Het oorspronkelijke plan van Bedrijvenpark Laarakker is nu zo goed als gevuld. En daarmee zijn, sneller dan verwacht en misschien zelfs gehoopt, de gestelde doelen bereikt. Laarakker maakt er bovendien geen geheim van graag ook regionale bedrijven een kans te geven om te groeien in de eigen omgeving. Grote tevredenheid is er dan ook om het feit dat opnieuw twee Land van Cuijkse ondernemingen zich op het Hapse bedrijvenpark vestigen.
“Nagenoeg alle beschikbare gronden uit het oorspronkelijke plan zijn nu vergeven. Er zijn nog twee middelgrote kavels beschikbaar: van respectievelijk 5500 m2 en 1,3 hectare”, aldus Leon Vromans, verkoopmanager Bedrijvenpark Laarakker, die blij is met de ontwikkelingen. “We zijn vanaf de start een bedrijvenpark gebleken dat erg in trek is bij ondernemers uit de eigen regio. De partijen die het verst van het Land van Cuijk vandaan komen, zijn afkomstig uit Wijchen en Nijmegen. Ook de recente nieuwkomers zijn partijen uit onze eigen streek, namelijk Weemen uit Haps en Aluconnect uit Mill. Zij blijven voor de regio behouden.”
“Steeds meer ondernemers zijn al in bedrijf en er wordt op dit moment nog volop gebouwd op het bedrijvenpark. De behoefte aan uitbreiding van ons bedrijvenpark is groot. Inmiddels zetten we in op de ontwikkeling van het nieuwe deel: Laarakker Noordwest. Ook hiervoor hebben diverse partijen zich al gemeld en een kavel gereserveerd. De voorbereidingen voor uitgifte van het terrein lopen volop en voor het bestemmingsplan hopen we nog dit najaar duidelijkheid te krijgen.”
Een van de recente nieuwkomers is het ingenieursbureau Peutz. Gespecialiseerd in een breed scala van vakgebieden gerelateerd aan akoestiek, lawaaibeheersing, trillingstechniek, bouwfysica, duurzaamheid, wind- en milieutechnologie en brandveiligheid. Peutz bouwt sinds afgelopen voorjaar op Laarakker een nieuw Laboratorium voor Brandveiligheid. Waar de ingebruikname aanvankelijk gepland stond voor het eerste kwartaal van 2023, is die nu naar voren gehaald: vanaf het vierde kwartaal van dit jaar gaat Peutz verhuizen.
Het bestaande laboratorium voor brandveiligheid in Molenhoek is te klein om aan de toegenomen vraag naar gecertificeerde brandtesten te kunnen voldoen. David den Boer, directeur van Peutz, vertelde eerder aan dit magazine: “Goede brandveiligheid vraagt om aantoonbaar betrouwbare oplossingen. Om aan die toegenomen vraag te kunnen voldoen, realiseren we een volledig nieuw laboratorium voor brandveiligheid.” De nieuwbouw wordt aangegrepen om technische installaties te moderniseren, activiteiten uit te breiden en processen logistiek te verbeteren.
Diverse grote incidenten, waaronder de brand in de Londense Grenfelltower en de flatbrand in Milaan, toonden de noodzaak van betrouwbare brandveiligheidsoplossingen aan. De bouw heeft daarnaast een zeer grote duurzaamheidsopgave waarin onder meer bio-based en gerecyclede materialen een belangrijke rol spelen. Bij de ontwikkeling van deze materialen spelen brandtesten een cruciale rol. Peutz’ laboratorium is voor diverse bepalingen geaccrediteerd. De testresultaten zijn in heel Europa geldig en tevens bruikbaar voor het verkrijgen van een CE-markering.
De locatie aan de A73 biedt volgens David den Boer bovendien een goede bereikbaarheid voor klanten en toeleveranciers uit binnen- en buitenland. In de wetenschap dat locaties niet voor het uitzoeken zijn, voelde zijn bedrijf zich erg prettig onthaald op Laarakker. “Zowel door de ontwikkelmaatschappij als de toenmalige gemeente Cuijk, die erg pro-actief was in het vergunningentraject.” Ook om die reden is Peutz nog altijd extra enthousiast over de ontwikkeling die het bedrijf er gaat doormaken.
Aluconnect is producent van aluminium poorten en hekwerken, die uitsluitend geleverd worden aan business-to-business partners. Juist dankzij een eigen productiefaciliteit heeft Aluconnect hekwerken en poorten weten te ontwikkelen die de perfecte mix van openheid en bescherming meer dan waarmaken.
Anderhalf jaar geleden werd Aluconnect opgestart, legt Jairno Veulings, manager operations, uit. “We zijn toen begonnen met productontwikkeling: met name aluminium draaipoorten, met zowel handmatige als geautomatiseerde bediening. Bestemd voor de residentiële markt, dus rondom het huis. Daarnaast hebben we ook industriële, aluminium schuifpoorten. Die gaan we maken onder de merknaam Aluconnect en specifiek daarvoor is deze nieuwe productielocatie op Laarakker opgezet.
