Overheid, ondernemers en onderwijs (de 3O’s) in het Land van Cuijk en Noord-Limburg gaan nadrukkelijker samenwerken om MBO’ers, met een technische achtergrond of een wens om in de zorgsector te werken, naar de regio te lokken. “Wij pleiten voor een zo’n duurzaam en breed mogelijk techniekaanbod voor leerlingen in het onderwijs. Theorie is erg belangrijk, maar er moet een goede middenweg in gevonden worden”, bepleit Anton de Weerd namens de werkgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs.
Deze werkgroep van de Industriële Kring richt zich op een betere samenwerking tussen de 3O’s en het creëren van een woon- en werkklimaat dat aantrekkelijk is voor bewoners om er te blijven wonen en werken en voor werknemers om zich er te vestigen. Daarbij gaat de focus uit naar meer MBO’ers die kiezen voor een baan in de technieksector. “Wij pleiten voor een zo breed mogelijk techniekaanbod voor leerlingen, maar zien ook kansen voor zij-instromers en statushouders. Feit is dat mensen te weinig verleid worden om voor techniek te kiezen”, vindt De Weerd, in het dagelijks leven directeur bij Marel.
“Het enthousiasmeren van technisch personeel begint al bij de basisschoolperiode van leerlingen. Ouders hebben vaak een verouderd idee van techniek en industrie. Dat het alleen maar werk is in minder goede omstandigheden. Ik zeg wel eens: ‘Techniek is het best bewaarde geheim van ons land.’ Zien en laten beleven, zorgt ervoor dat enthousiasme wordt gecreëerd”, zegt John Spierings, Manager Techniek van ROC Nijmegen. In de regio zijn belangrijke ontwikkelingen op het Voortgezet Onderwijs: “Een technieklokaal dicht bij het spoor in Boxmeer voor Metameer/Elzendaalcollege, er is een bestaand en goed technieklokaal bij het Elzendaalcollege in Gennep en er komt een nieuw technieklokaal voor Merlet in Cuijk dat wat ons betreft bij het spoor moet komen waar ook TechnoPromo en Vakopleiding Techniek wordt gevestigd. Als we serieus willen inzetten op Sterk Techniek Onderwijs, dan zijn die drie moderne technieklokalen voor het VMBO en korte lijntjes met het ROC van noodzakelijk belang.”
Het Land van Cuijk en Noord-Limburg werpt zich graag op als vitale economische regio. “Als gemeente willen wij partijen met elkaar verbinden, zodat talenten hier blijven en innovatieve bedrijven hier kunnen floreren”, vertelt strategisch adviseur Marieke Dekker van het Land van Cuijk. Bedrijfscontactfunctionaris Mieke Thijssen van buurgemeente Gennep sluit zich hier bij aan.
De Industriële Kring is blij dat de komende jaren 4.000 nieuwe woningen worden gerealiseerd. De Weerd: “Deze regio is relatief gezien één van de snelste groeiende economieën van het land. We moeten inzetten op Technische Specialisten. MBO’ers uit onze regio zijn vaak mensen die diepgeworteld zijn in onze gemeenschap en verhuizen niet zo snel naar een ander deel van het land. Zij vormen de backbone van de regionale economie. Het is aan werkgevers om hen de kansen te geven om in en met de bedrijven zichzelf te blijven ontwikkelen.”
Dekker en Thijssen zeggen tot slot: “Als gemeenten zijn we ook in gesprek met Pantein en de Industriële Kring over woon-werk-faciliteiten. Dat zou inhouden dat wie hier in de zorg of in de techniek komt werken, automatisch een woning krijgt toegewezen. Op die manier wordt het aantrekkelijker gemaakt om te kiezen voor het Land van Cuijk en Noord-Limburg.”