Van der Horst aannemers
Van der Horst aannemers heeft ‘vindingrijk bouwen’ tot handelsmerk gemaakt. De Millse bouwer weet zich als geen ander te verplaatsten in de opdrachtgever en onderscheidt zich daarmee ook in complexe situaties. Van der Horst mag een mooie traditie gaan hooghouden: bouwen aan het nieuwe gemeentehuis voor het Land van Cuijk. “Het geeft een extra mooi gevoel als je aan mooie projecten in je eigen regio kunt en mag werken. Aan ons de taak om partners uit de regio waar het project wordt gerealiseerd te betrekken bij deze projecten.”
Het Land van Cuijk is voor van der Horst aannemers een speciale plek en bekend terrein. In de ruim negentig jaar dat het bedrijf nu bestaat was het altijd gevestigd in de voormalige gemeente Mill & Sint Hubert. Algemeen directeur Antoon van der Horst: “Mijn opa bouwde in 1956/1957 het eerste gedeelte van het toen nieuwe gemeentehuis in Cuijk, compleet met carillontoren. Mijn vader deed de uitbreiding aan de Molenstraat en de interne verbouwing. Ikzelf was betrokken bij de laatste grote uitbreiding en renovatie van het bestaande gebouw, in 2004. Dat project telde dus drie generaties bouwers, iets om trots op te zijn.”
Ook de gemeentehuizen in Wanroij (1966) en van Mill (1969) werden door Van der Horst gebouwd. Als laatste werd in 2011 het voormalig gemeentehuis in Mill uitgebouwd met het Cultureel Centrum Myllesweerd.
Aanpassing en uitbreiding
Na de herindeling op 1 januari 2022 telt de nieuwe gemeente Land van Cuijk zo’n 700 medewerkers. Het huidige gemeentehuis van Boxmeer, in gebruik genomen in 2010, is te klein om de nieuwe organisatie te huisvesten, maar bij de bouw ervan is rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding. En dus wordt het bestaande gebouw aangepast en uitgebreid om te kunnen voldoen aan de ruimtevraag. De fundering voor deze uitbreiding is al aanwezig: de aannemer gaat kolommen plaatsen op de betonmuren van de bestaande parkeergarage.
Het nieuwe gebouw moet één ‘look and feel’ krijgen. Dat betekent dat oud- en nieuwbouw goed in elkaar moeten overlopen en er ook qua inrichting geen verschil zichtbaar mag zijn tussen het voormalige en nieuwe gedeelte. Ook is er een grote samenhang zowel in constructie als ook in de W- en E-installaties tussen beide delen. Het bestaande gebouw heeft 6200 m² vloeroppervlakte, verdeeld over drie bouwlagen, inclusief een parkeerkelder van 2.250m². De uitbreiding betreft zo’n 2.400m².
Lokale en regionale inkoop gegarandeerd
Antoon van der Horst is blij met de opdracht. “Blij voor onze mensen, blij voor onze naam in de regio. Dit is een heel mooie opdracht om aan ‘eigen publiek’ weer eens te laten zien wat we kunnen. Want daar is men hier vaak enorm verrast over.” “De Open Bedrijven Route, met ruim 1.000 bezoekers eerder dit jaar, heeft wat dat betreft wederom veel ogen geopend. Wat kennelijk bij de opdrachtgever óók voor ons pleitte, was onze duidelijke omschrijving van hoe we omgaan met het bouwen midden in de kern van Boxmeer. We hebben aangegeven hoe we denken de logistieke overlast zoveel mogelijk te beperken: we richten de bouwplaats slim in en kiezen de juiste aanrijdroutes.”
Commercieel directeur Ted van Schijndel vervolgt: “Er werd ons gevraagd een plan van aanpak te schrijven hoe we het regionale karakter tijdens het traject willen borgen door zoveel mogelijk lokale en regionale partners erbij te betrekken. Onder ‘regionaal’ verstaat men de gemeente zélf plus alle aangrenzende gemeenten. Wij garanderen om minimaal zestig procent van de directe bouwkosten voor onderaannemers tijdens de uitvoering lokaal of regionaal in te kopen.”
Kien op circulariteit
“Het pand is al geruime tijd leeg. Deze maand gaan we beginnen met de sloop. We gaan de binnenwanden en (systeem)plafonds eruit halen. Laarakkers Sambeek verzorgt de sloop. Verder hebben we aan de voorkant nog meer lokale partijen aan ons gebonden. Er komt bij de nieuwbouw een gevel uit keramiek tegen een wand van houtskeletbouw-elementen. Die gevel verzorgt specialist Blitta uit Venray. De staalconstructie van de nieuwbouw wordt gemaakt door Metaalbouw Vloet uit Mill. De E-installaties komen van Elektro Technisch Buro Nabuurs uit Boxmeer, de W-installaties doet Van Haren uit Cuijk. Die laatste twee partijen zijn via de gemeente zélf aanbesteed. Daar zijn we heel blij mee, want het toont nogmaals aan dat er gewoon goede partijen in de regio zijn te vinden.”
Om overlast te voorkomen verzorgt de bouwer de omgevingscommunicatie met de Van der Horst-bouwapp, die iedereen kan downloaden. “Zo nemen we iedereen met vragen en interesses mee in waar we staan. Het is immers een traject dat toch de nodige tijd gaat duren. En dat midden in een dorpscentrum.” Over circulariteit tenslotte wil hij nog kwijt: “We gaan systeemplafonds hergebruiken om tussenwanden mee te isoleren. Je bespaart én op materiaal én op vervoer. Lattenplafonds worden vullatten. Circulariteit is waar we kien op zijn. De architect heeft in het ontwerp al op een aantal circulaire onderdelen gewezen, maar wij gaan als aannemer nog een stapje verder, want we zien nog meer kansen om circulariteit uit te nutten. Dat is onze mentaliteit, we vinden het belangrijk om het in te passen in onze bedrijfsvoering.”
Kraaijvanger Architects, render: Plotvis
Ted van Schijndel (l.) en Antoon van der Horst op de aanstaande projectlocatie.