Koning Willem I College lanceert uniek onderwijsconcept in Cuijk
Het Talent Atelier, onderwijs met het werkveld
Met Het Talent Atelier heeft het Koning Willem I College een uniek concept gelanceerd. Een plek waar onderwijs en werkveld op een innovatieve manier samenkomen. Studenten van verschillende (mbo-)opleidingen vormen samen een team waarin zij (creatief) en interdisciplinair samenwerken aan vraagstukken van échte opdrachtgevers. Het initiatief is beloond met de hoogste onderscheiding en een prestigieuze onderwijspremie van 1,2 miljoen euro, toegekend door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek, vanwege de impact die het maakt en de nauwe verbinding die met het werkveld wordt gelegd. Op de locatie van het Koning Willem I College in Cuijk gaat het Atelier in het voorjaar fysiek van start, samen met de nieuwe opleiding Industrieel Product Ontwerpen.
In Het Talent Atelier (HTA) maken studenten kennis met diverse leerervaringen. Bert Verhoeven is projectmanager en coach binnen HTA. “Ik zeg altijd: onze studenten gaan geen huizen bouwen, maar ze maken een plan voor een nieuw huis. De basis is leren samenwerken, met name buiten hun vakgebied. Zo werken we bij voorkeur met opdrachten die juist niet aansluiten bij hun opleiding, maar wel bij de jonge mensen die we aan tafel hebben zitten. Me de vier verschillende opleidingen die we hier aanbieden, ontstaat dus een groep van vier mensen, met, in theorie, vier verschillende achtergronden. Daar maken we een ‘adviesbureau’ van, met een echte taakverdeling.”
“Het bedrijf dat de opdracht bij ons neerlegt, is de spil. Onze studenten gaan op bedrijfsbezoek en horen wat het bedrijf wil bereiken. Volgens onze onderwijsmethode, het ICE-model (Innovation, Creativity & Entrepreneurship), leren we onze studenten vervolgens stappen te zetten om te komen tot een oplossing. Op dat proces beoordelen wij, en het opdrachtgevende bedrijf krijgt er een product/dienst voor terug. Voor bedrijven is dat een prachtige kans, want deze helpt enorm in hun zoektocht naar jonge mensen, die belangrijker is dan ooit. In HTA komen ze samen.”
Een voorbeeld van verbindingen binnen het Land van Cuijk en HTA is de samenwerking met internetbureau WUX. Eigenaar Bo Pennings is oud-student en won kortgeleden de Ondernemersprijs. Zijn bedrijf heeft de eerste opdracht bij HTA neergelegd, inmiddels gevolgd door een tweede onderneming: Imagro. Verder heeft Worldskills-student Justin Lama Perez stage gelopen bij WUX en daar inmiddels een bijbaan.
Global Goals
De opdrachten zijn altijd gekoppeld aan de Global Goals, die de Verenigde Naties in 2015 hebben vastgelegd om samen tot een betere wereld te komen op sociaal, ecologisch en economisch gebied voor 2030. “Het doel is dus altijd om de wereld een stukje beter te maken. Wij willen ook graag dat bepaalde Global Goals passen bij het vraagstuk van de ondernemer. Vervolgens hopen we dat onze studenten, het spel spelende, ook meteen interesse krijgen in die bewuste doelen en die bijdrage leveren die wij verwachten.”
Het aanbod is er inmiddels op alle vier regionale communities van het Koning Willem I College: in het Land van Cuijk, Oss, Meierijstad en ’s-Hertogenbosch, waar in totaal drie- tot vierduizend studenten samenkomen. Voor iedere student is het mogelijk dat een project bij HTA een onderdeel is van de opleiding. Daarbij stimuleert het opleidingsinstituut het gebruik van moderne technieken: 3D-printers, foodprinters, lasermachines en VR-technologie.
Niet onopgemerkt gebleven
Het initiatief is niet onder de radar gebleven. Elk jaar reikt het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) de Nederlandse Onderwijspremie uit aan onderwijsteams die een concept hebben ontwikkeld dat het onderwijs verbetert. Voor het eerst dit jaar kwamen ook mbo-instellingen in aanmerking voor deze hoogste onderscheiding. HTA kreeg de prestigieuze prijs. Het orgaan ziet potentie in het concept voor andere onderwijsinstellingen in het land in vmbo, mbo en hbo.
Bert Verhoeven: “We waren één van 27 nominaties en hebben kennelijk met vlag en wimpel gewonnen. Natuurlijk zijn we daar trots op. Met het geld bouwen we onder andere een website voor andere roc’s, vmbo’s en zelfs hbo’s om ook hun leerlingen en studenten de kans te geven om ook interdisciplinair te leren en hun creativiteit te ontwikkelen, volgens de methode van HTA.”
Ambitie gaat verder
De ambitie gaat verder, ook binnen de eigen instelling: “Naast het HTA starten we ook met de nieuwe opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO). In deze opleiding gaat het juist over bedenken en maken van technische en creatieve oplossingen. Hier leert men alles over (het gebruik van) verschillende materialen en visuele mogelijkheden. En niet te vergeten: met behulp van nieuwste technologieën als extended reality (VR, AR, MR), 3D-printen en lasersnijden leert de student nieuwe ideeën tot leven brengen.”
Marc Raaijmakers, community directeur van de locaties Land van Cuijk en Meierijstad, stelt: “Je wilt jongeren niet meer enkel ‘opsluiten’ in een klaslokaal met een docent en twintig tafeltjes. Wij brengen met de nieuwe opleiding IPO en HTA verschillende ‘bloedgroepen’ bij elkaar. Daar komen de meest fantastische ideeën uit voort.”
“Het HTA is niet alleen voor binnen het mbo; we proberen ook koppelingen te leggen naar het onderwijs van het vmbo en het hbo, en deze interdisciplinair te laten samenwerken. De maatschappij vraagt om intermenselijke vaardigheden. Daarom is dit een plus op ons aanbod.”
Marc Raaijmakers (l.) en Bert Verhoeven.
Opdracht indienen?
Bedrijven in de regio die opdrachten in willen dienen bij HTA, kunnen dat hier doen: www.kw1c.nl/het-talent-atelier/contactformulier.