Vanaf 2025 zzp’er of zzw’er?
Slooten van den Bogaart
Met een staat van dienst van een kleine twee decennia mag accountantskantoor Slooten van den Bogaart tot de ‘gevestigde orde’ gerekend worden. Maar het kantoor rond fiscaal jurist Remco van Slooten en accountant Eric van den Bogaart ziet dat zelf toch anders. Wil het allemaal ook net even ánders doen. Daarbij blikt het kantoor voortdurend vóóruit en blijft het meedenken met zijn klanten. Dit keer: over de nieuwe status van menig zzp’er in Nederland vanaf 1 januari 2025. Blijf je ‘gewoon’ ondernemer of ben je na het ontkurken van de champagne ineens een Zelfstandige Zonder Werk? Geen gangbare afkorting, maar voor een grote groep ondernemers over een paar weken wel een harde realiteit.
De Belastingdienst heeft een decennium lang ondernemers die feitelijk werknemers waren met rust gelaten in de handhaving over hun rechtspositie op grond van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA). Eric van den Bogaart: “Een periode die de schatkist vele miljoenen gekost heeft. Met aantrekkelijke fiscale faciliteiten werd een grote groep onder het mom van vrijheid ondernemer. Feitelijk was er echter sprake van schijnzelfstandigheid. Voor de opdrachtgevers was dit prettig omdat zij in veel gevallen goedkoper uit waren. Bovendien was een flexibele schil om hun personeelsbestand ook handig. Voor de persoon in kwestie was dit prettig omdat hij/zij netto meer geld over hield. Maar ja, en dit kwam in een eerder artikel in dit magazine ook al ter sprake, als iets te mooi is om waar te zijn, wordt daar vroeg of laat een streep doorheen gezet.”
Wat gaat er gebeuren?
“Het kabinet heeft aangekondigd om vanaf 1 januari aanstaande echt te gaan handhaven. Voldoe je als ondernemer niet aan de voorwaarden die de wet DBA aan jouw relatie met de opdrachtgever stelt, dan ben je werknemer met alle gevolgen van dien. Opdrachtgever/werkgever, u bent gewaarschuwd. Als de conclusie is dat de persoon werknemer is, dan krijgt u te maken met naheffingen en boetes. Om de handhaving gestalte te geven is het team Controle ZZP van de Belastingdienst uitgebreid met zo’n honderd personen. Bedrijven worden bezocht om in kaart te brengen of de zzp’ers daadwerkelijk ondernemers zijn of dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. En dat dit geen loze beloftes zijn, heeft ons kantoor inmiddels ervaren. De Belastingdienst is bij ons al geweest.”
Wat te doen?
“In de sectoren Bouw, Beveiliging en Zorg zijn de meeste zzp’ers feitelijk werknemers. Het is logisch dat deze sectoren als eerste aan de beurt zijn. Dat betekent niet dat andere sectoren met rust gelaten worden. Opdrachtgevers worden bezocht voor een kritisch gesprek. De Belastingdienst gaat gebruik maken van een tien-punten- scorelijst. Deze lijst is te vinden op https:/beoordelingarbeidsrelatie.nl/. Na vraag tien weet je hoe de vlag er voor jou bij hangt. De praktijk wijst uit dat opdrachtgevers zich al voorsorteren op de nieuwe situatie. Wij hebben relaties die al te horen hebben gekregen dat zij vanaf 1 januari aanstaande de keus hebben: in loondienst komen of een andere opdrachtgever zoeken.”