Hoewel ik in deze artikelen al eerder heb verteld over het nieuwe huwelijksvermogensrecht, zoals dat sinds 1 januari 2018 van toepassing is, kom ik er nu nogmaals op terug.
De wettelijke algehele gemeenschap van goederen is sinds 1 januari 2018 niet meer het standaard stelsel. Er geldt nu een zogenaamde beperkte gemeenschap van goederen die inhoudt dat alles wat vóór het huwelijk van een van de echtgenoten is, van die echtgenoot blijft, maar dat alles wat tijdens het huwelijk wordt verkregen van de echtgenoten gezamenlijk is.
Als een man of vrouw dus plannen heeft om een onderneming te starten maar ook trouwplannen heeft, is het nog steeds verstandig om voorafgaand aan het huwelijk huwelijkse voorwaarden te maken. Op die manier blijft de onderneming, ook als deze in het huwelijk wordt gestart, privé- eigendom van de persoon die de onderneming is begonnen.
Iedere ondernemer hoopt dat een gestarte onderneming succesvol is, maar ook bij tegenslag zijn huwelijkse voorwaarden belangrijk. Stel: de onderneming gaat failliet. Als deze tijdens het huwelijk is gestart en er zijn geen huwelijkse voorwaarden, is ook het vermogen van de andere echtgenoot/echtgenote (mits tijdens het huwelijk verkregen) vatbaar voor verhaal door schuldeisers.
Kortom: laat u goed voorlichten als u trouwplannen heeft en zeker als u ooit van plan bent om een onderneming te starten.
Wilt u hier meer over weten? Bel ons voor het maken van een afspraak of kijk voor ons gratis spreekuur op onze website.