Na vele jaren succesvolle en dankbare (bouw)projecten mede gerealiseerd te hebben, zoals een oogkliniek in Laos, een oogziekenhuis in Birtamod / MECHI Eye Hospital Nepal met jaarlijks 22.000 hoofdzakelijk staaroperaties, een weeshuis in Benin en een verloskundekliniek in Malawi, is dit jaar door de Lions gekozen voor het WatSan-project in Balukhali, Bangladesh. Het gaat om een verwerkingsinstallatie voor sanitair afval ten behoeve van een vluchtelingenkamp voor Rohingya’s, met zo’n 160.000 bewoners.
Sinds augustus 2017 ontvluchtten meer dan 700.000 Rohingya’s het geweld in Myanmar en zochten veiligheid in Bangladesh. Tegenwoordig leven bijna een miljoen Rohingya-vluchtelingen in kampen en geïmproviseerde nederzettingen op het schiereiland Cox’s Bazar in Bangladesh. Dit leidt tot allerlei gevaarlijke situaties daar waar het gaat om hygiëne en uitbraak van ziekten. Het WatSan-project is een nieuwe methode van afvalmanagement waarbij men uitwerpselen overbrengt naar een reservoir waar deze bewerkt en gedroogd worden. Het volledig gedecontamineerde water wordt gebruikt voor de bewatering van het veld naast de verwerkingsinstallatie.
Met de steun van sponsoren en deelnemers aan de Lions Golfdag, op 13 september, kon Lions Club Land van Cuijk en Noord-Limburg op Golfbaan Bleijenbeek aan Artsen zonder Grenzen een cheque overhandigen van 20.000 euro.