RAMON JANSSEN – AVG BEHEER
Ramon Janssen heeft het aangedurfd om met een personal coach kritisch naar zichzelf en zijn eigen functioneren te kijken. Hij heeft geleerd om ‘los te laten’ en te vertrouwen op anderen. Dit heeft geresulteerd in een bredere scope, betere samenwerking tussen de verschillende bedrijfsonderdelen en een betere risicobeheersing. Hierdoor worden betere resultaten geboekt en staat het bedrijf er sterker voor. Reden voor de jury om de directeur van AVG voor te dragen voor de Ondernemersprijs 2017.
Diezelfde jury noemt Ramon Janssen realistisch: hoewel zijn bedrijf een fl inke stap in de goede richting heeft gemaakt, maakt hij nog steeds gebruik van de personal coach om niet terug te vallen en nog verder te verbeteren. Ramon Janssen heeft de ambitie om te groeien door vooral het marktaandeel in Duitsland en Nederland te vergroten. Hij wil klanten nog meer ontzorgen. Ook het ontwikkelen van nieuwe mortels behoort tot zijn ambitie.
“Ik was verrast en ook heel vereerd; je doet je werk en bent druk bezig met het runnen van het bedrijf, en plotseling krijg je de nominatie! Die voordracht ervaar is als een extra waardering die op mijn pad is gekomen nadat ik AVG van mijn ouders heb overgenomen. De nominatie is bovendien een erkenning dat ons concept van ontzorgen en onze grensoverschrijdende activiteiten succesvol zijn.”
Infrastructurele werken
AVG is een bedrijvengroep die onder meer actief is in infrastructurele werken, zoals het leveren van betonmortel en recyclingproducten aan (wegen)bouwbedrijven. Daarnaast worden landelijk OCE-opdrachten uitgevoerd. Dit betreft vooronderzoek, risicoanalyse en opsporing van niet gesprongen explosieven. De diensten worden zoveel mogelijk in combinatie en van begin tot einde aangeboden. De organisatie doet alleen mee met openbare aanbestedingen als deze binnen de filosofie van de AVG Groep vallen. Er wordt vooral gewerkt voor grote bouwbedrijven (hallenbouwers) en met vaste onderaannemers. Door goede afspraken te maken en de risico’s voor zowel opdrachtgever en opdrachtnemer te minimaliseren, ontstaat er een vertrouwensrelatie die wederzijds vruchten afwerpt.
Ramon Janssen startte na zijn mts-opleiding in 1995 in Duitsland met een bedrijf in recycling, beton en infrastructuur. In 2004 is hij naar Nederland gekomen om als directielid aan de slag te gaan in het bedrijf van zijn vader vanwege een onverwachte uitval wegens ziekte, om samen met zijn moeder de directie van AVG te vormen. In 2008 deed de crisis zijn intrede en daarna stonden omzet en marge van de onderneming jaren onder druk. Saneringen in mensen en materieel konden niet uitblijven.
Gestaag bergop
In 2015 is de aansturing van de organisatie rigoureus gewijzigd, waarna het gestaag bergop ging. De verschillende bedrijfsonderdelen gingen veel beter samenwerken, wat leidde tot synergie van de complete AVG-activiteiten. Mede hierdoor, en door de juiste risicobeheersing, zijn resultaten beter voorspelbaar en kunnen eventuele tegenslagen beter worden opgevangen. Het uitvoeren van grotere projecten is door deze integrale aanpak een gezonde business geworden. De turn-around van AVG is geheel te danken aan de ondernemer. In 2011 verwierf Ramon Janssen honderd procent van de aandelen in AVG. In 2015 is bij hem het besef gekomen dat het allemaal anders moest. Onder begeleiding van een personal coach kwam hij tot de conclusie dat hij zelf als eerste moest veranderen als hij zijn onderneming anders wilde laten functioneren. Structuur, communicatie en gedeelde verantwoordelijkheid hebben gezorgd voor een verschuiving van ‘ik’ naar ‘wij’. Met goede informatie over de resultaten en key performance indicators stuurt nu het hele managementteam de activiteiten aan en nemen de verschillende afdelingsleiders verantwoordelijkheid voor het bereiken van de gestelde doelen.