Op zoek naar oplossingen voor makkelijke en moeilijke vraagstukken. Daarvoor slaan mensen regelmatig de handen ineen. Rabobank doet dat al bijna 125 jaar. Om samen te zorgen voor een betere wereld voor toekomstige generaties.
Aernout van der Does (coöperatief directeur Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen): “Als Rabobank focussen we ons op 5 maatschappelijke thema’s. Een ervan is Banking4Food; de transitie naar een toekomstbestendige food- en agrisector. Deze sector staat voor grote vraagstukken. Is er in 2050 wel genoeg eten voor alle ruim negen miljard mensen op de wereld? Hoe kunnen ondernemers in de voedselketen de voedselproductie op een duurzame wijze verdubbelen? In onze regio, Land van Cuijk en Maasduinen pakken we deze vraagstukken samen met onze themagroep Banking4Food op. In deze themagroep werken we samen met ledenraadsleden en commissarissen. We ontwikkelen zelf initiatieven of we participeren in bestaande initiatieven om oplossingen te vinden.”
Wat is de ambitie? Van der Does: “De initiatieven zijn in eerste instantie gericht op onze regio met als doel hier groei en bloei te stimuleren. De ambitie gaat echter verder: we willen niet alleen lokaal vernieuwen, maar ook de kennis straks verder brengen: in Nederland én in de rest van de wereld. In onze regio zijn er veel bedrijven op het snijvlak van agri, food en tech. Daardoor is hier enorm veel ontwikkel- en innovatiekracht. Daar mogen we trots op zijn en die willen we als Rabobank graag versterken en versnellen. In dit artikel lichten we drie impactvolle initiatieven toe waar de themagroep Banking4Food mee bezig is.”
Jan Sallevelt (commissaris Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen): “Hoe kunnen we met diermest zorgen voor circulariteit in de landbouw? We zien goede kansen voor de ontwikkeling van een nieuwe industrie – ook in deze regio – die grote hoeveelheden biogas produceert met dierlijke mest en biomassa, met kunstmestvervangers als waardevol bijproduct. Voorheen was zoiets moeilijk te realiseren. Maar dat is veranderd; door de torenhoge gasprijzen en de stikstofcrisis. Ook de veranderende wetgeving draagt bij; de toegang van dierlijke mest op de markt van kunstmestvervangers wordt formeel vrijgegeven. Onze droom is dat deze nieuwe industrie – die de uitstoot van stikstof enorm kan verlagen – zich kan ontwikkelen. Er is veel voor nodig. Denk aan een goede samenwerking tussen de provincie en gemeenten, vergunningen voor de vestiging van tientallen verwerkingscentra én investeerders.”
Peter van Iperen (initiator en medeontwikkelaar van loonwerkcombinatie LvCM): “Duurzaam voedsel begint bij een duurzaam beheer van onze landbouwgrond. Ook in onze regio groeien de intensievere teelten, terwijl het aantal melkveebedrijven sterk daalt. De vraag naar goede grond in rotatieteelt neemt toe, terwijl het aanbod afneemt. Eigenaren verhuren de grond voor de hoogste prijs en telers krijgen de grond voor korte tijd in gebruik. Er zijn weinig prikkels om de grond in goede staat door te geven aan de volgende gebruiker. Lager renderende gewassen en graslanden krijgen minder kans. Hierdoor groeit het tekort aan goede grond en is er weinig aandacht voor maatschappelijke doelen. Daarom ontwikkelde ik een integraal bodemplan, samen met private en maatschappelijke stakeholders. Het plan wordt financieel ondersteund door Rabobank. Het opzetten van een nieuwe rechtsvorm voor grondeigenaren en grondgebruikers – die uitgaat van gezamenlijk rentmeesterschap – is onderdeel van het plan. Het doel ervan is om de bodemwaarde vast te houden en te creëren.”
Ellen Kusters (ledenraadslid Rabobank): “Dierlijke producten vormen de belangrijkste bron van eiwitten in het menselijk eetpatroon. Maar we zien een groeiende behoefte aan plantaardige eiwitten. Op dit moment importeren we die uit het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan soja en kikkererwten.
“Er is veel ontwikkel- en innovatiekracht in de regio.”
Persoonlijk denk ik dat er veel kansen liggen om ook in onze regio eiwitrijke gewassen te telen en zo dus minder afhankelijk te worden van de (deels niet-duurzame) import. Mark Hendriks (ledenraadslid Rabobank): “Daar komt bij dat we nieuwe gewassen moeten zoeken die we kunnen telen op gronden van (gedeeltelijke) stoppende agrariërs. Nieuwe gewassen met een goed rendement en die bestand zijn tegen droogte.” Ellen: “Vanuit onze rol als ledenraadslid in de themagroep Banking4Food verdiepen we ons hier op dit moment in en praten we erover met diverse ketenpartijen in onze regio. Mijn droom is dat het lukt om met de hele keten de teelt, verwerking en consumptie van eiwitrijke gewassen in de regio op te schalen.”
Wilt u meedenken over een of meer van de genoemde initiatieven? Fijn! Meld u aan via communicatie.obr@rabobank.nl.
Aernout van der Does, Ellen Kusters en Peter van Iperen (v.l.n.r.)