HARINGPARTY HELPT MEE AAN ONTWIKKELING NARCOSEKRAAL
Als arts van het Mobiel Medisch Team maakt Michiel Vaneker deel uit van de pool van medisch specialisten die de traumahelikopter bemannen. Zij worden ingezet om ter plaatse ernstig zieke en/of gewonde mensen te stabiliseren, voordat zij naar een ziekenhuis worden vervoerd. Meer dan twintig procent van de meldingen betreft kinderen. Daarnaast werkt Vaneker als anesthesioloog in het Radboudumc en is hij direct betrokken bij de behandeling van ernstig zieke kinderen doordat hij gespecialiseerd is in narcose en pijnbestrijding.
En toch, ondanks zijn intensieve opleiding en al zijn ervaring, leerde hij het meest van de rollercoaster waarin hij en zijn vrouw (ook anesthesioloog) terechtkwamen toen de diagnose bij hun dochter van één jaar werd gesteld: kinderkanker.
Vaste grond wordt drijfzand
Hij kan zich de dag van het ontdekken van de tumor bij zijn dochter nog glashelder voor de geest halen. “Toen de symptomen ontstonden en wij het niet langer vertrouwden zijn we naar de Spoedeisende Hulp van het Radboudumc gegaan”, vertelt Michiel Vaneker. “Na allerlei onderzoeken kwam de mededeling: “Een zeldzame vorm van Kinderkanker.” Een kans van één op een miljoen dat dit je kind overkomt. Plotseling werd vaste grond onder de voeten… drijfzand!”
“We werden met spoed opgenomen in het ziekenhuis waar ik nota bene zelf werkzaam ben als arts. De dag voor de diagnose was ik nog de anesthesioloog van een kind met kanker; de dag erna waren we de ouders van meisje met kanker en verbleven we op dezelfde verpleegafdeling. Machteloos stonden we! Ondanks dat ik getraind ben in levensreddend handelen en als arts ingezet wordt bij kinderen in levensgevaar, kon ik voor mijn eigen dochter niets doen… Een ongelooflijke rollercoaster, waarin je alle grip verliest.”
550 nieuwe gevallen
“Na een intense periode van opnames en chemotherapie, werd ze door twee zeer ervaren chirurgen succesvol geopereerd. Onze dochter is inmiddels vijf jaar en er zijn wereldwijd geen voorvallen bekend van kinderen die ouder zijn dan zes en dan nog met deze vorm van kanker geconfronteerd worden. Dat wordt dus een zeer speciale zesde verjaardag!”
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 550 nieuwe gevallen van kinderkanker geconstateerd. Ondanks dat het overlevingspercentage op dit moment gestegen is tot 75 procent, is kinderkanker nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak door ziekte bij kinderen. Deze kinderen moeten zware behandelingen
ondergaan, veelal in een gespecialiseerd ziekenhuis ver weg van huis.
Belangrijke lichtpuntjes
Binnen de behandeling van kinderkanker speelt de Kanjerketting van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) een belangrijke rol. Het is een beloningssysteem dat bestaat uit kralen, waarbij elke kraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, bestraling, prikken, een scan, haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care enzovoort.
Deze kralen zijn belangrijke lichtpuntjes tijdens de zware behandelingen en kinderen kijken uit naar hun kleine, kleurige beloning. De kralen vormen samen een unieke Kanjerketting, die letterlijk het verhaal van het kind vertelt en hen helpt dit te verwerken. Een ketting die ook altijd wordt afgesloten. Ofwel met een teken van volledig herstel, ofwel met een teken van overlijden. Wat overblijft, is een veelkleurig lint waarlangs overlevende kinderen, bewogen het verhaal van het overwinnen van de ziekte kunnen vertellen. Of wat, tot troost van nabestaanden, een veelzeggende herinnering is aan de strijd van een dierbare.
Narcose
Tijdens de behandeling viel het Michiel Vaneker op dat er geen kanjerkraal bestaat voor het ondergaan van narcose, terwijl kinderen niet alleen voor operaties, maar ook voor veel onderzoeken onder narcose moeten. Juist narcose is iets wat voor kinderen vaak ingrijpend en beangstigend is. Vandaar dat de anesthesiologen werkzaam in het Radboudumc en het Maasziekenhuis in Boxmeer hebben besloten zich in te zetten voor het realiseren van een narcosekraal.
“Pas dan ga je je realiseren dat voor het Kanjerketting-systeem landelijk jaarlijks een bedrag van € 50.000 nodig is. De kralen moeten namelijk van speciaal materiaal zijn dat makkelijk afwasbaar en goed te desinfecteren is, zodat deze kinderen in hun kwetsbare behandelperiode geen nadelen ondervinden van het contact dat zij en ook de mensen in hun omgeving hebben met de ketting. De Kanjerketting wordt volledig gefinancierd uit donaties en giften. De opbrengst van de Haringparty 2017 van de Kiwanisclub Land van Cuijk gaat dan ook naar de financiering van de Kanjerketting van de VOKK en specifiek voor de ontwikkeling en introductie van de narcosekraal.