Voor ondernemers in het buitengebied is hun locatie essentieel voor succes. Regels van hogerhand zijn daarbij onontkoombaar. De Omgevingsadviseurs helpt met een achtkoppig team en een integrale aanpak deze zelfstandigen verder op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu. Zodat bedrijven en locaties toekomstbestendig zijn en blijven. Van een locatiescan en vergunningaanvraag tot advies bij bezwaar en beroep en de begeleiding richting overheden, politiek en de omgeving. De Omgevingsadviseurs laten zich niet ontmoedigen door een ‘nee’.
“Want dat is waar wij energie van krijgen: zoeken naar mogelijkheden in plaats van je laten beperken door wat niet kan”, aldus Robert Kamphuis, directeur en senior adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu. “Er zijn regels, maar ook veel oplossingen.” Het bedrijf waar Kamphuis aan het roer staat, is zelfstandig werkend binnen de Countus Groep. Ooit, in 1924, begonnen als coöperatie. Tegenwoordig telt Countus zo’n 530 medewerkers, verdeeld over 23 vestigingen. In het Land van Cuijk is er een vestiging in Mill. De Omgevingsadviseurs zet zich ook in voor ondernemers die een andere huisaccountant hebben.
Stikstof hot item
Zowel voor agrarische als niet-agrarische ondernemers is de stikstofproblematiek een hot item. Elk bedrijf dat stikstof uitstoot, heeft een Natuurvergunning nodig. De hoeveelheid stikstof terugdringen, de natuur versterken en tegelijkertijd economische ontwikkeling mogelijk maken; dat was het doel van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), dat de overheid in 2015 introduceerde. Het PAS bood ruimte om vergunningen voor (bouw)projecten in de buurt van een Natura2000-gebied toch te verlenen. Zelfs als dat betekende dat er extra stikstof in de natuur terechtkwam. Er werden tenslotte ook maatregelen genomen om de stikstof te verminderen en de natuur te herstellen.
“Maar in mei vorig jaar zette de Raad van State een streep door het PAS. Deze was namelijk in strijd met Europese natuurwetgeving. Zo ontstond er enorme vertraging in de vergunningverlening. Bedrijven zonder vergunning moesten melding doen, maar ook dat ging onderuit. Nog altijd moeten 3500 bedrijven vóór 31 januari komend jaar melding doen met aanvullende informatie. Daarmee kunnen bestaande situaties gelegaliseerd worden en daarbij kunnen wij helpen”, aldus Robert Kamphuis.
Ook niet-agrarische ondernemers
Kristel Weren is een van de specialisten bij De Omgevingsadviseurs. Jurist en senior adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu. Gepokt en gemazeld in het vak. “Ondernemers, burgers en overheid op één lijn krijgen, dat is mijn doel”, zegt ze. “Ik wil mensen aan de hand meenemen in de procedure. Als we het hebben over stikstof, dan moeten ook niet-agrarische ondernemers zich realiseren dat zij ermee te maken kunnen krijgen: denk aan transportbedrijven of ondernemingen die voor bijvoorbeeld verwarming stikstof uitstoten. Zij kunnen effect hebben op Natura2000- gebieden. Nu is dat in de regio Land van Cuijk en Noord-Limburg beperkt, maar tóch…”
“Het is nú het moment om die melding te maken. Stel, je wilt uitbreiden, dan kun je stikstofrechten kopen bij een collega- agrariër of een andere ondernemer die wil stoppen. De ‘winst’ voor het milieu zit ‘m in het feit dat je daarbij dertig procent van de over te nemen rechten moet afromen. Verder zien we dat banken bij een financieringsaanvraag steeds vaker vragen naar de stikstofvergunning. Begrijpelijk, want zonder die vergunning is de rechtmatigheid van het bedrijf er niet, en is het onderpand onzeker.”
“Daarbij komt ook nog dat de eisen alleen maar strenger zullen worden. Provincies moeten nu echt gaan kijken naar welke ondernemers zó dicht bij Natura2000-gebieden zitten, dat ze er weg moeten. Zoals dat nu gedaan is met de saneringsregeling in Brabant en Gelderland, waar 500 varkensboeren op hebben ingeschreven.”
Van ‘nee, tenzij’ naar ‘ja, mits’
Robert Kamphuis hoopt dat we in ons land bij omgevingsvragen een klimaat kunnen creëren waarbij de overheid haar antwoorden niet langer begint met ‘Nee, tenzij…’, maar met ‘Ja, mits…’. “Waarmee ik ondernemers wil aansporen meer dan voorheen bij aanvragen aan te geven waarom bepaalde dingen juist wél kunnen. Dat vraagt misschien om een omslag in denken. Ik zie het als ‘ondernemende planologie’: hoe krijgen we dingen wél voor elkaar in ons overleg met overheden.”
Het is een benadering die ook Kristel Weren aanspreekt, een kolfje naar haar hand lijkt. Eerder was zij immers dertien jaar actief voor de overheid, aan de andere kant van de tafel, dus. “Wij vinden ‘nee’ allemaal een vervelend woord, maar we laten er ons niet door ontmoedigen. Het geeft heel veel voldoening als wij voor een klant na een aanvankelijk ‘nee’ alsnog zaken voor elkaar kunnen krijgen. Want het werkt natuurlijk zo: als een ondernemer iets wil accountantstechnisch wil realiseren – denk aan financieren – dan zal hij of zij de zaken ook omgevingstechnisch in orde moeten hebben. Denk aan een Milieu-, Natuurvergunning, of bestemmingsplan. De combinatie tussen ons eigen team en die back-up van meer dan 500 medewerkers, maakt ons tot een sterke partner voor elke ondernemer.”
De Omgevingsadviseurs