MooiMaasvallei krijgt tot 2028 64 miljoen euro IZA-gelden voor het versterken en ondersteunen van de gezondheid van 130.000 inwoners. Een landelijke primeur voor het Land van Cuijkse/Noord-Limburgse samenwerkingsverband. Daarin zitten zorgorganisaties, gemeenten en welzijn, en ook onderwijs en bedrijfsleven. Pauline Terwijn, bestuursvoorzitter van Pantein en tevens voorzitter van MooiMaasvallei, vertelt wat ondernemers hiervan merken en of dit voor hen voordelen heeft.
Regio MooiMaasvallei* werkt al ruim acht jaar intensief samen met inwoners, gemeenten, welzijn, zorg, bedrijfsleven en het onderwijs aan een vitale regio Noordoost-Brabant/Noord-Limburg. Aangenaam wonen, werken en leven zijn daarbij het doel. Aanleiding is een grote maatschappelijke uitdaging: omstreeks 2030 zal de zorgvraag zijn verdubbeld, terwijl het aantal zorgmedewerkers niet mee stijgt. Met de IZA-gelden kan MooiMaasvallei haar strategie, gericht op een preventieve aanpak en de juiste zorg op de juiste plek, versnellen.
Capaciteit benutten
Pauline Terwijn: “Door de groeiende vraag naar zorg en het tekort aan zorgmedewerkers staat de toegankelijkheid van zorg onder druk. Onze aanpak: de capaciteit van zorgverleners optimaal benutten door zoveel mogelijk zorg thuis te bieden in de vertrouwde omgeving van de inwoner. Zo houden we ziekenhuiszorg, verpleeghuiszorg en GGZ-zorg beschikbaar voor degene die dat nodig hebben.”
Ze is blij met het geld, dat afkomstig is van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “VWS onderschrijft onze aanpak van de afgelopen jaren en ziet MooiMaasvallei als een voorbeeld zoals in het Integraal Zorg Akkoord (IZA) is bedoeld. Zorgverzekeraars VGZ en CZ hebben ons plan uitgebreid beoordeeld en goedgekeurd waardoor er nu daadwerkelijk geld vrijkomt uit het IZA. We zijn landelijk het eerste integraal plan (met zorg en welzijn) dat geld krijgt voor een hele regio.”
Unieke aanpak
De brede aanpak, die inwoners, gemeenten en zorg – in al zijn facetten – herbergt, is uniek in ons land, aldus Pauline Terwijn. “Ook werkgevers en onderwijs zitten erin. Samen kijken we naar wat we hebben te doen om ervoor te zorgen dat mensen gezonder leven, zich vitaler blijven voelen. Daar heb je werkgevers en onderwijs hard bij nodig. Zij hebben een belangrijke inbreng en expertise. Onze ervaring leert dat we samen meer voor elkaar krijgen.” Eens in de zes weken komen vertegenwoordigers van inwoners, gemeenten en van welzijn en zorg bijeen. Vier keer per jaar haken ook onderwijs en werkgevers aan. Maar wat vooral ook belangrijk is dat professionals elkaar treffen.
“Van die 130.000 inwoners in de regio waar we het voor doen, zijn er velen werkzaam bij bedrijven in deze regio. Voor hen en hun werkgevers is het belangrijk dat medewerkers gezond blijven. En helemaal nu de arbeidsmarkt de komende jaren krapper en krapper wordt. Uitval van mensen door ziekte heeft effect op iedereen, de persoon in kwestie, zijn of haar omgeving, de zorg en het bedrijfsleven. Belangrijk is dat we ons realiseren dat investeren in de gezondheid en vitaliteit van medewerkers zichzelf terugverdient.”
Vroeg stadium
“Via MooiMaasvallei kunnen we door samenwerking inwoners beter ondersteunen. Om een voorbeeld te noemen: eenderde van de vragen bij de huisarts betreft geen medische zorg, maar gaat over levensvragen: bijvoorbeeld stress door eenzaamheid, echtscheiding of bijvoorbeeld financiële problemen. In onze regio bieden huisartsen de mogelijkheid van Welzijn op Recept; de welzijnsorganisatie kan dan support bieden. Als je als werkgever weet wáár je in een vroeg stadium ondersteuning aan je werknemer kunt bieden, dan kun je wellicht veel klachten vóór zijn. Dat scheelt uiteindelijk in ziekteverzuim en dus in de kosten. Gemeenten, welzijns- en zorgorganisaties in de regio hebben allemaal een zelfde manier om problematiek aan te vliegen. Samen kunnen we bijdragen aan een meer vitale regio.”
Pauline Terwijn ziet nog een andere insteek: “Ondernemingen en opleidingen zijn aan elkaar gekoppeld in deze regio. Via goede scholing en stageplaatsen (ook voor leerlingen die buiten de regio studeren) kun je medewerkers-van- de-toekomst laten doorstromen naar banen in de regio. Het gaat dus om veel meer dan alleen maar kijken naar ‘hoe krijg ik mijn ziekteverzuim naar beneden’; het hele speelveld in de regio moet op elkaar afgestemd zijn. Ook daarom is deelname van bedrijfsleven en onderwijs aan dit initiatief belangrijk.”
Verschil maken
Hoe wordt het geld (voor de jaren 2025, 2026 en 2027) besteed? “Alles wat we tot nu toe deden, gebeurde met eigen mensen. Het was ‘erbij’, en met de krapte in de zorg was dat dus bescheiden. Nu is er geld om initiatieven op te schalen. We kunnen extra medewerkers aanstellen. Een ander deel van het geld besteden we bijvoorbeeld aan het uitvinden hoe we zorg verder kunnen digitaliseren, nog dichter bij de inwoner kunnen brengen. Denk aan afspraken inplannen en data-uitwisseling, daar waar dat mogelijk is. Met deze investering en alle initiatieven die opgeschaald worden kunnen we echt het verschil maken in het leven van onze inwoners.”
Flinke investering in gezonde regio
MooiMaasvallei werkt aan een gezamenlijk en groter belang
* MooiMaasvallei (www.mooimaasvallei.nl) omvat de gemeente Land van Cuijk (Noordoost-Brabant) en de gemeenten Gennep en Bergen (in de kop van Noord-Limburg). In deze regio is sprake van netwerksamenwerking tussen GGZ Oost Brabant, Pantein (Maasziekenhuis, thuiszorg, zorgcentra), Dichterbij, Sociom, Syntein (regionale huisartsenorganisatie), Synthese, GGD Hart voor Brabant, Burgerkracht Limburg, Gemeente Land van Cuijk, Gemeente Gennep, Gemeente Bergen en vele collega-organisaties in zorg en welzijn. Zij trekken samen op met inwoners en partners uit het bedrijfsleven en het onderwijs.
“Samen werken aan een gezonde regio.”
Pauline Terwijn