeds mensenwerk. Zo monitoren we niet alleen de inname van de grondstoffen, maar ook het uitrijden van de betonmixers; die moeten goed geplaatst staan onder de silo. Een betonmixer moet schoon ons terrein verlaten, die naleving ben je voor de verkeersveiligheid verplicht, maar los daarvan willen we ook gewoon een goede buur zijn.”
“We kunnen ook monitoren buiten de normale werktijden, want ook dan komen leveranciers hier regelmatig grondstoffen afleveren. Je ziet vanaf de monitor nauwkeurig de hoeveelheden grondstoffen liggen; die zou je zelfs niet per se op locatie hoeven checken.” Met het camerasysteem kan men bovendien ook de milieustraat, voor bouwafval, waar ook particulieren terecht kunnen, monitoren.
Operationeel
Seef Beveiligingstechniek had ook voor de vorige installatie gezorgd, in 2007, indertijd nog onder de naam Megens Elektrotechniek. “En ook daarvóór was er al een CCTV-systeem, maar slechts met vier camera’s”, weet Rudi Willems. “Nu hebben we er zeventien. Het installeren van de hoogst geplaatste camera, de al genoemde dome, was nog een heel werk. We hebben met een eigen drone de beste positie ervoor bepaald.” Jan-Willem Hendriks, projectleider bij Seef, bevestigt het: “Sowieso was dit een redelijk omvangrijke opdracht. Vooral het leggen van de leidingen was een flinke klus; de werkomgeving op een betoncentrale mag je gerust ‘stoffig’ noemen. Tijdens het werk bleef de productie doordraaien. Het werk aan de vulbunker hebben we op een zaterdag kunnen doen, toen de productie stillag.”
Het systeem is sinds augustus operationeel. Rudi Willems: “Ik kan nu thuis via de app kijken, op alle camera’s tegelijk als ik wil. En het systeem heeft daarnaast Kunstmatige Intelligentie, het herkent bijvoorbeeld een persoon of een vrachtwagen. Dat is echt een super voordeel. Ik hoef niet meer urenlang door filmpjes te gaan zoeken naar iets wat misschien gebeurd is. Dat bespaart enorm veel tijd. Ook kentekenherkenning zal op termijn mogelijk zijn. We zijn erg blij met het systeem; beheren kunnen we zelf, maar mocht er toch een storing zijn, bijvoorbeeld hardwarematig, dan is Seef altijd dichtbij.”
www.seefbeveiliging.nl
Jan-Willem Hendriks (links) en Rudi Willems: betere procesbeheersing.