Sinds eind vorig jaar doen De Leijgraaf en het Bossche Koning Willem I College onderzoek naar de mogelijkheden voor een gezamenlijke toekomst. Zoals het er nu naar uitziet ontstaat er één nieuwe school: het (nieuwe) Koning Willem I College. Waarom fuseren? Peer van Summeren, voorzitter van het College van Bestuur van De Leijgraaf, legt uit.
“De Leijgraaf en het Koning Willem I College bieden beide beroepsonderwijs van goede kwaliteit. We richten ons op de regio Noordoost-Brabant, waar veel sociale en economische kansen zijn. Ons onderwijs draagt bij aan de ontwikkeling van studenten, hun kansen op de arbeidsmarkt en sluit aan op de behoefte vanuit het regionale bedrijfsleven. We beloven immers dat de regio ons klaslokaal is.”
Wanneer gaan we fuseren?
”Uit onderzoek blijkt dat het aantal jongeren de komende jaren flink afneemt. Wij willen voorkomen dat dit effect heeft op het beroepsonderwijs en het regionale bedrijfsleven in de regio Noordoost- Brabant. Met de fusie gaan we ervoor zorgen dat studenten uit nog meer opleidingen kunnen kiezen dan nu het geval is, ze een optimale begeleiding blijven krijgen en dat het onderwijs in de buurt blijft. Zoals onze studenten dat nu ook gewend zijn.”
”Na een positief besluit van de minister willen we vanaf januari 2022 starten met de fusie. In de tussentijd blijven we onderwijs bieden zoals we altijd al deden. In de afgelopen jaren werkten De Leijgraaf en het Koning Willem I College al samen op verschillende gebieden. In de komende periode breiden we dit steeds verder uit.”
Een leven lang ontwikkelen
”Een leven lang ontwikkelen is een belangrijk onderwerp dat op alle mbo- scholen leeft. De arbeidsmarkt verandert snel. Oude beroepen verdwijnen en nieuwe komen hiervoor in de plaats. In sectoren zoals de zorg, het onderwijs, de ICT en techniek is inmiddels een flink tekort in menskracht ontstaan. En sinds de uitbraak van het coronavirus is leren en ontwikkelen extra belangrijk geworden. Door het coronavirus is er namelijk werk verdwenen of verschoven. Het is dus noodzakelijk dat werkzoekenden zorgen dat ze breed inzetbaar zijn, zodat ze in hun eigen sector kunnen blijven werken of naar een andere sector kunnen overstappen.”
”De Leijgraaf en het Koning Willem I College bieden nu al mogelijkheden zodat je een leven lang kunt ontwikkelen. Dit gaan we samen voortzetten. Want een samenleving die nooit stilstaat, vraagt om experts die daar op in kunnen spelen. Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op of bezoek onze website leijgraaf.nl/ levenlangontwikkelen.”
Het Nationaal Programma Onderwijs (NPO)
”Een ander belangrijk thema dat De Leijgraaf en het Koning Willem I College nu al samen afstemmen is het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Dit is een landelijk programma dat er op gericht is om vertragingen en achterstanden die ontstaan zijn door de coronacrisis aan te pakken. We trekken in de komende periode samen op om te komen tot een ‘nieuw normaal’, waarbij de lessen die we geleerd hebben in deze coronatijd, bijvoorbeeld rondom het leren op afstand, gebruiken om ons onderwijs verder te verbeteren.”
”Zoals u van ons gewend bent, blijven we te allen tijden graag in gesprek met de regio. Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen of opmerkingen, dan horen wij dat graag.”
De Leijgraaf en Koning Willem I College onderzoeken fusie
Nog meer keuze uit opleidingen
“Werkzoekenden moeten breed inzetbaar zijn”
Peer van Summeren (De Leijgraaf, links op de foto) en Jos van Kessel (Koning Willem I College) ondertekenen de intentieverklaring.