Of het nu gaat om een fabriekshal, een winkelpand, kantoor, overheidsinstelling, een ziekenhuis of kinderdagverblijf, beveiliging behoedt gebruikers voor brand, inbraak, overvallen en andere calamiteiten. Seef Beveiligingstechniek, gecertificeerd branddetectiebedrijf, legde op het Elzendaalcollege Gennep een brandmeldinstallatie aan. De tevreden klant neemt ons halverwege dit artikel mee in een nieuw initiatief voor de regio: Sterk Techniekonderwijs.
Bedrijfsvoering en het verlenen van diensten of zorg mag niet gehinderd worden door ‘gevaar van buiten’. Seef Beveiligingstechniek adviseert in beveiligen en legt systemen aan die deze veiligheid waarborgen. Marty Bus, operationeel directeur: “Op het Elzendaalcollege Gennep was de brandmeldinstallatie aan vervanging toe. De eis vanuit het Bouwbesluit voor schoolgebouwen is een installatie met niet-automatische bewaking, dus er moet gebruik gemaakt worden van handmelders. Dit omdat er tijdens schooltijden altijd wel iemand een (beginnende) brand opmerkt, waarna er alarm geslagen kan worden en het gebouw op een veilige manier ontruimd wordt. Zelfredzaamheid, dus.”
“Maar in de avonduren en weekenden is er uiteraard doorgaans niemand op school. Een automatische installatie geeft in geval van brand een melding door aan de meldkamer, maar deze mag de brandweer pas inschakelen als de melding geverifieerd is. Dus wordt in zo’n geval eerst de sleutelhouder gebeld. Of er nu één of tien automatische melders afgaan, de melding is pas geverifieerd als ook iemand vervolgens een handmelding heeft gedaan.”
Inspectiecertificaat
Het Elzendaalcollege, in de persoon van Eelco Basten, conrector bedrijfsvoering, koos daarom voor aanvullende rookmelders, opdat ook buiten schooltijden direct een melding door kan worden gegeven. “Mede ingegeven door een groeiend aantal vandalismegevallen, zoals de brand van de gymzaal van Metameer, een paar jaar geleden. Vandaar dat wij bij het Elzendaalcollege Gennep nu een brandmeldinstallatie met volledige bewaking hebben geïnstalleerd. Het bijzondere is dat iedere melder afzonderlijk doorgezet kan worden naar de – in dit geval – particuliere alarmcentrale. Dus op het moment dat er een tweede melder afgaat, is de melding als geheel geverifieerd en kan meteen de brandweer worden ingeschakeld. Dat scheelt tijd en daardoor mogelijk ook schade.”
Bijkomend voordeel van het nieuwe systeem is dat men bijvoorbeeld op de smartphone pushmeldingen kan ontvangen, de status aflezen en ook eventueel resetten. Marty Bus: “Het Elzendaalcollege wilde graag een Inspectiecertificaat. Een extern inspectiebureau heeft de installatie gekeurd. Een Inspectiecertificaat is voor scholen niet verplicht, wel bijvoorbeeld voor verzorgingshuizen, met kwetsbare bewoners.”
Sterk Techniekwijs
Eelco Basten, zelf ook erg blij met het resultaat, is penvoerder voor Sterk Techniekonderwijs, STO. Techniek blijft essentieel, ook in een wereld die sterk verandert. De behoefte aan goed technisch geschoolde mensen in de regio groeit zelfs. Scholen, vakopleidingen, het mbo en het bedrijfsleven in het Land van Cuijk en Noord-Limburg gaan samen het techniekonderwijs versterken. STO slaat een brug tussen het onderwijsveld en het bedrijfsleven, en wil leerlingen inspireren voor en verleiden tot een toekomstige baan in de techniek.
“Met een overheidssubsidie van 1,8 miljoen euro en bijdragen van het bedrijfsleven gaan we de komende vier jaar, tot en met 2023, technisch onderwijs sterker maken. Uiteraard met de bedoeling dat de inspanningen ook daarna doorgaan. Immers, de uitstroom van leerlingen neemt af terwijl we méér mensen in de techniek nodig hebben”, legt Eelco Basten uit. “Om de vakmensen van de toekomst in huis te halen, is nú actie nodig. Wat willen we gaan doen? Leerlingen komen op verschillende momenten in hun schoolcarrière in aanraking met allerlei vormen van techniek. Samen met het bedrijfsleven, het mbo en de opleidingsbedrijven gaan we als scholen regionaal technieklessen verzorgen. Daarnaast willen we de stageplek voor onze leerlingen zo aantrekkelijk mogelijk maken.”
Inspirerende stage
“Een inspirerende stage betekent zovéél voor leerlingen. Een leerling moet het gevoel krijgen: ‘wow, dit is een werkomgeving waar ik wel toekomst in zie’. Daar hebben we de bedrijven bij nodig. Het is goed als bedrijven zich nadrukkelijk laten zien via met name stageplekken. Daarbij moeten ze wel bedenken dat onze leerlingen uiteraard pas aan het prille begin staan, dus nog verre vakmensen zijn. Maar zij die door een inspirerende stage geraakt worden, heb je wellicht al voor het vak gewonnen. Daar moet je vroeg mee beginnen, en ook in deze tijden.”
Een mooi voorbeeld is de komst van een oud-leerling van het Elzendaalcollege naar Seef Beveiligingstechniek. Buck van Gellecom liep er eerder een snuffelstage en was zó enthousiast dat hij er afgelopen voorjaar aanklopte voor een BBL-opleiding. In voorbije periode hielp hij bij het aanleggen van de brandmeldinstallatie op zijn oude school… Marty Bus: “Wij vinden het belangrijk jongeren deze kansen te bieden.”
Eelco Basten: “Bedrijven die (een) stageplek(ken) hebben, kunnen die aanmelden op www.hettalentenbureau.nl. Het Talentenbureau heeft al stageplekken voor mbo en hbo in de regio. We voegen hier nu dus het voortgezet onderwijs aan toe.” Aan ondernemers zijn de doelen en het plan van het initiatief de voorbije weken tijdens vier informatieavonden toegelicht.
Meer weten? Kijk op: www.sterktechniekonderwijs.nl.
www.seefbeveiliging.nl
Seef Beveiligingstechniek