De borden met ‘Health Campus Boxmeer’ langs de A73 en A77 lijken te kunnen blijven staan, juist nadat bekend werd dat Rijkswaterstaat ze, na jaren discussie, weg wil gaan halen. Boxmeer lijkt nu toch eindelijk de vurig verlangde Health Campus te krijgen. Medio november tekende de Zwitserse vastgoedonderneming Necron Group AG een overeenkomst voor de koop van 1,7 hectare grond op Sterckwijck. Prijs 2,3 miljoen euro. Er is een optie voor de koop van het resterende deel van de in totaal 9,5 hectare.
Commitment
Boven Health Campus Boxmeer hangt nog altijd het spook van het Hansa- debacle, weet uiteraard ook burgemeester Karel van Soest. “En dan kun je maar één ding doen: zo snel mogelijk écht gaan bouwen.” Gerard van Liempt, CEO van Necron, haakt in: “Voor ons is dit een totaalcontract. We houden het niet bij de eerste fase alléén. Het commitment is er om dit project volledig vorm te gaan geven, ook voor de resterende hectaren.”
Necron is een Zwitserse ontwikkelings- en beleggingsmaatschappij in vastgoed, vooral actief in het moederland, Duitsland en Nederland. Op het hoofdkantoor werken achttien deskundigen, die bij projecten terug kunnen vallen op een team van specialisten. Onder Necron zetelen diverse projectondernemingen. “Zij kopen gronden aan en ontwikkelen er een masterplan voor”, legt Gerard van Liempt uit. “Zo komen we tot een evenwichtige ontwikkeling van een project op papier. De uiteindelijke uitvoering gebeurt door bouwpartijen. Necron-dochter Apollo Health Campus bv ontwikkelt het project hier in Boxmeer.” Naast Van Liempt is Björn Carlier directeur van Apollo.
Necron heeft meer dan 300.000 m² logistiek in ontwikkeling en 250.000 m² in de zorg en hospitality, waarvan Health Campus Boxmeer 150.000 m² voor zijn rekening neemt. “Voor Health Campus Boxmeer maken we gebruik van een van de wereldleiders in vastgoeddiensten, Colliers, die specifieke kennis van zorgvastgoed met ons deelt.”
Schop in de grond
Op de nu aangekochte 1,7 hectare is in ieder geval ruimte voor een al min of meer gepland zorghotel van 45 meter hoogte. De afsluitende fase zal waarschijnlijk bestaan uit kantoorpanden langs de snelweg A77. Daartussenin is alles mogelijk. “De op elkaar aansluitende bouwstroom schatten we in op drie tot vijf jaar. Misschien een jaar langer.” Verwacht wordt dat in de tweede helft van volgend jaar de vergunningen kunnen zijn geregeld. “En dan gaat ook gelijk de schop in de grond. Over vijf jaar moet alles geregeld zijn”, aldus Van Liempt.
Wordt daarbij nog iets specifieks van de gemeente verwacht? Burgemeester Karel van Soest: “De gemeente moet in feite drie dingen doen: het bestemmingsplan verzorgen, de grond verkopen en tot slot de bouwvergunningen verlenen. De eerste twee stappen zijn gezet. De derde is aan de nieuwe gemeente, die per 1 januari 2022 gaat draaien. Deze nieuwe gemeente zal in ieder geval de verplichtingen rond dit project overnemen.”
Een visie
Volgens wethouder Peter Stevens is er het onmiskenbare voordeel dat er, door het Hansa-project, al een heel proces is doorlopen. Waarom voelt het deze keer anders, beter? “Afgelopen zomer werd ik benaderd door de initiatiefnemers. ‘Leuke plaatjes, maar wat gaan we concreet doen?’. Ik was kritisch, want we hadden nogal wat meegemaakt hier in Boxmeer. Ik heb ze gevraagd eerst maar eens wat te laten zien. Ze kwamen al snel met een presentatie die hier enthousiasme losmaakte.”
“Deze partij bleek een visie te hebben én middelen. Er ligt al een bestemmingsplan; je zou bij wijze van spreken morgen al kunnen beginnen… Daarbij heeft Necron een mooi portfolio van gerealiseerde projecten; ook dat geeft vertrouwen.” Een vergelijkbaar project in Hoofddorp is in de afrondende fase. En in Frankrijk werden gedurende Covid ruim 600 hotelkamers opgeleverd. Burgemeester Van Soest vult aan: “Deze partij investeert in onze grond én gaat een plan ontwikkelen. Zij gaan dus precies dát doen wat wij als gemeente niet kunnen.”
