BEDRIJVENPARK LAARAKKER
Altcon Equipment gaat binnenkort officieel aan de slag op Bedrijvenpark Laarakker. Het van oorsprong Wijchense bedrijf heeft een hal gebouwd voor de verkoop, reparatie, onderhoud en reiniging van wegenbouwmachines die wereldwijd worden ingezet. Naast de hal zijn, naast de kavel van Kremers Metaalhandel, ook een spuitcabine, ruimte voor opslag, een wasplaats en een kantoor opgetrokken. Sinds medio november wordt er op de nieuwe locatie gewerkt. Het kantoorgedeelte gaat over per 1 januari.
Eigenaar Rafael Sharipov noemt de verhuizing naar Laarakker een mooie nieuwe stap in de ontwikkeling van zijn bedrijf. “We hebben expliciet voor Laarakker gekozen”, zegt hij. “Gezien het internationale karakter van Altcon en onze klandizie uit ruim 42 verschillende landen, moeten wij goed bereikbaar zijn voor onze klanten. Vanuit Cuijk hebben we een goede verbinding met de vliegvelden in onder meer Eindhoven, Amsterdam, Düsseldorf en Keulen. De aansluiting op de A73 is voor ons van belang, voor snelle aanvoer van onze machines vanuit Duistland en België. En verder heeft Haps een goede aansluiting op verschillende containerterminals. In de toekomst zal Altcon meer gebruik maken van binnenvaarttransport om machines bij de havens als Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge aan te leveren.”
Schonere motoren
Altcon bestaat sinds tien jaar. “We zijn een international marktleider op het gebied van im- en export van gebruikte en gereviseerde wegenbouwmachines. Tien jaar geleden zijn we begonnen als een handelsmaatschappij op het gebied van wegenbouwmachines. Maar gezien onze drive en groeiambities hebben we ook nog een machineverhuurbedrijf in Nederland en Duitsland opgestart. Onze voornaamste werkzaamheden bestaan uit verhuur, revisie en verkoop van asfalteermachines.”
“In 2014 is onze dochtermaatschappij in Dortmund, Duitsland, opgericht. Gezien de grootte van de Duitse wegenbouwprojecten zijn wij heel succesvol op de Duitse markt. Inmiddels beschikken we over 80 verhuurmachines in Dortmund.” Bij het realiseren van hergebruik van wegenbouwmachines houdt Altcon rekening met veranderende (milieu-)eisen. “Sinds 2013 zijn veel machinebouwers overgestapt naar nieuwe en/of schonere motoren (van EURO 3 naar EURO 4). Uiteraard draagt Altcon ook een steentje bij door wegenbouwmachines met schonere motoren te exporteren naar het buitenland. Zo hebben we een aantal succesvolle projecten afgerond in Canada, Australië, Zuid-Korea en Singapore.”
Eigen trainingscentrum
Het bedrijf van Rafael Sharipov biedt ook service en zelfs trainingen van (toekomstige) gebruikers. “Wij werken met een aantal zelfstandige gediplomeerde monteurs die workshops geven aan het personeel van onze buitenlandse klanten. Uiteraard gebeurt het voornamelijk op locatie bij onze klanten. In de toekomst willen we een eigen trainingscentrum in Haps realiseren waarbij we grotere groepen personeel van onze klanten kunnen opleiden. En zo krijgen zij meteen ook een betere kennis van Altcon. Overigens hebben we vier agentmonteurs die onder de naam van Altcon werken in onder andere Zuid-Afrika, Bulgarije, Rusland en Thailand.” “Op het ogenblik werken we met een team van tien mensen. Momenteel ontwikkelen we in samenwerking met Emile Thewissen van HAES (HR-managment) aan een nieuw regionaal programma waarbij we ook leerling-monteurs en leerling-internationale verkoopmanagers intern willen gaan opleiden. Uiteraard zal dat gebeuren onder begeleiding van een vakkundige leermeester of een school zelf.”
Emile Thewissen: “We zijn inmiddels gestart met een wervingscampagne. Onderdelen van deze campagne zijn onder meer een wervingsfilmpje, advertenties in een regionale weekkrant en teksten op borden langs wegen. Ook zijn wij, in samenwerking met roc.nl,Altcon zichtbaar aan het maken via een bedrijfspagina en met vacatures op de landelijke website. In de toekomst willen we van Altcon een leer-werkbedrijf maken en gaan we regionale scholen (roc’s) benaderen voor samenwerking. Altcon is bezig haar organisatie duurzaam in te richten met veel ruimte voor kennis- en persoonlijke ontwikkeling.”
‘Trade-in’ model
De keuze van Altcon voor Laarakker is (geografisch) begrijpelijk. Bovendien biedt Laarakker wél uitbreidingsmogelijkheden voor de onderneming, die in Wijchen niet verder kon groeien. Over de groeidoelstellingen zegt Rafael Sharipov: “We merken de afgelopen jaren dat de projecten van onze internationale klanten steeds groter en omvangrijker worden. Gezien het wisselende investeringsklimaat in verschillende landen, kiezen onze klanten bewust voor jong gebruikt of gereviseerd materieel. De directe aanleiding hiervoor is dat het terugverdienmodel veel effectiever is, door een relatief lagere investering ten opzichte van de aankoop van nieuw materieel.”
Verder heeft Altcon een ‘trade-in’ model ontwikkeld, waarbij klanten, na afronding van het project, hun gebruikte machines weer aan Altcon terug kunnen verkopen of inruilen voor jonger materieel. “Wij zien onze groeikansen voornamelijk in de export van jong gebruikt of gereviseerd materieel.”
Verdergaande modernisering
Over verdergaande modernisering: “Gezien het gigantische ontwikkelingstempo van verschillende communicatiemiddelen kunnen wij tegenwoordig heel eenvoudig onze klanten, van Azië tot Amerika, bedienen. Wij weten dat onze klanten behoefte hebben aan snelle en betrouwbare handel. Daarvoor hebben we de afgelopen jaren ons bedrijf omgezet naar een SAP-besturingssysteem. Middels SAP kunnen wij veel effectiever onze klanten voorzien van informatie over de actueel beschikbare en inkomende machines. We verwerken 24 uur per dag online orders en beschikken over een geautomatiseerd voorraadsysteem.”