Met vestigingen in Uden, Veghel, Oss, Cuijk en Schaijk is IBN de grootste sociale onderneming in de regio Noordoost-Brabant. De organisatie bestaat uit verschillende bedrijfsonderdelen, die recentelijk opnieuw zijn georganiseerd. Met de invoering van de Participatiewet is het speelveld van IBN namelijk enorm veranderd. En daar is vanuit het bedrijf alert en adequaat op gereageerd.
Algemeen Directeur IBN, Maarten Gielen: “Met de komst van de Participatiewet is onze rol en opdracht in die mate veranderd dat wij voor een grote uitdaging stonden. Om als organisatie succesvol te blijven, gaan we daarom vanaf nu een stap verder. We helpen mensen niet alleen meer met het vinden van een passende werkplek, maar ondersteunen hen ook bij hun ontwikkeling en hun loopbaan. De doorstroom naar een reguliere werkgever is hierbij het hoogste doel.”
Eén IBN
De IBN-organisatie is aangepast aan deze veranderde rol. “Binnen een nieuwe structuur, met een nieuwe uitstraling en vanuit één IBN willen we nog meer mensen helpen om vanuit hun eigen talenten en ambities te bouwen aan hun loopbaan. Juist daarom vind ik het zo belangrijk dat we samenwerken met bedrijven, instellingen en gemeenten in onze regio. Partijen met elkaar verbinden, daarin zie ik een heleboel kansen. Zodat we samen kunnen bijdragen aan de succesvolle ontwikkeling van mensen en daarmee aan het succes van onze regio.”
Sociaal hart
“Gelukkig zie ik in mijn omgeving steeds meer werkgevers die de meerwaarde ontdekken van het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, gaat Maarten Gielen verder. “Ze kozen voor deze medewerkers vanuit hun sociale hart, om ze een nieuwe kans te bieden. Uit hun reacties merk ik echter dat ze gaandeweg inzien dat juist deze medewerkers heel gedreven, enthousiast en betrokken zijn. En dat is niet zo vreemd, want door die nieuwe kans doen ze weer mee en hebben ze een ander leven gekregen.”
Nieuw levensdoel
Werk hebben is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn mensen die, om wat voor reden dan ook, een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Denk aan de buurvrouw die thuis zit met een burn-out, je neef die het op school niet trok en daardoor buiten de boot is gevallen of je broer die na een reorganisatie ander werk moet zoeken maar niet weet waar te beginnen. Al bijna 25 jaar zet IBN zich dagelijks in voor mensen die niet op eigen kracht aan werk kunnen komen. “Door hun nieuwe loopbaan vinden onze medewerkers of mensen die via IBN elders een baan hebben gevonden, weer een nieuw levensdoel. Want werken geeft je het gevoel dat je ergens aan bijdraagt. En belangrijker nog, dat je erbij hoort.”
Inclusieve regio bevorderen
Door de jaren heen weten steeds meer bedrijven IBN te vinden voor het uitbesteden van werk op het gebied van bijvoorbeeld productie en facilitaire dienstverlening. Of voor cateringdiensten en vergaderservices in het vergadercentrum van IBN. “Wat mij opvalt is dat ook steeds meer werkgevers gebruikmaken van de mogelijkheid om kandidaten na een leerperiode binnen IBN als vakkracht aan te stellen, via detachering of rechtstreeks. Maar we doen nog meer. Zo kunnen werkgevers ook bij ons terecht voor re-integratietrajecten of het omscholen van medewerkers. Door hun keuze voor IBN bevorderen ze een inclusieve samenleving. Ik merk dat steeds meer werkgevers hier warm voor lopen.”
Gelukkige mensen
Maarten Gielen ziet ernaar uit om vanuit de nieuwe organisatie, waarin de ontwikkeling van de mens centraal staat, nieuwe successen te boeken. “En dit in samenwerking met alle partijen waarmee we verbonden zijn. Want werken maakt mensen gelukkiger. En gelukkige mensen maken onze samenleving mooier!”