‘Sterk maken voor regionale aftakking waterstofleiding’
De Industriële Kring presenteert: themagroep Infrastructuur & Ruimte
Om ook in de toekomst de ondernemers in het Land van Cuijk en Noord- Limburg goed te kunnen ondersteunen en hun belangen te behartigen, sloegen in 2021 de Industriële Kring (IK) en de Bedrijventerreinverenigingen (BTV’s) de handen ineen. Doel: optimaal gebruikmaken van elkaars kennis, kunde en activiteiten. De samenwerking heeft geleid tot een krachtig verbond van inmiddels 500 bedrijven in deze regio.
De samenwerking stuurt op deskundigheid aan de hand van vier inhoudelijke thema’s. De deskundigheid wordt bijeengebracht in themawerkgroepen, met daarin vooral vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven: Identiteit & Communicatie, Milieu & Duurzaamheid, Arbeidsmarkt & Onderwijs en Infrastructuur & Ruimte. In dit artikel aandacht voor deze laatste themagroep.
Volgens de voorzitter van de zevenkoppige werkgroep, Wiljan Laarakkers, zijn er genoeg ijzers in het vuur: “We zijn bezig met de havenontwikkeling in Cuijk. Hebben meegepraat over de Omgevingsvisie en Mobilitieitsvisie. We willen een energiehub in combinatie met truckparking op Laarakker en gaan verder werken aan de zichtbaarheid van bedrijventerreinen in onze regio.”
Waterstofleiding
De werkgroep maakt zich sterk voor een aftakking van de toekomstige waterstofleiding in het Land van Cuijk en Noord-Limburg. “Daarvoor hebben we een inventarisatie gemaakt van alle ondernemingen in onze regio. Via een letter of intent aan de Gasunie zou het mogelijk moeten worden zo’n aftakking hier te krijgen. Dit project gaat spelen binnen grofweg vijf tot tien jaar, maar je moet nu al de intentie uitspreken om hierin te willen participeren. De bouw van de hoofdleiding is al begonnen, zo’n aftakking (vanaf het Gasunie-compressorstation in Ravenstein) wordt dan in de planning meegenomen. De backbone ligt van Rotterdam Haven naar Chemelot.”
De – algemene – veronderstelling dat waterstof ook een oplossing zou zijn voor de transportsector/mobiliteit, gaat vooralsnog niet op. Wiljan Laarakkers: “De aanschaf van zowel de vervoermiddelen als de brandstof zelf is nog te duur. Die toekomst is toch vooral elektrisch. Waterstof wordt de toekomstige brandstof voor de industrie. Denk aan grote energieverbruikers, die we in het Land van Cuijk ook hebben.”
Beter geïnformeerd
Drie tot vier keer per jaar komt de werkgroep bij elkaar. Zij is structureel in gesprek met onder meer de gemeente. De voorzitter hierover: “Aangesloten bij de Industriële Kring word je als ondernemer beter op de hoogte gehouden dan wanneer je niet verenigd bent. We hebben inmiddels een paar succesvolle kennissessies gehouden. Onder meer over waterstof en de Omgevingsvisie. Volgend jaar komt er eentje over water en waterbeheer.”
Wiljan Laarakkers.
“Optimaal gebruikmaken van elkaars kennis, kunde en activiteiten.”
Meer weten over de IK?
Bel: 085-0640645 of e-mail naar: info@industriele-kring.nl.