Platform AgriFood Tech Land van Cuijk
Hoe stimuleren en versterken we de welvaart van het Land van Cuijk door extra verdienvermogen op basis van duurzame voedselproductie in de wereld? Hoe focussen we op innovatie en economie? Met alle transities waar we mee te maken hebben en krijgen, zeker in de landbouw, is het een grote uitdaging om onze regio sterk, aantrekkelijk en hecht te houden. Voor onze ondernemers en kenniswerkers willen we vormgeven aan de (economische) positionering van het Land van Cuijk binnen brede regionale samenwerkingen. Het wordt tijd om aan te haken op wat er bovenregionaal gebeurt. De focus moet naar buiten! Ziehier het Platform AgriFood Tech Land van Cuijk.
“In een recent verleden zijn er onderzoeken gedaan naar innovatieve hotspots binnen de regio Noordoost-Brabant, oftewel AgriFood Capital. Een regio die voor vele landen een voorbeeld is omdat hier de implementatie van nieuwe innovatieve ideeën plaatsvindt. Deze zijn de basis voor een beter economische positie van de boeren wereldwijd. In deze regio zijn grote spelers actief, zoals de gemeenten Den Bosch, Meierijstad, Oss en Uden. Eromheen zijn er veel kleine spelers, die weinig impact maken. Dat geldt ook voor de individuele gemeenten in het Land van Cuijk afzonderlijk. Door samen te werken hebben we wél impact”, aldus Sander Groenen, strateeg bij Imagro, bureau voor nieuwe perspectieven voor agrifood & leefomgeving. Hij was kwartiermaker AgriFood in het Land van Cuijk.
Speerpunten
Het nieuwe platform bestaat naast andere initiatieven die een toekomstbestendig Noordoost-Brabant nastreven. Maar Platform AgriFood Tech Land van Cuijk wil nadrukkelijk welzijn en welvaart aan elkaar koppelen, benadrukt Groenen. “Die synergie is belangrijk. Daarom ook is er samenhang tussen Een Goei Leven en het nieuwe Platform Agrifood Tech. Daar waar Een Goei Leven focust op welzijn, ligt voor AgriFood Tech het zwaartepunt op welvaart. De eigen dynamiek biedt in goede samenwerking de beste kansen Voor het Land van Cuijk en de samenhang met de Regio Deal Noordoost-Brabant.”
“Goed Leven
Fijn Wonen
Anders Werken”
Deze Regio Deal zet in op drie speerpunten. Goed Leven betekent het verbeteren van de leefbaarheid in het landelijk gebied, dorpen en in middelgrote steden. Fijn Wonen vraagt om een andere inrichting van de leefomgeving. Anders Werken staat voor een leven lang ontwikkelen. Deze transities zorgen voor een gezonde en fijne leefomgeving en bieden perspectief op werk voor de mensen in onze regio. In de aanpak van de drie speerpunten bevinden zich snijvlakken die elkaar deels overlappen. Juist daarin gaat het Platform AgriFood Tech Land van Cuijk sterk zijn.
“De naam? Het Land van Cuijk heeft veel kennis rondom dierlijke eiwitten. Of het nu low-, high-tech of data is, het is sterk agrifood gerelateerd. Het westelijk deel van het Land van Cuijk is primair agri. Vandaar ‘AgriFood Tech’.”
Magneet
Het nieuwe platform telt vijf leden: voorzitter Anton de Weerd, Wiljan Laarakkers, Berita Cornelissen en Maarten Jilisen. Namen die genoegzaam bekend zijn in onze regio. En dat moet ook. Daaraan toegevoegd is Henny Swinkels, director Corporate Affairs VanDrie Group, die met meer dan 25 bedrijven de grootste kalfsvleesintegratie in de wereld vormt. Hij zorgt voor ‘bovenregionaal gewicht’. Dit vijftal hoeft voor de komende jaren overigens niet statisch te zijn, het is immers een voortschrijdend proces. Anton de Weerd: “We willen de regio positioneren als magneet voor bedrijven om zich hier te vestigen en/of juist te blijven.”
Het verbinden van ondernemers, organisaties en overheid, het aanjagen van initiatieven en projecten, het pro-actief samenwerken met andere regio’s en het stimuleren van de lokale economie loopt via een viertal programmalijnen.
Eiwittransitie
Van oorsprong zijn de grote bedrijven, maar ook de primaire sector, en daarmee meer dan de helft van de dragers van de regionale economie, gebaseerd op het ontwikkelen en verwerken van voornamelijk dierlijke eiwitten. De groeiende vraag naar plantaardige eiwitten of eiwitten met minder belasting voor de omgeving vraagt om een transitie. Eiwitregio Land van Cuijk kan daar een belangrijke rol in spelen.
“De branche wil dit al een jaar of zes, zeven vlot trekken. De vier grote bedrijven hebben elk data-analysten aan het werk. Zorg voor kruisbestuiving: waar zit gezamenlijke data, laten we iets liggen? We willen nu doorpakken”, aldus Wiljan Laarakkers. Maarten Jilisen noemt het voorbeeld van een Groningse algenkweker, die zijn oog op het Land van Cuijk heeft laten vallen als kweeklocatie. “Hij werkt in combinatie met zonnepanelen; de energie die hij niet voor de kweek gebruikt, wordt teruggeleverd. Hij onderkent het Land van Cuijkse kennisnetwerk én het draagvlak dat hier al is.”
Verduurzamen en verrijken primaire sectoren
Het westelijk deel van het Land van Cuijk is sterk geënt op primaire sectoren. Het platform wil deze verduurzamen naast meer opbrengst genereren. Er wordt ingezet op precisie van voedselsystemen en op een circulaire voedselketen. Henny Swinkels: “Denk aan voedingsbossen of etagekweek. Kunnen we hier bepaalde gewassen zélf kweken die nu nog van elders van de wereld worden gehaald? Imagoverbetering is ook een doel, door aandacht en door dialoog.”
Leerklimaat ontwikkelen
De vraag naar goed opgeleide mbo-, hbo- technisch en zorgopgeleide medewerkers blijft stijgen. Net als de wens voor duurzaam inzetbaar houden van medewerkers. Berita Cornelissen: “Te weinig leerlingen kiezen voor een technische opleiding. In de regio zijn we gestart met Sterk Techniek Onderwijs. Basisscholen, voortgezet onderwijs en beroepsopleidingen werken samen met het bedrijfsleven aan het verleiden van jongeren voor de techniek/technologie. Denk ook aan het opzetten van een ‘regioloket’ voor vraag en aanbod. Ook het principe van ‘een leven lang leren’ hoort hierbij.”
Vestigingsklimaat
Niet alleen voor ondernemingen; het gaat óók om het woonklimaat, waardoor inwoners zich hier willen vestigen én in de regio willen investeren via lokale bestedingen. Nieuwe verbindingen met Eindhoven en Uden/Veghel zijn gewenst, net als passend en voldoende aanbod van woningen. Maarten Jilisen: “Wat gaan we doen met de vrijkomende agrarische bebouwing? Aandacht voor de leefbaarheid van de kleine kernen is niet voor niets een speerpunt van de toekomstige gemeente Land van Cuijk.”
Het platform: Maarten Jilisen, Sander Groenen (oud-kwartiermaker), Berita Cornelissen, Wiljan Laarakkers en voorzitter Anton de Weerd (v.l.n.r.)
Meer informatie?
Mail naar: sandergroenen@landvancuijk.nl