Aan de Burgemeester Verkuijlstraat, een belangrijke entreeweg van Boxmeer, zullen twee nieuwe appartementengebouwen verrijzen: De Heeren van Boxmeer. De nieuwbouw van de twee panden is een passende toevoeging in lijn met sportcomplex ‘t Hoogkoor. In het proces was en is een belangrijke rol weggelegd voor full-service architectenbureau De Witte Oss. Het heeft ervoor gezorgd dat twee binnen het project onmisbare disciplines, architectuur en projectmanagement, naadloos in elkaar overlopen.
Bij De Witte Oss leunt de bedrijfsvoering op drie pijlers: architectuur, projectmanagement en bouwadvies. “Daar zijn we al decennia lang goed in”, stelt eigenaar Bart van den Hork. “Sinds 1922 staan ambacht, vakmanschap en creativiteit bij ons centraal.” De Witte Oss bouwt op vertrouwde vooruitstrevende expertise. “Op die manier zijn we een optimaal gefaciliteerd bureau waar elke vereiste discipline aanwezig is.”
De Heeren van Boxmeer
In de persoon van de Boxmeerse architect Bart van den Hork heeft het Osse kantoor ook in het Land van Cuijk de poten stevig in de klei. Diverse projecten zijn hier de afgelopen jaren gerealiseerd. Over De Heeren van Boxmeer, voorjaar 2024 gereed, zegt hij: “Op deze locatie stond ook ooit een oude melkfabriek, van architect George Rasker. Op die plek houden we een herinnering aan het gebouwtje levend in het metselwerk van het nieuwe complex. Het overige terrein wordt natuurrijk ingericht met ruimte voor waterbuffering en recreatief groen. Wat de panden bijzonder maakt, zijn de geïntegreerde plantenbakken met hangend groen, die zorgen voor beschutting en verkoeling. In de stedelijke omgeving helpt dit extreme wateroverlast en hittestress beter te beheersen. Verder schept het plan hiermee ruimte voor meer biodiversiteit in de gebouwde omgeving.”
Een tweede actueel project is de nieuwbouw voor het Jenaplan Kindcentrum in Boxmeer, een opdracht waarin verduurzamen, verbouw en revitaliseren hand in hand gaan. “Een actuele opgave: we zochten mee naar subsidies, we hebben de haalbaarheidsstudie ervoor gemaakt en die in begrijpelijke taal gepresenteerd voor de gemeenteraad. Intussen is het ontwerp klaar en zijn we het, samen met de aannemer, haalbaar aan het maken. Het is dus niet alleen ‘die gevel ontwerpen’. Een groot voordeel is dat er geen externe partij hoeft te worden ingeschakeld, want wij hebben zo’n projectmanager zelf in huis.”
“Meer samenhang, dus meer kwaliteit”
Treffend voorbeeld
Beide projecten in het Land van Cuijk vormen een treffend voorbeeld van het interne samenwerkingsverband van projectarchitect en projectmanager binnen De Witte Oss. Voor elke opgave stelt De Witte Oss een passend team samen, voor de hele looptijd van het project. Het team werd in dit geval gemaakt rondom een architect (die ontwerpt, initieert en creëert) en een projectmanager (die coördineert en bewaakt). Volgens Bart van den Hork is dit al twintig jaar een beproefde werkwijze: “Doordat onze architecten zich op hun eigen discipline kunnen focussen, kunnen zij ook makkelijker out-of-the-box denken.”
“We hebben De Heeren van Boxmeer zelf geïnitieerd en daar een projectontwikkelaar voor gevonden. Daarmee zijn we in teamvorm met de gemeente de gesprekken aangegaan. Zij wilde graag de Burgemeester Verkuijlstraat reconstrueren, het perceel weer bebouwen, en erachter zou een wadipark komen. De voorbereiding was daardoor intensief, zowel juridisch als stedenbouwkundig. Gedurende een jaar werd er via Teams – het was coronatijd – veel overlegd. En daarin hadden wij als De Witte Oss een aanjagende, initiërende rol. Het traject met onder meer Welstand is heel intensief, maar het uiteindelijke resultaat rechtvaardigt dit. Wij vinden oprecht dat het ultieme plan daar beter van wordt.”
Geleidelijk ingevoerd
Ingrid Benjert, projectmanager bij De Witte Oss, kwam in beeld toen het Voorlopig Ontwerp klaar was. Zij nam de organisatie van het proces vanaf daar over van Bart van den Hork, na al geleidelijk ingevoerd te zijn. De rol van de projectarchitect werd vanaf dat moment evenredig steeds kleiner. “We hebben drie projectmanagers, elk met een andere achtergrond en expertise; ik werk graag vanuit een stuk overview, dus regelen, organiseren, sturen en bewaken”, aldus Ingrid. “Daarbij sturen we volgens de managementtool GOKIT. Dat gebeurt op de vijf pijlers: Geld, Organisatie, Kwaliteit, Informatie en Tijd. Hiermee houden we grip op het project en kunnen we onze opdrachtgevers gestructureerd en overzichtelijk blijven informeren tijdens het gehele ontwerp- en bouwproces.”
Bart van den Hork: “Door de inzet van onze eigen projectmanager ontstaat er meer samenhang, dus kwaliteit in het proces en in het resultaat. Het is fijn dat onze eigen projectmanagers werken vanuit de architectonische bureauvisie. Daar wordt het hele project inhoudelijk alleen maar beter van. Wij noemen binnen De Witte Oss de projectarchitect en de projectmanager samen dan ook het ‘duoschap’. Het is een inmiddels bewezen succesvolle vorm van samenwerken.”
Opdrachtgever Peter Peters Ontwikkeling |
Aannemer Peter Peters Bouwbedrijf |
Architect De Witte Oss |
Projectmanager Ingrid Benjert en Bart van den Hork, architect.
www.dewitteoss.nl
De Witte Oss