Van der Horst aannemers heeft ‘vindingrijk bouwen’ tot handelsmerk gemaakt. De Millse bouwer weet zich als geen ander te verplaatsten in de opdrachtgever en onderscheidt zich daarmee ook in complexe situaties. Van der Horst aannemers is gespecialiseerd in het realiseren van nieuwe, duurzame gebouwen en het verduurzamen van bestaand vastgoed. Van opnemen, technisch doorbereken tot (slim) uitvoeren, van der Horst aannemers doet het. Negentig jaar geleden begint een succesverhaal.
Twee buurjongens. ‘Twee Toonen’. Toon van Bommel en Toon van der Horst richten ‘Van Bommel & Van der Horst’ op. In weekblad De Echo van woensdag 3 december 1930 lezen we voor het eerst iets over het Langenboomse tweetal. Er is ingeschreven op een aanbesteding voor het bouwen van vier ‘arbeiderswoningen’ in Cuijk. Die klus gaat aan de compagnons voorbij, maar zij zullen zich snel genoeg gaan roeren…
De eerste jaren wordt er vooral reparatiewerk gedaan, ook aan bijvoorbeeld korte karren en burries, die dan nog volop in de agrarische regio in gebruik zijn. Er worden kerkbanken gemaakt en verder zijn er wat kleine verbouwingen. Maar de jonge ondernemers willen ook wel eens een huis bouwen. Die kansen komen er in de rest van dat decennium al volop. En zeker na de Tweede Wereldoorlog bouwt Nederland zich een ongeluk. Maar je komt niet ver als je daarbij geen kwaliteit weet te leveren. Van Bommel & Van der Horst verwerft snel een goede naam en staat al in de jaren vijftig te boek als betrouwbare en degelijke bouwer.
Kwaliteitsbouwer in utiliteit
In september 1 951 komt Gerrit van Bommel in het bedrijf, de eerste telg van de tweede generatie. Een half jaar later gevolgd door Tien van der Horst, waarmee de ‘Twee Toonen’, zoals Langenboom de compagnons liefkozend noemt, zich verzekerd weten van een opvolger. Tiens broer Ton van der Horst volgt aan het eind van het decennium. Van Bommel & Van der Horst krijgt aansprekende opdrachten toegewezen. In 1953 de Concertzaal in Mill, een jaar later de Landbouwhuishoudschool in Cuijk, in 1955 de Cuijkse brandweerkazerne en in 1956 het gemeentehuis in Cuijk.
De reputatie als kwaliteitsbouwer van utiliteitsprojecten, zoals kerken, scholen, sporthallen en gemeentehuizen, begint Van Bommel & Van der Horst in de jaren zestig vooruit te snellen: de lijn die is ingezet in de vijftiger jaren, wordt in de swinging sixties moeiteloos doorgetrokken. Van Bommel & Van der Horst gaat met de tijd mee: in 1971 verschijnt de eerste bouwkraan.
Turbulente tijd
Gerrit van Bommel en Tien en Ton van der Horst, formeel al sinds 1966 aan de leiding, sturen hun onderneming door een turbulente tijd. De oliecrisis van 1973 doet iedereen met een schok beseffen dat de groei niet oneindig is. De jaren tachtig beginnen zelfs uiterst somber. Er is massale werkloosheid. De utiliteitsbouw sleept Van Bommel & Van der Horst door een donker tijdsgewricht, ditmaal in de vorm van opdrachten voor bankgebouwen, bibliotheken en sporthallen.
In 1993 stapt Gerrit van Bommel uit de onderneming. Daarmee verdwijnt de tak van Van Bommel uit het bedrijf. In diezelfde tijd maakt de derde generatie zijn opwachting. Antoon van der Horst jr. (zoon van Tien) en Marc van der Horst (zoon van Ton) nemen na hun hts-opleiding in Tilburg het bedrijf formeel over in 1997. In 2001 gaat Tien van der Horst op 66-jarige leeftijd met pensioen. De laatste Van der Horst van de tweede generatie, Ton, trekt zich in 2004 terug.
