september 7, 2018
Nikos Barbageorgopulos en Maral Ameri

Een bijzonder restaurant aan de Maas in Cuijk

“Hier eigenlijk kunnen wij wel een beetje de oorsprong van de Brabantse beschaving vinden”, zegt Frank Lammers letterlijk in de Canon van Lammers van Omroep Brabant TV, terwijl hij de trap oploopt bij de parkeerplaats van de Deken van den Ackerhof in Cuijk en uitkijkt over de Maas. “Want dit was de rand van het Romeinse Rijk en de Romeinen hebben Cuijk gesticht”, stelt hij vast in 2015. In het tweede nummer een interview met Nikos en Maral, die op deze plek restaurant Horizon realiseerden. Dit schreven we toen: “De trap is er nog steeds, maar de parkeerplaats is inmiddels een bouwplaats. Grieks Restaurant Rhodos bouwt hier een nieuw onderkomen. En deze bouwplaats was en is een vindplaats! Talrijke bewijzen van de aanwezigheid van een Romeins Castellum zijn door de jaren in de directe omgeving van de parkeerplaats gevonden. Amateur-archeoloog Jan Kusters heeft naar aanleiding van de nieuwbouw aan de […]
september 6, 2018
Stichting Dagbesteding Cuijk in 2015

Stichting Dagbesteding Cuijk: Industrieel erfgoed krijgt maatschappelijk doel

Stichting Dagbesteding Cuijk: Industrieel erfgoed krijgt maatschappelijk doel – zo kopten we in november 2015 in ons tweede nummer. Lees dat interview met Huub Niessen hier. En kijk eens hoe het nu is geworden. “Industrieel erfgoed in het hart van Cuijk blijft behouden én krijgt een maatschappelijk doel. Hoe mooi is dat?” Ondernemer Huub Niessen is vol op stoom met zijn project rond dagbesteding en re-integratie voor in totaal veertig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Plaats van handeling: de voormalige leerlooierij aan Het Tuigleerstraatje. Stichting Dagbesteding Cuijk biedt daar onder één dak op diverse werkplekken allerhande vormen van dagbesteding aan. Er komen werkplekken in een lunchroom, bakkerij, wasserij, tuinkas met moestuin en een atelier voor creatief en kleinschalig industrieel werk. Alles onder de naam De Looierij. Doelgroep zijn mensen met een verstandelijke beperking, een niet-aangeboren hersenaandoening en dementerende ouderen. Voor hen zijn er maatschappelijk relevante activiteiten onder professionele […]
september 5, 2018
Dick Jetten: ‘Negentig jaar dealer, hoeveel bedrijven kunnen dat zeggen?’

Opel Auto Jetten Cuijk: ‘Negentig jaar dealer, hoeveel bedrijven kunnen dat zeggen?’

Toen hij als twintiger de zaak van zijn vader overnam, moest Dick Jetten op zoek naar zijn eigen stijl van zaken doen en leiding geven. Geen eenvoudige opgaaf, merkte hij al snel. Hij meende toen, een kwart eeuw geleden, dat hij misschien zelfs moest aansluiten bij een schreeuwerige stijl van zaken doen. Want dat was wellicht de snelste en meest voor de hand liggende weg naar succes? Dick Jetten bemerkte echter snel dat hij moest vasthouden aan zijn persoonlijke aanpak, die dicht bij de mensen én hemzelf staat. In het tweede nummer van InZaken – november 2015 – deed hij zijn verhaal Begin volgend jaar wordt hij vijftig. Hij heeft intussen volop ervaring en de bevestiging gekregen dat de zelfstandige die zich laat leiden door intuïtie en de menselijke factor een minstens zo krachtige ondernemer kan zijn. “Juist in de voorbije jaren van economische crisis zag ik nogal wat ondernemers […]
september 4, 2018
Jamie Cox Groente Fruit Sinaasappelen

Chris Cox Groente & Fruit luistert naar de markt

Chris Cox Groente & Fruit luistert naar de markt – Hoe ‘een schattig groenteboertje’ een visie ontwikkelde – de coverstory van ons tweede nummer van InZaken, november 2015. De verhuizing, het nieuwe imago en een compleet nieuwe benadering van de markt hebben Chris Cox Groente & Fruit geen windeieren gelegd. “We waren opeens ook niet meer dat schattige groenteboertje, het werd serieus. Een groente- en fruitzaak met een duidelijke visie: verse producten die allemaal, stuk voor stuk, uit de eigen regio komen. En dat mag je uniek noemen.” Jamie en Natascha Cox is een jong span dat een groentezaak runt die al bijna een eeuw bestaat. En dat met bevlogenheid doet, waarbij er meer dan ooit geluisterd wordt naar de geluiden uit de markt. Trends worden heel snel onderkend. Jamie is de vierde generatie in een groentezaak die kort na de Eerste Wereldoorlog off icieel moet zijn opgericht. Precieze cijfers […]
augustus 31, 2018
Samen onderwijs maken met het regionale bedrijfsleven

