Het ‘ecosysteem’ van Otherwyse
Otherwyse is de vernieuwingsmotor van het Land van Cuijk en Maasduinen. De start-up koppelt talentvolle en ambitieuze individuen aan bedrijven en organisaties met een vernieuwingsvraagstuk. Innovatie is onmisbaar in het Land van Cuijk en Maasduinen. Innovatie geeft de leefbaarheid in de regio een boost. Otherwyse gelooft in die innovatiepotentie van individuen en organisaties.
Otherwyse is zo’n drie jaar geleden gestart als een initiatief van Roger Engelberts, Emile Willems en Martine Frentz. Officieel is Otherwyse sinds 1 januari van dit jaar als stichting een feit. Er staat een gedreven bestuur, met werkgroepen voor innovatietrajecten, events, acquisitie en communicatie om invulling te geven aan de doelstellingen. Dat werd afgelopen oktober ‘gelanceerd’ met het event D’R AN in Kasteel Heijen.
Ecosysteem
Door een slimme samenwerking tussen mensen en middelen nadert de stichting het punt om als ecosysteem zichzelf in stand te houden. ‘Innoveren vanuit sociaal kapitaal’, noemt Otherwyse dat. Dat vraagt om uitleg.
“Wie het verschil wil maken op de lange termijn, moet een systeem hebben dat zichzelf in stand houdt”, aldus stichtingsvoorzitter Wiljan Laarakkers. “Een ecosysteem doet dat. Voor ons is een ecosysteem het middel en randvoorwaarde om innovatie en ontwikkeling aan te jagen en als vernieuwingsmotor te fungeren. Daar heb je relaties, verbinding en een gezamenlijk doel voor nodig. Met de huidige potentie van bedrijven en ontwikkeling van talenten, gecombineerd met kennis en kunde over innovatie, ga je er als regio op vooruit. Dat vergroot de leefbaarheid.”
“Door individuen en partijen samen te brengen ontstaat er een bepaalde magie om nieuwe kansen te creëren en te faciliteren. Dat leidt tot uitbreiding en vernieuwing van bedrijvigheid, talent en netwerk. Samen maak je het verschil. We werken ook samen met andere lokale partijen en initiatieven zoals Nestwerk Boxmeer en de Industriële Kring Land van Cuijk en Noord-Limburg.”
Kennisdeling, ontmoetingen en innovatie
Otherwyse heeft een unieke benadering. “Door het faciliteren van innovatieprocessen willen we individu en organisatie de kracht van ‘anders denken en doen’ laten ervaren”, legt Merlijn Güppertz, de man achter de acquisitie, uit. “Daarmee activeren we kennisdeling tussen ervaren en onervaren optimisten en realisten. Zo brengen we multidisciplinaire teams van individuen en organisaties bij elkaar om samen te innoveren.”
Hoe? Zowel opdrachtgever als individu leert in twaalf weken op procesmatige wijze te innoveren. Verder is er aandacht voor persoonlijke ontwikkeling door middel van workshops en coaching. Tot nu toe zijn er drie innovatieprojecten afgerond, bij Marel Poultry, Elpress en ITB Climate. Het vierde project, bij Eshgro, loopt nu. Martine Frentz, coördinator innovatietrajecten en secretaris: “Veertig deelnemers hebben nu ervaring opgedaan met innovatie. Daarnaast is er ons netwerk, het ecosysteem dus, met daarin de ‘specialisten’ die onder meer de coaching en workshops verzorgen voor de deelnemers gedurende de innovatietrajecten.”
Of er leeftijdsbeperkingen zijn? “Nee, helemaal niet juist! In het eerste team zat iemand van boven de zestig jaar gecombineerd met onder andere twee jongeren van midden twintig. Juist die combinatie van energie en kennis maakt het gaaf voor alle deelnemers! En hun verschillende inzichten zijn juist het waardevolle voor het proces en de opdrachtgever.”
Ambities gaan verder
Nu heeft Otherwyse één procesfacilitator, Imke Adolfs, een professional die eerst in een innovatietraject heeft deelgenomen en nu het traject voor Eshgro faciliteert. “We hebben eind november nog vijf mensen in twee dagen getraind om processen te faciliteren”, aldus Martine Frentz. “Door meer mensen te trainen kunnen we gaan opschalen met trajecten. Dit betekent dat we in 2020 minimaal drie innovatietrajecten gaan draaien.
Meedoen?
Professionals én opdrachtgevers die elk op hun eigen manier willen groeien, kunnen zich melden bij Otherwyse voor deelname. D’R AN!
“Anders denken en doen”
Otherwyse gelooft in de innovatieve potentie van individuen en organisaties.