DBO wijst ondernemers op biodiversiteit en klimaatadaptatie
In de toekomst krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer, zoals hevige neerslag, wateroverlast, maar ook hitte en droogte. Deze extremen hebben effect op ons welzijn, onze vitaliteit. In de Regio Deal Noordoost-Brabant investeren Rijk, provincie en regio in leefbaarheid via een duurzame invulling aan een gezonde toekomst. Ook bedrijven zijn daarin een niet weg te denken schakel. Bedrijventerreinvereniging De Beijerd en ’t Riet en Duurzaam Bedrijvenoverleg (DBO) hopen met een pilot op het bedrijvenpark uiteindelijk de hele ondernemende regio bewust te krijgen.
Parkmanager Ben van de Wijgert: “Binnen onze regio willen de genoemde partijen iets doen tegen de klimaateffecten: te warm, te nat en te droog. We willen in 2030 klimaatbestendig zijn. DBO heeft dit opgepikt en gaat de bedrijventerreinverenigingen en de Industriële Kring ondersteunen om doelen te realiseren. De Beijerd en ’t Riet fungeert in dit geval als proeftuin voor onder meer biodiversiteit en het omgaan met hittestress.”
“De Beijerd en ’t Riet is een bewezen try-out terrein voor pilots. Hier zijn de afgelopen jaren pilots gestart zoals parkmanagement, collectieve camerabeveiliging en modernisering in communicatie via een interactieve app. Deze nieuwe pilot willen we in een later stadium uitrollen naar de andere bedrijventerreinen. Het uitgangspunt hebben we vertaald in drie begrippen: vergroenen, verkoelen, verfraaien. Ook als ondernemer kun je hierin verschil maken.”
Aan de slag
DBO wil ondernemers aan laten haken. Dat gebeurt via drie routes. “Als eerste willen we een platform faciliteren waarmee we technische oplossingen kunnen geven waarmee ondernemers aan de slag kunnen. Met concrete en praktische voorbeelden. Stel, je wilt een groen dak, regenafvoeren afkoppelen, waterberging realiseren. Wie moet je daarvoor benaderen? Ook die partijen willen we het liefst lokaal houden. Is er ten aanzien van een onderwerp nog geen platform? Dan gaan we dat zelf creëren op de interactieve app.”
De tweede route behelst communicatie. Parkmanager Karen Louwers vertelt: “In de interactieve app die we gebruiken, Parkmanagement Connected, komt een pagina waarin we de ondernemers wijzen op de mogelijkheden en waarin ervaringen worden gedeeld, events kenbaar gemaakt, interviews worden gedeeld met collega-ondernemers. Op 16 juni was er bij Renske een ‘walk by’ waar een nieuw aangelegde biotuin bekeken kon worden. Deze ligt aan een van de groene wandelroutes die op en rondom het bedrijventerrein uitgezet zijn in het kader van een ‘vitaliteitskaart’. De wandelroutes worden groener gemaakt met onder meer bloemenmengsels en bijenhotels.”
De praktijk: pilots
De derde en laatste route gaat over pilots in de praktijk. Zo wil men enkele private en publieke terreinen klimaatbestendiger maken door samenwerking tussen de ondernemer, bedrijventerreinvereniging en de gemeente. Naast Renske (aanleg biotuin) is bijvoorbeeld de Airbagbank verstening van de parkeerplaats tegengegaan. Via nulmetingen en het tonen van resultaten wil men een waterbedeffect creëren. En ook met een ‘Weetje Woensdag’ in de app worden ondernemers op de hoogte gehouden van vorderingen.
afbeelding: De biotuin bij Renske in Cuijk.
info@duurzaambedrijvenoverleg.nl