Met de productie van meer dan honderd verschillende veterinaire vaccins en geneesmiddelen draagt MSD Animal Health Boxmeer bij aan preventie en gezondheidsbescherming bij dieren, de internationale volksgezondheid en het waarborgen van de voedselveiligheid. De Boxmeerse vestiging bestaat dit jaar driekwart eeuw. Het is wereldwijd de grootste locatie voor het ontwikkelen en produceren van veterinaire vaccins. Jaarlijks worden hier 55 miljard doseringen geproduceerd en geleverd. Door een bedrijf met een rijke geschiedenis en een glorende toekomst. “We are here to stay!”
MSD wil het meest vooraanstaande onderzoeksintensieve biofarmaceutische bedrijf ter wereld zijn. De onderneming loopt voorop in onderzoek naar innovatieve gezondheidsoplossingen. Directeur Operational Services, Martin van Collenburg, over 75 jaar diergezondheid in Boxmeer. En over de economische impact die een wereldspeler op de regio heeft.
Het verhaal in Boxmeer begint in 1949, als Wim Hendrix, alias Wimke de Körver, zijn Laboratoria Nobilis opricht. De producent van mengvoeders start met de productie van diergeneesmiddelen en vaccins. In 1961 is er de overname door KZO, het latere AKZO. In 1969 verschijnt de bedrijfsnaam ‘Intervet’. Intervet neemt in 1999 Hoechst Roussel Vet over. In 2007 volgt de overname door Schering-Plough, twee jaar later door MSD. Sinds 2011 is de bedrijfsnaam: MSD Animal Health. MSD, dat naast Boxmeer ook locaties heeft in Haarlem, Oss (beide Human Health) en De Bilt, is het grootste en meest veelzijdige geneesmiddelenbedrijf van Nederland. Er werken in totaal 5000 mensen. De locaties in Boxmeer (2000 medewerkers) en De Bilt (100) richten zich op gezelschapsdieren, herkauwers, pluimvee, varkens en de aquacultuur. De impact is wereldwijd: vanuit deze vier locaties in Nederland ontwikkelt, produceert en verpakt men geneesmiddelen en vaccins voor mensen en dieren en distribueert deze naar 140 landen in de wereld. De totale exportwaarde in Nederland was in 2020 16,3 miljard euro. De Boxmeerse vestiging is in Oost-Brabant van grote strategische betekenis, niet alleen voor de regio, maar voor heel Nederland én de wereldwijde MSD-organisatie. “MSD Animal Health is diep geworteld in de lokale gemeenschap van Boxmeer”, aldus de directeur. “We hebben bijgedragen aan de groei van de regio en hebben hoogwaardige banen en kansen gecreëerd voor de lokale bevolking. En al die medewerkers geven hier in de regio een groot deel van hun inkomen uit.”
Er is wereldwijd een groeiende vraag naar hoogwaardige medicijnen, behandelingen en vaccins. MSD investeert daarom in state-of-the-art productiefaciliteiten voor productie, onderzoek en verpakking. Bijzonder: over het algemeen is een bepaalde locatie van MSD gericht op één discipline, maar in Boxmeer zetelt álles: R&D, productie, distributie, marketing & sales en global-supportfuncties. Dat maakt Boxmeer tot een unieke site, een echt ‘center of excellence’ in biotechnologie, actief vanaf de vroegste technologie tot het daadwerkelijk ontwikkelen van vaccins, van het opschalen van nieuwe vaccins tot het produceren, verpakken en het distribueren ervan.
“We blijven investeren in onderzoek, innovatie en state-of-the-art faciliteiten. Ons doel is om nieuwe therapeutische oplossingen te ontwikkelen die de gezondheid en het welzijn van dieren verbeteren.” Zo werd begin vorig jaar de nieuwe steriele vul- en vriesdroogfaciliteit voor vaccins geopend. En dan zijn er nog de uitbreiding met een virologisch laboratorium en een nieuwe locatie voor het Center for Diagnostic Services. Uitdagingen zijn er ook: “Denk aan de congestie van het stroomnet, de aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt, ruimtelijke vraagstukken en infrastructuur, en tot slot milieu- en duurzaamheidskwesties. Daar staan we echter niet alleen voor: samen met andere bedrijven en overheden werken wij hier hard aan. Last but not least is er onze zoektocht naar de juiste mensen: er staan zo’n honderd vacatures open in allerlei verschillende functies. Het geeft mede onze ambities aan.”
MSD Animal Health omarmt haar lokale roots. “We staan met beide voeten in de regio”, aldus Martin van Collenburg. “We werken samen met grote internationale bedrijven in de regio, zoals Hendrix Genetics en Nutreco/Trouw Nutrition. Daarnaast zijn er diverse bedrijven uit de regio die op vaste basis of zelfs dagelijks op onze site actief zijn. Het gaat om zo’n 250 contractors. Denk aan tuinonderhoud, beveiliging, schoonmaakdiensten, receptie, technische dienst. En dan hebben we het nog niet over de projecten, zoals de al genoemde nieuwbouw of in het kader van de energietransitie, waarvoor we, waar mogelijk, regionale partners inschakelen.” “We zijn betrokken bij de ontwikkeling van een optimaal vestigingsklimaat voor bedrijven in de regio. We volgen daarbij de vier thema’s van de Industriële Kring: Identiteit & Communicatie, Infrastructuur & Ruimte, Milieu & Duurzaamheid en Arbeidsmarkt & Onderwijs. Binnen die laatste discipline hebben we als ‘kennishuis’ doorlopend contacten met lokaal onderwijs, maar ook met bijvoorbeeld universiteiten.” Daarnaast wil MSD Animal Health een maatschappelijk verantwoorde partner zijn in de regio. “Samen met onder meer de gemeente, de bedrijventerreinverenigingen en de Industriële Kring, in een gezamenlijk ecosysteem. We doen aan sponsoring, zoals Daags na de Tour en de Ondernemersprijs en sportverenigingen. Al jarenlang steken honderden collega’s onder werktijd hun handen uit de mouwen voor een vrijwilligersproject in de directe omgeving van onze locatie. Denk aan scholen, Staatsbosbeheer, IVN het Maasheggenvlechten. MSD Animal Health is erbij in de hele breedte.”