Voor de belegger zijn het interessante tijden. De centrale banken pompen al jaren geld in een zeer liquide markt en de rente wordt kunstmatig laag gehouden. Het geld moet ergens naar toe en vindt zijn weg naar vooral onroerend goed en aandelenmarkten. Het is aan de belegger om goed uit elkaar te houden of de koers van een aandeel stijgt door de goede prestaties van een bedrijf of doordat er voor beleggingen weinig alternatieven zijn. Dat er zeepbellen ontstaan en de risico’s oplopen begrijpt iedereen, maar wanneer de lucht eruit loopt weet niemand. Ik voorspel het al jaren en zit er dus al jaren naast.
De reële economie is in dat opzicht veel tastbaarder. Dan gaat het bijvoorbeeld over investeringen in productiecapaciteit en werkgelegenheid. En wat dit doet voor het besteedbaar inkomen van consumenten en waar en hoe dit wordt uitgegeven. Als we dit spiegelen aan het Land van Cuijk en Maasduinen, hoe hangt dan de vlag er bij?
Als ik het bekijk vanuit de bank, dan zien we mooie ontwikkelingen. Onze regio heeft zich ooit vanuit onvruchtbare zandgronden opgebouwd tot een aantal stevige pijlers in de agri, handel en industrie. Het gaat om bedrijven die zich bewezen hebben. Daarnaast kent onze regio een grote groep rasechte ondernemers die vanuit hun visie gecalculeerde risico’s durven te nemen en nieuwe investeringen aangaan. Mede namens mijn collega’s van de bank ben ik er trots op dat wij met deze ondernemers mogen optrekken.
Maar ondanks deze heel positieve ontwikkelingen kunnen we onze ogen niet sluiten voor het spook van de vergrijzing. De demografische ontwikkelingen zijn even niet gunstig. De vergrijzing neemt toe en de jeugd trekt weg. Op basis van deze tendens kunnen wij ons zorgen maken over de leefbaarheid van ons gebied. De voorzieningen in de dorpen en kleine kernen lopen terug. We kunnen deze strijd alleen maar winnen door in te zetten op verhoging van de vraag. Meer dan we nu al doen, inzetten op economische groei, het creëren van nieuwe werkgelegenheid. Groei van de beroepsbevolking en het bouwen van huizen voor onze jeugd en (goed opgeleide) werknemers van elders die zich in ons gebied willen vestigen met hun gezinnen. Graag willen wij als Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen met al onze stakeholders en partners hier stevig op in zetten. Eind november houden wij vier online seminars op de thema’s Food & Agri, Duurzaam wonen, Ondernemen en Leefbaarheid kleine kernen om zo met u vanuit de coöperatie een bijdrage te leveren aan onze lokale welvaart. Aanmelden voor één of meerdere online seminars kan door een e-mail te sturen naar communicatie.lvcm@Rabobank.nl
Aernout van der Does
Directievoorzitter Rabobank
Land van Cuijk & Maasduinen
Aanmelden voor één of meerdere online seminars? |
23 november Thema: Food & Argi |
24 november Thema: Duurzaam wonen |
25 november Thema: Ondernemen |
26 november Thema: Leefbaarheid kleine kernen |
Stuur een e-mail naar communicatie.lvcm@Rabobank.nl |