Wethouder Stevens: “Deze partij vraagt geen financiële inbreng van de gemeente. Mochten we morgen besluiten om toch afscheid van elkaar te nemen, dan kunnen we zonder verplichtingen uit elkaar…” Necron is op haar beurt blij met ‘de uitermate constructieve contacten’ met de gemeente.
Veertien gemeentehuizen…
Gerard van Liempt: “Wat ons betreft is er commitment om de hele campus in te gaan vullen. We hebben het gevoel dat we hier een hoop voortvarendheid in mogen verwachten.” Op dit moment zijn de Zwitsers nog niet met concrete partijen in gesprek, maar ideeën zijn er voldoende. De ambitieuze deadline is dan ook reëel, stelt hij.
Afgaand op het aantal vierkante meters zou Health Campus Boxmeer 3000 directe arbeidsplaatsen op kunnen leveren. “Het zijn modellen, maar dat de regio mag rekenen op enkele duizenden nieuwe vaste arbeidsplaatsen, lijkt me niets teveel gezegd”, stelt de CEO. “En dan hebben we het nog niet over het indirecte werk dat voortvloeit uit de bouwperiode van zo’n vijf jaar. Dat is een veelvoud daarvan. Je moet je voorstellen dat hier zo’n veertien Boxmeerse gemeentehuizen gebouwd gaan worden…”
“Zo’n omvangrijk project vereist een specifieke samenwerking en vraagt om het inbouwen van zoveel mogelijk zekerheden. We werken met grote, gerenommeerde bedrijven die garanties kunnen geven. Waar we kunnen, zullen we niet nalaten lokale of regionale partijen in te zetten.”
Ziekenhuis onmisbaar
De aanwezigheid van Maasziekenhuis Pantein – waarmee verkennende contacten zijn geweest – is een groot pluspunt, beaamt Gerard van Liempt. “Het synergie-effect met een ziekenhuis is in een plan als dit onmisbaar en was een grote aanleiding voor ons om hier in te stappen. Stel je voor dat we er een ziekenhuis bij hadden moeten zoeken…” In dat licht benoemt Björn Carlier de ‘pijlers in de zorg’. “Al die pijlers willen wij ingevuld zien in ons project. De gebouwen die we realiseren, willen we invullen met een zorghotel, en met locaties voor educatie, revalidatie en huisvesting voor organisaties op het gebied van preventie in de zorg, innovatie en research & development.”
“De zorg gaat er de komende jaren heel anders uitzien. Preventie en innovatie worden steeds belangrijker. Een uitgebreide Health Campus kan daarnaast ook bijdragen aan de educatie, bijvoorbeeld via hoogwaardige stageplekken, zeker met Maasziekenhuis als buurman.” Wethouder Peter Stevens haalt de historie aan die Boxmeer heeft in veterinaire en humanitaire zorg. “Die kenniskoppeling kan ook op de Health Campus gemaakt worden.”
Duurzaamheid
Beide partijen noemen de uitstekende bereikbaarheid, met uitvalswegen naar Duitsland. Binnen een reistijd van een uur en een straal van zo’n zeventig kilometer wonen meer dan tien miljoen mensen. Volgens wethouder Stevens roept dit, naast de ‘al geweldige infrastructuur’, opnieuw de vraag op of er niet weer ‘s gekeken moet worden naar het doortrekken van de A77, verder Noord-Brabant in.
Gerard van Liempt haalt duurzaamheid aan. “Necron is voorloper in het werken met partners die het gebruik van biobased materialen nastreven. Wij zijn deelnemer in Madaster, een platform voor circulair bouwen, opgezet door architect Thomas Rau, met wie wij veel samenwerken.” Volgens wethouder Stevens kan en wil Boxmeer niet anders dan duurzaamheid omarmen. “Ook in dat opzicht willen we met onze Health Campus een voorbeeldfunctie zijn.”
“‘Het commitment is er om dit project volledig vorm te gaan geven, ook voor de resterende hectaren”
“Deze nieuwe partij heeft een visie. Én middelen”