De bouw digitaliseert
Het nieuwe directeursduo is intussen met een veel elan van start gegaan. In 2007 lanceert het tweetal een nieuwe bedrijfsnaam: Van der Horst aannemers. De benadering is no-nonsense. Er wordt niet uitbundig geadverteerd, men is geen opvallende beursdeelnemer. Veel liever steekt het tweetal energie in zijn opdrachtgevers en het bedrijf zélf. Zo worden veel vernieuwingen doorgevoerd.
Digitalisering leidt tot een nog nauwkeurigere maatvoering. Het past in de trend waarin de architect vormgever wordt en de aannemer de uitvoerende specialist is. Van der Horst aannemers kan op deze manier complete engineering bieden. Aansprekend – en bijna vijftig jaar na de oorspronkelijke bouw – is de renovatie en uitbreiding van het gemeentehuis in Cuijk.
“Duurzaamheid en circulair bouwen zijn enkele van de huidige sleutelwoorden”
Omslag in denken
Door de sterke groei wordt in 2011 een ingrijpende stap gezet: de bedrijfsverhuizing naar industrieterrein Het Spoor in Mill. Er komen twee bedrijfspanden, op een perceel van 10.000 vierkante meter. Vier jaar later besluiten Antoon en Marc van der Horst ieder hun eigen weg te gaan. Eerstgenoemde zet de onderneming voort en krijgt als rechterhand Ted van Schijndel, commercieel directeur.
Negentig jaar later lijkt bouwen in nagenoeg niets meer op hoe het in 1930 begon. Van der Horst aannemers heeft een enorme omslag in denken gemaakt. “Duurzaamheid en circulair bouwen zijn enkele van de huidige sleutelwoorden. Alles wat we gebruiken, moeten we in de toekomst kunnen hergebruiken. Duurzaamheidsbegrippen als ‘cradle-to-cradle’ zijn principes die verder doorontwikkeld zullen worden”, voorziet algemeen directeur Antoon van der Horst. “Maar ongeacht alle ontwikkelingen is één ding bij ons altijd overeind gebleven: kwaliteit.”
Opdrachtgever voorop
De bedrijfsfilosofie van de Millse bouwer sluit hier naadloos op aan. “Het begint ermee dat wij de processen en wensen van de opdrachtgever voorop stellen en daar onze oplossing en aanpak op afstemmen. We weten allemaal dat de invloed op het uiteindelijke ‘product’ en de kosten exponentieel afnemen in de loop van het project. Daarom worden we graag zo vroeg mogelijk in het proces betrokken. In ontwerp en uitwerking vallen de cruciale beslissingen. Met name dáár maken wij met onze bouwkundige expertise het verschil door slim mee te denken, consequenties van keuzes inzichtelijk te maken en waar nodig in te grijpen en bij te sturen.”
“Opdrachtgevers kunnen ons ook inschakelen voor complete Design, Build & Maintain. Je vult elkaar pas optimaal aan als je echt samen optrekt. Voor ons begint het met één helder uitgangspunt: de vraag van onze opdrachtgever serieus nemen. Hij kan zijn euro maar één keer uitgeven. Die benadering zit in het Van der Horst-DNA. En daarop kun je bouwen.”
2020 had in het teken moeten staan van de viering van het negentigjarig bestaan. Door de coronacrisis kunnen de geplande activiteiten echter niet doorgaan. Maar wat in het vat zit…
In februari 2020 werd, nog nietsvermoedend, door de opname van een ludieke film het startsein gegeven voor een knallend jubileumjaar.
Algemeen directeur Antoon van der Horst met zijn dochters Lobke en Bente (links).
Van der Horst aannemers
www.vanderhorstaannemers.nl
Afbeelding: 1957, de bouw van het gemeentehuis in Cuijk door Van Bommel & Van der Horst. Een gebouw dat later nog door twee generaties Van der Horst verbouwd en uitgebreid is.