“Slopen is allang niet meer het ‘klassieke’ slopen. Slopen is ‘omgekeerd bouwen’, ontmantelen. We gaan naar een circulaire economie, waarin wij samen de rentmeester van de wereld zijn. Voordat wij een gebouw slopen, hebben we het compleet gescand op herbruikbaarheid. De eerste categorie zijn de direct herbruikbare componenten, zoals glazen wanden, plafonds en verwarmingsketels. Dan is er de categorie grondstoffen die na bewerking weer bouwstoffen worden, zoals een enkelglas kozijn, dat je geschikt maakt voor isolatieglas. Tot slot is er de klassieke recycling: het breken van puin. Elk onderdeel heeft waarde, in die zin bestaat sloopafval niet meer.”
Edwin Daalmeijer is algemeen directeur van de Sambeekse familieonderneming Laarakkers. Gestart als loonbedrijf en inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerde en toonaangevende internationale totaalontzorger. “Terwijl er in Duitsland elke dag wel op een project kan worden ingeschreven, zijn er momenteel in onze regio weinig grote sloopprojecten. Dat maakt dat we in het Land van Cuijk en Noord-Limburg wat minder in beeld zijn”, vertelt hij. “Maar het doet niets af aan het feit dat Laarakkers tot de top vier van de grootste sloopbedrijven van Nederland behoort. Een familiebedrijf dat al 75 jaar meedraait, sterker: zich onderscheidt, en waarvan de twee aandeelhouders nog elke dag keihard meewerken, heeft bestaansrecht. De kennis, kunde en het materieel zijn er om elke opdracht uit te kunnen voeren.”
Specialismen
“We hebben diverse specialismen. Sloop is de eerste, waarbij we onderscheid maken tussen renovatiesloop enerzijds en totaalsloop anderzijds. Renovatiesloop doen we voor onder meer woningcorporaties, waarbij bijvoorbeeld eerst het asbest uit oude woningen wordt verwijderd. Op grotere schaal zijn er de renovatiesloopopdrachten voor bijvoorbeeld kantoorgebouwen, die tot op het skelet worden gestript, voor herbestemming. En dan is er nog totaalsloop, een term die voor zich spreekt.”
Een tweede specialisme is asbestsanering, of het nu gaat om asbestplaten, -koord of spuitasbest. “Dit werk doen we letterlijk dagelijks. We zijn niet alleen een doener, maar ook een denker. Het probleem van de opdrachtgever is óns probleem. We komen daarom niet alleen met bedrijfseconomisch aantrekkelijke oplossingen, maar ook met een duurzame, vaak innovatieve aanpak.”
Totaalpakket
Verdere kerntaken zijn bodemsanering en chroom-6 saneringen. “Chroom-6 is het ‘nieuwe asbest’; wij hebben in eigen huis een methode ontwikkeld om dergelijke materialen te verwijderen die verdergaat dan wat wettelijk is voorgeschreven volgens de (asbest)sanering.”
Ook zijn wij specialist in bodem- en grondwatersaneringen waardoor we de locaties bouwrijp kunnen opleveren, desgevraagd als bouwput. We hebben een eigen terrein van in totaal 40.000 m2 waar we de recyclingactiviteiten uitvoeren, compleet met equipment zoals eigen puinbrekers. “Op die manier kunnen we een totaalpakket aanbieden, wat voor opdrachtgevers nóg interessanter is. Voor elk van onze kerntaken hebben we uiteraard de vereiste certificaten in huis. Het is de garantie voor kwaliteit in een markt waar alles draait om duurzaamheid en veiligheid.”
Aansprekende projecten van de afgelopen tijd waren een Philipsgebouw van 14.000 m2 in Eindhoven, klooster Mariënburg in Den Bosch, het Ald Weishoès in Venlo, Jachtslot de Mookerheide en FrieslandCampina in Rijkevoort.