Samen onderwijs maken met het regionale bedrijfsleven

De Leijgraaf staat bekend om de goede relatie met de regio en zijn relevante opleidingen. In het eerste nummer van InZaken, dat in september 2015 verscheen, stond daarover een artikel. In dit verhaal wordt de nieuwe strategische visie van De Leijgraaf verder toegelicht: Samen Onderwijs Maken daar gaat het om. De visie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de drie belangrijkste stakeholders: medewerkers, leerlingen en het bedrijfsleven. Karin Visser, lid van het College van Bestuur van De Leijgraaf, over Samen Onderwijs Maken en de rol van het bedrijfsleven. “We zijn altijd al stevig geworteld geweest in de regio. Het is voor ons altijd een kwestie geweest van opleiden vóór de regio. Met Samen Onderwijs Maken is het veel meer voor en mét de regio. Daarbinnen staat het leren van onze leerlingen altijd centraal”, volgens Karin Visser. Samen nadenken over ons onderwijs De visie is vertaald in drie strategische […]
augustus 29, 2018
Henri Akkersdijk van Dichterbij bij Slaapsfeer

Naar een ongedeelde samenleving

Dichterbij ondersteunt kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking, hun ouders en hun netwerk. Henri Akkersdijk is directeur van Dichterbij Regio Noord en Midden. “Wij streven naar een ongedeelde samenleving, waar mensen met een verstandelijke beperking een volwaardige plaats hebben.” Wat is uw droom? “Ik ontkom er niet aan om even terug te gaan naar het verleden. Tot zo’n twintig jaar geleden hebben we in Nederland onze cliënten –met de beste bedoelingen– ‘weggestopt in het groen’ van de instituten. We zagen echter in dat velen van hen juist baat hebben bij het deelnemen aan activiteiten in de samenleving. En zo is een groot deel van hen ‘in de wijk’gaan wonen. We zijn als één van de eerste in Nederland die activiteiten meer vorm geven en bovendien structureel maken. ‘Gewoon leven’, noemen wij dat.” En dat kunnen we samen waarmaken? “We willen dat onze cliënten zich ontwikkelen, hun talenten ontplooien en […]
augustus 27, 2018
Peter-Paul Kissels in 2015 genomineerd voor Ondernemersprijs

Peter-Paul Kissels in 2015 over nominatie Ondernemersprijs

Peter-Paul Kissels werd in 2015 genomineerd voor de Ondernemersprijs Land van Cuijk en Noord-Limburg. Hij vertelt in het eerste nummer van InZaken, in september 2015, over deze nominatie. In de zomer van 2018 delen we artikelen uit ons archief; zo ook dit verhaal. Er is in de loop der jaren veel veranderd, maar zijn visie blijft inspirerend. ‘Wie ‘Kan niet’ zegt, heeft mijn aandacht’ “Ik was heel verbaasd, zag het echt niet aankomen. Natuurlijk zien mijn vrouw – want haar wil ik zeker noemen – en ik het als een erkenning voor ons werk. We verdienen er niet aan, want we doen het uit een sterk sociaal gevoel. Ik wil helpen dingen van de grond te krijgen. Wie ‘Kan niet’ zegt, heeft mijn aandacht. ‘Hoezo niet?’, vraag ik me dan af. Bovendien geloof ik in de tipping point: door kleine dingen te veranderen, kun je grote resultaten boeken.” Peter-Paul Kissels […]
augustus 24, 2018
Open dag Smaakcentrum Martien Bos Cuijk Boxmeer Grave Mill

Neem een kijkje in de keuken van het Smaakcentrum

PaNeem een kijkje in de keuken van het Smaakcentrum én doe mee aan de pannenkoekbak battle. De drie locaties van het Smaakcentrum zetten hun deuren open voor publiek op zaterdagmiddag 1, 8 en 15 september van 14.00 tot 16.30 uur. Het Smaakcentrum kent drie locaties: Cuijk, Boxmeer en Mill-Grave. Jaarlijks ontvangt ieder Smaakcentrum zo’n 450 kinderen uit groep 7 en 8 van de lagere school. Doelstelling: kinderen kennis laten maken met gezond en lekker eten. Kinderen gaan dus zelf de keuken in en koken een echte maaltijd. Daarnaast krijgen ze theorieles over eten. Om te leren waar ons eten vandaan komt en wat nu eigenlijk gezond eten is. Kinderen bezoeken het Smaakcentrum tijdens schooltijd, dus menig (groot)ouder heeft van alles gehoord, maar nog iets gezien van het Smaakcentrum. Reden om de deuren open te zetten voor iedereen die interesse heeft. En omdat zelf koken toch het leukste is, kunnen alle […]
augustus 22, 2018
Nico Merkx Manager bedrijfsdiensten IBN Facilitair

Een mysterieuze gast

Wat schoonmaak en hospitality met elkaar te maken hebben? Daar hoef ik niet geheimzinnig over te doen: gastvrij zijn is onze manier om onderscheidend vermogen te bieden. Iedereen kan een doekje over een tafel halen. Hoe schoonmaakmedewerkers zich in een gebouw bewegen en zich opstellen tegenover klanten en hun relaties, daar kun je wel het verschil mee maken. Toegevoegde waarde Als je je in een pittige, concurrerende markt bevindt, is het noodzakelijk na te denken over added values. Waarden die misschien niet direct in geld zijn uit te drukken, maar wel van belang zijn in een relatie. Zo werken onze schoonmakers overdag en maken daardoor onderdeel uit van de organisatie waar ze werken. Contactuele eigenschappen en een vriendelijke houding gaan dan zeker ook een belangrijke rol spelen. Spiegel voorhouden Medewerkers zich bewust laten worden van hun houding en gedrag, dat is waar onze trainers volop aandacht aan schenken. Hoe beweeg […]