Coaches/trainers, op zowel persoonlijk vlak als in teamverband, Robert Rutjes en Angelique Por hebben een methode gelanceerd die werkt! Deze wetenschappelijk onderbouwde methode helpt een organisatie te professionaliseren door medewerkers te versterken in hun ontwikkeling. Het resultaat? Een team dat beter samenwerkt in een veilige omgeving!
“De wereld om ons heen verandert snel, dit vergt een andere manier van werken en leiding geven,” weten Robert Rutjes en Angelique Por van Robert Rutjes Coaching & Training. Robert zag ook een ontwikkeling in de manier van leidinggeven als militair bij defensie. Met deze wetenschappen en ervaringen als bagage zochten de coaches/trainers naar wat nodig is voor effectief leiderschap. Sinds drie jaar werken Robert en Angelique vanuit een wetenschappelijk onderbouwd leiderschapsprogramma. Hiermee coachen, trainen en begeleiden ze leidinggevenden en teams van bedrijven en instanties.
“De methode, het Leiderschapscircumplex, gaat niet over wat voor type iemand is, maar wat voor gedrag hij of zij laat zien”, legt Robert uit. “In het model worden stijlen van leiderschap opgedeeld in acht categorieën; inspirerende-, coachende-, participatieve-, toegeeflijke-, teruggetrokken- wantrouwende-, autoritaire- en directieve leiderschapsstijlen. Het is een hulpmiddel om inzicht te krijgen in de verschillende communicatiestijlen.” Angelique: “Je laat niet altijd één stijl zien en er is geen goed of fout.”
Voor aanvang van een coaching/trainingsprogramma vindt er altijd een vrijblijvend intakegesprek plaats, het is belangrijk dat er een goede klik is. Om aan ieders leerbehoefte te kunnen voldoen, zijn de trainingsgroepen niet groter dan vijftien personen. Stilzitten en alleen maar luisteren is er niet bij. Robert: “Wil je veranderen, dan moet je aan de slag. Om iets te leren moet je het ondergaan en voelen!” In de trainingen met het Leiderschapscircumplex gaat het om bewustwording op elk niveau. Hoe geef ik leiding? Wat laat ik zien? Angelique: “Mensen doen de hele dag aannamen. Dat gebeurt onbewust, het heeft te maken met je opvoeding, met je normen en waarden. Iedereen is anders, dat is niet erg, maar het is verhelderend elkaar te begrijpen en daarmee misverstanden te voorkomen.” Robert: “Je kunt wel zeggen; mijn deur staat altijd open, maar straal je die gastvrijheid ook uit? Wanneer je bewust bent van je gedrag, kun je er wat mee.” Een dosis humor waar het kan en inzichtelijke voorbeelden zorgen dat de trainingen van Robert en Angelique alles behalve saai zijn. De twee vullen elkaar hierbij goed aan. “Ik ben wat harder, recht voor de raap,” reflecteert Robert, “Angelique is van de aai over de bol. Goede communicatie begint bij jezelf en werkt door in het team en een veilige werkplek.”
Het model werkt écht verhelderend hebben Robert en Angelique de afgelopen jaren ervaren. “Hiermee kunnen we teams verder professionaliseren, en medewerkers versterken. Ruimte voor ontwikkeling is er altijd. Mensen iets meegeven waar ze mee verder kunnen is fijn, dat geeft voldoening. Wanneer ze aangeven er echt wat aan te hebben gehad, zitten we met een ‘big smile’ in de auto naar huis.”