TERUGBLIK OP BEDRIJVIG 2015
Nieuwe kansen creëren in de regio, dáár draait het om
De ondernemers in het Land van Cuijk & Noord-Limburg nog slimmer maken. Dat wil de organisatie van de regionale businessbeurs Bedrijvig Land van Cuijk & Noord-Limburg. Daarvoor werd in 2014 samen met Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen een onderzoek gestart binnen de ondernemende regio. Grote vraag: waar staat de regio op economisch vlak? En waar liggen kansen de komende jaren? Het rapport werd gepresenteerd tijdens de tweede editie van de Bedrijvig Land van Cuijk & Noord-Limburg Beurs, op 23 en 24 september 2015 in het Ebben Inspyrium.
‘Een nieuwe beurs. Waarom? Omdat het er meer dan ooit de tijd voor is!’ Dat was de opener, in 2013. En inderdaad: de eerste beurseditie, in september 2013 in het Ebben Inspyrium Cuijk, was succesvol. Er was veel aandacht voor de synergie tussen de drie O’s: ondernemers, overheid en onderwijs. Daarmee werden nieuwe kansen in de regio gecreëerd. Tegelijk is dat ook de grote kracht van het evenement. Meer dan driekwart van de standhouders zei de beurs als een toegevoegde waarde voor het ondernemersklimaat in de regio te beschouwen. En dus kreeg het evenement in 2015 een vervolg.
Dialoog
Voor onder meer deelnemers, gemeenten, (zakelijke) platforms en businessclubs werd om die reden in september 2104 een kick-off meeting gehouden. In het Ebben Inspyrium was er een exclusieve preview van het beursconcept voor 2015. De beursinitiatiefnemers waren blij verrast door ‘zoveel cohesie tussen de deelnemers’, waarbij ‘eenpitters’ brainstormden met bestuurders van multinationals.
De kick-off meeting vormde namelijk ook de start van het onderzoek naar toekomstig ondernemen. De beursorganisatie ging daarbij via een interactieve sessie de dialoog aan, onder meer via een online discussiepanel. Er waren bewust geen onderwerpen afgekaderd: iedereen mocht schieten en meedenken in één grote brainstormsessie. Een jaar later, in 2015, lagen de uitkomsten er.
‘Samen kansen benutten’
Het onderzoek, uitgevoerd op initiatief van de Rabobank, is een voorbeeld van de ultieme samenwerking tussen de drie O’s in de regio, aldus Peter Swinkels, directievoorzitter Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen. “Samenwerkende kennispartners passen goed bij onze coöperatie”, zei hij. “Als het goed gaat met de regio, gaat het immers goed met onze klanten, die hier wonen, werken en recreëren. Het ‘samen kansen benutten’ spreekt mij erg aan, want uiteindelijk gaat het niet om de kans zien, maar om de kans benutten.”
“Dit onderzoek wordt dan ook onze focus voor de komende jaren. De beurs is daarvoor een heel goed moment om af te trappen. Wat de onderzoeker meteen opviel, is dat de industrie – die voor deze regio één van de grootste, zo niet de grootste werkgever is – niet vergeten moet worden als we het hebben over onze agrofood-omgeving. Samenwerking tussen die sectoren en ook met zorg en ICT biedt voor kansen voor de hele regio.” Het lijvige onderzoek werd samengevoegd in een compact rapport, dat ondernemers ontvingen op de beurs. “En om ondernemers te helpen deze kansen te benutten, zullen we hen blijven inspireren met nieuwe kennis en verbinden met elkaar en relevante netwerken. Want kansen benutten doe je samen.”
Synergie tussen de drie O’s
De Bedrijvig Land van Cuijk & Noord-Limburg Beurs geeft steeds weer een actueel beeld van het enorm brede aanbod in producten en diensten in de Noordelijke Maasvallei. In de groene omgeving van het Ebben Inspyrium zijn duurzaamheid en ‘eerlijkheid’ daarbij de inspiratiebronnen.
Er was in 2015, zoals gezegd, veel aandacht voor de synergie tussen deze drie O’s. Rolf Asbroek, docent aan ROC de Leijgraaf: “De verbinding leggen met het bedrijfsleven vinden wij heel belangrijk. Leerlingen dienen zoveel mogelijk met het bedrijfsleven in aanraking te komen. Zo vinden ze hun plek en raken geïnteresseerd in de uitdagingen die hun toekomstige werkplek kan bieden. Dat levert een win-win-winsituatie op. Drie partijen kunnen hier namelijk hun voordeel mee doen. Allereerst uiteraard de student: hij of zij komt in contact met het bedrijfsleven, en niet alleen als ‘extra hands’, maar als iemand die twee dagen echt voor een opdrachtgever in de weer is. Wellicht blijft er voor de leerling een interessante stage- of mogelijk werkplek over.”
“Voor bedrijven als La Vie Catering, Ebben Inspyrium en Ondernemerslift+ is het een mooi moment om kennis te maken met het niveau van onze studenten, terwijl er ook voor ons als school ‘winst’ te behalen valt: wij kunnen immers het onderwijs nog aantrekkelijker en interactiever maken door deze momenten van verbinding met het bedrijfsleven. Daar blijven wij voortdurend naar op zoek.”
‘Wat voegt u toe?’
Voor Maarten Jilisen, wethouder gemeente Cuijk, is de beurs een promotiemiddel bij uitstek: “Vanuit de overheid – en dan spreek ik namens de vijf gemeenten in het Land van Cuijk – willen we zoveel mogelijk bedrijvigheid naar onze regio trekken. Wij presenteren ons op de beurs uiteraard voor de bestaande bedrijven, maar beslist óók met het doel ondernemers enthousiast te maken voor het Land van Cuijk als vestigingsplek. Wij willen ons verbreden, onder het thema: ‘Wat voegt u toe?’”
Dat gebeurde op een ludieke manier. Zo hadden de vijf gemeenten, die zich gezamenlijk presenteerden, samen een tafel laten ontwerpen waarvan de stoelen elk één bepaalde gemeente vertegenwoordigen. De tafelbladen waren krijtborden waarop bezoekers samen konden sparren. Een duurzame en ludieke manier van inspiratie uitwisselen of zelfs achterlaten. “Een verfrissende presentatie op een beurs die voor het Land van Cuijk uniek is in haar opzet.”