Er is de laatste jaren een merkbare toename in (kleine) bureaus die arbodienstverlening aanbieden. Ze bieden verzuimbegeleiding aan, maar hebben in de regel geen bedrijfsarts in dienst. En dat is nou net de spil waar het om draait. Bij De Lange Arbo en Advies kunnen werkgevers terecht voor het inhuren van een bedrijfsarts, waarbij zijzelf de volledige regie ,zover de wet daarvoor ruimte geeft, in handen hebben.
“Bedrijven die zich bij ons aansluiten, kunnen direct contact hebben met de bedrijfsarts, wat de communicatie sterk vereenvoudigt en de dienstverlening ten goede komt”, legt Caroline de Lange uit. Zij werkt sinds 2007 als zelfstandig bedrijfsarts en zette in 2013, samen met partner Marcel de Lange, een eigen Arbodienst op, met geregistreerd bedrijfsarts. Dus géén contacten met een praktijkondersteuner, goed bereikbaar en met korte lijnen.
Bij De Lange Arbo en Advies kunnen werkgevers (en werknemers) terecht voor: ziekteverzuimbegeleiding, een health check, preventieve spreekuren, advies over preventie, casemanagement, coaching van leidinggevenden, verzuimtrainingen en advisering bij het opstellen van verzuimbeleid. Het bureau verzorgt ok keuringen voor het vrachtwagenrijbewijs en de taxipas. Volgens de Arbowet is de werkgever verplicht om zich deskundig te laten ondersteunen bij het Arbo- en verzuimbeleid. Ofwel door interne en/of externe Arbodeskundigen (maatwerk) of door een interne of externe Arbodienst (vangnetregeling). Kiest men voor de maatwerkregeling, dan moet er ten minste één bedrijfsarts beschikbaar zijn voor verzuimbegeleiding, preventief medisch onderzoek en keuringen. De Lange Arbo en Advies regelt het contract met de bedrijfsarts en tevens kunnen werkgevers er terecht voor de overige zaken waarvan de wet zegt dat men zich door een deskundige moet laten ondersteunen.
Marcel de Lange: “Dankzij de taakverdeling binnen ons bureau, waarbij Caroline het medische deel op zich neemt, en ik al het organisatorische, kunnen we ons duidelijk profileren en zijn we veel toegankelijker. Bij een gangbare, grote Arbodienst zien de meeste mensen, zowel werkgevers als werknemers, door de bomen het bos niet meer. Je wordt er moeizaam gehoord.” Caroline de Lange vervolgt: “Je hebt bij ons vrije toegang tot de bedrijfsarts; dat is een wettelijk recht, maar daar komt het bij de Arbodienst zelden van; zij zijn vaak afgeschermd. Mocht ik zelf in spreekuur zitten, dan kan de klant altijd bij Marcel terecht. Hij kan op alle niet-medische vragen een antwoord geven. En ikzelf bel nog dezelfde dag terug. We doen de verzuimbegeleiding en alles wat daarbij hoort, en voor andere raakvlakken hebben we contacten met derde partijen waarnaar we kunnen verwijzen. Denk aan een arbeidsdeskundige of psycholoog. We krijgen daarvoor géén vergoeding, zo kunnen we ook onafhankelijk zijn. En houd je als klant de touwtjes in handen.”