maart 7, 2025
Patrick_Bongartz_Fotografie_2025_InZaken_40_Boert_Bewust_

Jubileumeditie Pluk- & Oogstfeest 2025

‘Pluk- & Oogstfeest verbindt de regio’ Vernieuwing en verdieping zijn de sleutelwoorden van het Pluk- & Oogstfeest Land van Cuijk 2025. Zondag 5 oktober is de vijfde editie op de Kasteelsche Velden op en rondom Kasteel en Aldendrielpark in Mill. “Het is niet het zoveelste foodfestival. Hier ontmoeten burgers en boeren elkaar om bewuster met voeding om te gaan. Op een prachtige locatie leren waar het dagelijks eten vandaan komt, proeven en genieten van het lokale eten”, zegt Hugo Bens, legpluimveehouder in Haps en voor­zitter Land van Cuijk Boert Bewust. Op dit festival proef je niet alleen lekker eten, maar ontdek je ook het verhaal achter het eten via demonstraties en foodtrucks. Met enthousiasme vertellen lokale en regionale foodies, chefs en boeren over hun passie; lekker, gezond en veilig voedsel maken. Rob Wientjes, melkveehouder in Sint Anthonis en voorzitter ZLTO Land van Cuijk: “Voeding, natuur, verbinding, streekproducten, cultuurbehoud en erfgoed […]
juni 25, 2024

Uitdaging om Nederlandse kersen te blijven telen

Kers en Zo, het fruitbedrijf van Ruud Barten, is een van de weinige bedrijven met kersen onder glas. “Onze kersen uit de kas zijn beschermd tegen vorst, regen en vogels en zijn eerder rijp.” In 2022 plantte hij ook kersenbomen buiten. Dit jaar hoopt hij de eerste kersen buiten te oogsten. Mits de suzukifruitvieg hem niet voor is. Het jonge fruitbedrijf, opgericht in 2015, ligt aan de Hapseweg in Sint Hubert. “De afgelopen jaren hebben we ons bedrijf opgebouwd en hebben veel mensen uit het Land van Cuijk kennis gemaakt met onze kersen. Het is elk jaar een uitdaging om een mooie oogst te realiseren.” Wel ziet de ondernemer de toekomst donkerder in: de suzukivlieg is een grote bedreiging voor de Nederlandse kersenteelt. “Ik heb moeite met de Nederlandse overheid: ze wil duurzame teelten, eten van dichtbij met een lagere footprint, maar stelt regels op die het onmogelijk maken om […]