Regionaal betrokken en landelijk opererend. Lamers & Visser, Bouwmanagement & Bouwtechniek is een onafhankelijk ingenieursbureau voor projectmanagement, directievoering, schade-expertise, bouwkundige en constructieve advisering. Het brede dienstenpakket bestrijkt het hele bouwproces, van initiatief tot en met realisatiefase. “In dat opzicht vind je nergens een tweede bureau als het onze”, klinkt het uit de mond van de oprichters, die omstreeks deze tijd het 12,5-jarig bestaan vieren.
Ton Lamers en Bas Visser startten hun bureau in 2006. De groei was meteen onstuimig: elk half jaar kwam er wel een kracht bij, totdat het team in 2009 negen medewerkers telde. De expertise van het bureau ligt nog altijd op het gebied van utiliteitsbouw, industriële bouw en woningbouw, zowel projectmatig als vrije sector. Al zijn de opdrachten in de regel vele malen groter dan in die beginjaren.
Investeren in BIM
Waarmee we meteen een sprong maken naar nu. Maar nog heel even over de crisis. Bas Visser: “In onze branche meldde die zich al heel vroeg aan. Werk nam af, bedrijven gingen failliet en iedereen moest de broekriem aantrekken. Op dat moment moesten ook wij afscheid nemen van personeel. We hebben daarop fors geïnvesteerd in BIM-software.” Procesmatig werken volgens het Bouw Informatie Model betekent: een digitaal driedimensionaal gebouwmodel, waarin alle gegevens van het ontwerp-, bouw- en beheerproces zijn geïntegreerd. Daarmee zijn de faalkosten van een bouwwerk aanzienlijk te reduceren en wordt bovendien binnen afgesproken tijdsplanning en budget gebouwd.
“Dat bleek een goede keuze, gezien de richting waarin het bedrijf gegaan is. Al dacht onze accountant daar op dat moment mogelijk anders over. “Op het diepst van de crisis hadden we voor niemand werk meer, maar toen kenterde het. We kregen de opdracht voor de ‘nieuwe’ schouwburg in Cuijk. Ton Lamers: “Al onze ‘platte’ tekeningen waren er inmiddels uit. Bouwpartner BAM kwam binnen een halve dag met vijf man hier naartoe om het met eigen ogen te aanschouwen: zij hadden nog nooit in de bouwfase met BIM gewerkt, alleen maar in de ontwerpfase.”
Klaar voor volgende stap
Dat was in 2013 en Lamers & Visser krabbelde op. Inmiddels zijn er negentien mensen aan het werk, onder wie vijf dames. Bas Visser schat dat tachtig procent van de opdrachten inmiddels aan BIM te danken zijn. “Ons bleek dat de grote spelers er lang niet zo ver mee waren als algemeen gedacht. Wij liepen voorop en hebben onze klantenkring er flink mee vergroot. Het gaat ook niet langer meer om twee woningen ineens, maar om tientallen of soms zelfs honderd. Ook in de utiliteitsector krijgen we meer voeten aan de grond. Het aandeel van het Land van Cuijk in onze orderportefeuille is overigens beperkt: zo’n vijf procent.”
Ton Lamers vervolgt: “In de bouwadvieswereld doen wij alles: we beschikken over een architect, we doen engineering en constructie, we regelen het vergunningentraject, voeren de bouwdirectie en blijven erbij tot het lintje wordt doorgeknipt.” Heeft BIM de mogelijkheden voor Lamers & Visser vergroot, binnenkort verwacht het bureau nog een stap te maken. “De komst van glasvezel maakt dat wij onze database nog makkelijker open kunnen stellen voor partners, waardoor we nog veel meer spin in het web kunnen worden.”
Herbestemming
De ‘eilanden’ in Cuijk en woonpark De Messemaker waren in het recente verleden opdrachten voor Lamers & Visser. Daarna volgde de al genoemde bouwkundige engineering en de constructieve berekeningen voor de schouwburg in Cuijk. Zevenduizend vierkante meter oppervlak, met grillige vormen. Nieuwbouw naast bestaande bouw, een uitdagend project, aldus het tweetal. Van nog jonger datum is de herbestemming van de H. Jozefkerk in De Valuwe tot multifunctionele accommodatie. Als onderdeel van de revitalisering van deze Cuijkse wijk werd het door het ingenieursbureau zowel bouwkundig als constructief uitgewerkt. Men was er bovendien verantwoordelijk voor het projectmanagement en de bouwbegeleiding.
Het koperen jubileum van het kantoor wordt gevierd met een lang weekend in Maastricht. Daarbij is eerst het eigen personeel aanwezig, waarna een dag later de familieleden aansluiten.
Het dienstenpakket dat dit team aanbiedt, mag uniek genoemd worden.
Ik daag de regio uit!
Op welke wijze kunnen we als regio duidelijk maken dat dit de ideale plek is om te wonen en te werken?
Reacties naar: info@inzaken.nl