AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST OF STATUTEN
Regelmatig richt ik besloten vennootschappen op, waarin mensen gaan samenwerken. Zo had ik onlangs een oprichting van een bv waarin twee installateurs van zonnepanelen gingen samenwerken. Eerder hadden de cliënten hun samenwerking in een vennootschap onder firma geregeld met een vennootschapsovereenkomst. Nu werd de overstap naar een bv gemaakt.
Bij de oprichting van een bv worden er altijd statuten opgesteld met daarin de vastlegging van de onderlinge afspraken tussen de bij de vennootschap betrokken partijen, zoals bestuurders, aandeelhouders en bijvoorbeeld commissarissen. Ik vraag cliënten of er daarnaast ook nagedacht is over een aandeelhoudersovereenkomst, waarin zaken als arbeidsongeschiktheid, vakantiedagen, opheffing, non-concurrentie en intellectuele eigendom worden vastgelegd.
Meestal geven cliënten dan aan dat ze dat op zich een logisch idee vinden, immers in hun vennootschapsovereenkomst hadden ze dat soort zaken ook geregeld. Vervolgens vragen ze mij of dit niet ook in de statuten kan worden opgenomen. Dit kan, maar ook deze keuze heeft voordelen en nadelen. Het voordeel van dat soort zaken in de statuten op te nemen is dat iedere toekomstige aandeelhouder hier van op de hoogte zal zijn en zich daaraan moet houden.
Een groot nadeel is echter dat de statuten openbaar zijn en opgevraagd kunnen worden bij het handelsregister. Vaak zijn er toch zaken waarvan men niet wil dat iedereen die in kan zien. Tot slot is het wijzigen van statuten minder makkelijk dan het wijzigen van een aandeelhoudersovereenkomst. Na wat onderling overleg en een vervolgbespreking, kiezen de cliënten er voor om ook een afzonderlijke aandeelhoudersovereenkomst op te stellen, het concept wordt opgesteld en enkele weken later ondertekend. Wilt u hier meer over weten? Bel ons voor het maken van een afspraak of kijk voor ons spreekuur op onze website.
MR. RAMON VAN SCHIJNDEL
Notaris
NOTARISKANTOOR TEEUWEN BOXMEER