De residentiële poorten worden gemaakt volgens een modulair systeem. Er zijn ruim veertig profielen ontwikkeld, die worden verwerkt tot frames die men in elkaar kan klikken en schroeven; er hoeft dus niet gelast te worden. Er zijn dus uiteenlopende modellen, waarvan het frame min of meer standaard is en de ‘vulling’ door de klant zelf kan worden aangegeven. Begin september werd begonnen met het proefdraaien in de nieuwe fabriek, daarna startte de verkoop en inmiddels is de productie opgestart. De keuze voor Laarakker had alles te maken met de ruimtevraag van Aluconnect. “We hebben diverse locaties bekeken binnen het Land van Cuijk, maar nergens was ruimte genoeg voorhanden”, legt Jarno Veulings uit. “Ofschoon we weinig gereed product op voorraad houden – we werken uitsluitend op order – is er nog altijd wel een behoorlijke voorraad. En alleen nieuwbouw op Laarakker kon ons in de benodigde ruimte voorzien.”
Daarnaast zijn er de groeiambities van Aluconnect. “We zijn niet voor niets naar Laarakker gekomen: willen in de komende pakweg drie jaar flink groeien in het al genoemde business- to-business segment.” Als we de manager spreken, bestaat het bedrijf nog uit vijf medewerkers, maar deze maand hoopt men al met zo’n twaalf tot veertien krachten te zijn.
Nabuurs, opgericht in 1928 in Haps, is logistiek dienstverlener voor bedrijven in de ‘fast moving consumer goods’ (FMCG) binnen de sectoren food, personal care, retail en horeca. Er zijn ruim twintig vestigingen in Nederland, met ruim duizend medewerkers. Logistieke oplossingen voor opdrachtgevers bestaan uit FMCG-distributie horecadistributie, warehousing en co-packing. Door samenwerking met specialistische bedrijven kan Nabuurs elke opdrachtgever helpen om efficiënter en kostenbesparend te opereren.In 2023 krijgt de logistiek dienstverlener een nieuw hoofdkantoor op Bedrijventerrein Laarakker: 30.000 m2 opslag en 800 m2 kantoorruimte. Het hoofdkantoor krijgt state-of-the-art ICT. Het volledige pand is ingericht op het faciliteren van ontmoetingen. Zo komt er een opleidingscentrum, waar Nabuurs het delen van kennis en projectsamenwerking nóg meer centraal wil stellen.
Directeur vastgoed Ard Nabuurs: “We bouwen volgens het BREEAM-NL Nieuwbouw 2020-keurmerk, wereldwijd het eerste duurzaamheidskeurmerk voor ‘gebouwde omgevingen’. Dat past goed bij de duurzaamheidsfocus van Laarakker.” Het nieuwe pand zit bomvol duurzame techniek: onder meer zonnepanelen, ledverlichting en 29 laadpalen zorgen voor een klimaatneutrale werkplek. Het nieuwe hoofdkantoor gebruikt uitsluitend elektrische klimaatinstallaties en warmtepompen. “In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de kwaliteit en duurzaamheid van het gebouw zodat ons nieuwe hoofdkantoor ook voor de lokale omgeving van toegevoegde waarde is.”
Algemeen directeur Tjebbe Nabuurs benadrukt de groeiambities, tegelijk met de wens om een fijne, warme werkplek te zijn. Als ‘mensenbedrijf wil men medewerkers faciliteren thuis te werken, maar is men ook verheugd”over het elkaar fysiek ontmoeten. In de opzicht zijn beide directeuren verheugd dat de coronacrisis – die immers grote impact had op de transportsector – naar de achtergrond is verschoven. “We zijn weer volop in de running.”
Ook Weemen Groep BV uit Haps kiest voor een nieuw hoofdkantoor op Bedrijvenpark Laarakker. De hoofdvestiging zetelt nu nog in het dorp. Het familiebedrijf Weemen, dat in 1974 werd opgericht, vestigde zich in 1978 aan de Kerkstraat. In december 2021 tekenden de directeuren Twan en Maarten Weemen voor de aankoop van een hoekkavel op Bedrijvenpark Laarakker. Rond de zomer van 2023 verwachten zij de deuren van hun bedrijf te openen.
Weemen gaat bouwen op de hoekkavel, aan de Oeffeltseweg naast de entree van het bedrijvenpark. Men voegt er de productielocaties Gemert en Haps samen. De nieuwbouw in Haps, inmiddels gestart, wordt de hoofdvestiging. Daarnaast zijn er verkoopvestigingen in Nijmegen, Venlo, Uden en Eindhoven.
Weemen levert gepersonaliseerde en hoogwaardige (online) communicatie, druk- en printwerk, signing en promotionele artikelen. De afgelopen jaren werden diverse overnames gedaan binnen en buiten de regio. De nieuwbouw vormt dan ook een efficiencyslag waarbij de productie op één locatie wordt geconcentreerd. Twan Weemen: “Na bijna een halve eeuw vestigen we ons bedrijf op exact driehonderd meter van de plek waar het ooit begon: het ouderlijk huis, waar in 1974 in het schuurtje een drukkerij werd gestart. Dat voelt heel bijzonder.”
De nieuwbouw past bij de ambities van de Hapse onderneming. Maarten Weemen: “We willen graag in 2030 een impactmaker zijn in (hyper)gepersonaliseerde en hoogwaardige communicatieproducten- en diensten. Een datagedreven familiebedrijf dat de wereld, mensen en merken verder ontwikkelt.” Op de nieuwe locatie zullen vanaf zomer 2023 dagelijks zo’n vijftig medewerkers aan de slag zijn. Naast een functionele productieruimte zal het nieuwe pand ook het hart van de zaak vormen. De entree komt uit in de Huiskamer – voor een hapje en een drankje – van waaruit rechtsreeks de kantoren en de productieruimte bereikt worden. De buitenzijde van het pand wordt opgetrokken uit een combinatie van glas, steen en hout.