Twee partners in een onderneming die niet meer samen verder willen. Een geschil tussen een werknemer en leidinggevende, onrust op een afdeling. Conflicten op het werk zijn van alle tijden. De negatieve invloed die ervan uitgaat, raakt zelden de kemphanen alléén. Productiviteit neemt af, ziekteverzuim kan oplopen. Met mediation kunnen deze negatieve patronen doorbroken worden.
Onafhankelijk
Mediation is een vorm van bemiddeling waarbij de mediator optreedt als onafhankelijke en neutrale gespreksleider. Door vraagstelling probeert deze boven tafel te krijgen wat het werkelijke probleem tussen partijen is en wat hun belangen zijn. “De bevrediging in dit werk is dat ik mensen verder help in hun leven, waarbij zij zichzelf en de ander doorgaans heel veel ellende besparen. Het voelt echt anders als je op een goede manier uit elkaar gaat dan wanneer je elkaar het leven zuur maakt.”
Rianne Hillenaar-Cöp is sinds 1993 procesjurist en later advocaat. Het was haar ‘life-changing event’ toen ze in 2009 haar juridische werkzaamheden uitbreidde met mediation. Sinds 2016 heeft ze haar eigen kantoor in Cuijk, Eerstmediation, en bemiddelt ze bij arbeidsconflicten en echtscheidingen. “We vinden een goede balans tussen zakelijkheid en emotie. Als jurist ben ik bekend met processen. Maar ook bijvoorbeeld met hoe je overeenkomsten opstelt en wat de consequenties daar-van zijn.”
Volgens Rianne Hillenaar-Cöp denken partijen vaak dat ze het zelf wel kunnen oplossen. Zo niet, dan zijn ze toe aan een advocaat. “Intussen spreekt niemand zich vrijelijk uit, bang dat dingen later tegen je gebruikt worden. Je gaat dus eigenlijk schaken; stappen vooruit denken. Daardoor kun je geen open gesprek meer voeren. Mediation is nu net dat middel waarmee dat wél kan. Beide partijen spreken vertrouwelijkheid af. Dat is essentieel om te kunnen blijven onderhandelen. Mijn neutraliteit is mijn bestaansrecht.”
Procederen voorkomen
“Procederen duurt lang en kost veel geld. Dat willen we voorkomen. Bij ondernemers die gaan scheiden zijn er extra veel belangen om rekening mee te houden. Er zijn er veel verschillende (rechts)vormen in ondernemen én in samenlevingsvormen. Dat maakt het verstandig om bij een mediator aan te schuiven die bekend is met deze zaken.”
“Iedereen kent wel die personen op feestjes die jaren na hun ontslag nog steeds negatief over hun ex-werkgever praten. Dat wil je niet; wanneer bedrijven kiezen voor mediation geeft dat een positief signaal af naar andere werknemers: dat conflicten op een goede manier worden opgelost. Doorgaans zijn twee tot vijf sessies van twee uur genoeg. Het is niet mijn taak daarin te achterhalen wát er gebeurd is. Ik wil alleen weten wat beide partijen hopen te bereiken. Het liefst op een manier uit elkaar gaan waarmee je beiden verder kunt. Dát is de kracht van mediation.”
“Oplossingen waarmee je beiden verder kunt”
Rianne Hillenaar-Cöp: “Het voelt echt anders als je op een goede manier uit elkaar gaat.”
Eerstmediation