Op enkele plekken in het Land van Cuijk ligt op initiatief van een paar bedrijven al glasvezel. Het zou bij die schaarse, kleine gebieden zijn gebleven als het Land van Cuijk niet samen had gekozen voor glasvezel. De coöperatie LVCNET heeft er voor gezorgd dat E-Fiber glasvezel aanlegt in het Land van Cuijk. Supersnelle en betrouwbare glasvezelverbindingen waarmee je onder meer onbeperkt kunt internetten, zijn dan een feit. Dit voorjaar alvast in de gemeenten Boxmeer en Sint-Anthonis.
Deze regio was met haar verschillende kernen niet interessant voor commerciële partijen om een gebiedsdekkend glasvezelnetwerk aan te leggen. Daarom is door inwoners van het Land van Cuijk LVCNET opgericht. Een coöperatie zonder winstoogmerk met als missie het realiseren van toekomstbestendig glasvezelnetwerk voor alle inwoners en bedrijven in deze regio, met zo laag mogelijke tarieven voor de gebruikers. LVCNET was in 2016 de enige partij in deze regio die zich hard maakt voor een glasvezelnetwerk in zowel de kernen, het buitengebied als op bedrijventerreinen.
Aanleg in volle gang
Op dit moment is de aanleg in de gemeente Sint-Anthonis en Boxmeer in volle gang. Wekelijks worden er honderden huizen toegevoegd aan de aanlegplanning (civiel), schouw- en HAS-planning (het plaatsen van een glasvezelmodem in de woning). Paul Kempen, projectleider LVCNET: “Ondernemers (en particulieren) kunnen zich nog steeds inschrijven bij de (zakelijke) providers voor een abonnement. Zeker op het bedrijventerrein in Boxmeer; daar wordt nu het grondwerk, dus de daadwerkelijke aanleg van de kabel, gedaan. In januari kan men daar al op glasvezel gaan draaien. Dat is mogelijk doordat we op twee plaatsen in de regio een City-PoP (Point of Presence) krijgen: in Boxmeer en Cuijk. Die zorgen voor de hoofddistributie. De City-PoP in Boxmeer is vanaf medio november actief. Vanaf die dag kunnen de eerste gebruikers ‘aan de glasvezel’.”
“Bedrijven en particulieren krijgen het glasvezelmodem gratis. Wie nog tijdens de aanlegfase voor een provider kiest, hoeft de activeringskosten van € 450 niet te betalen. Daarvoor hebben afnemers in Boxmeer nog tot ongeveer mei de tijd. Tegen die tijd is in de gemeente Boxmeer de aanleg afgerond; de gemeente Sint-Anthonis in maart zal daar alle glasvezel in de grond zitten.”
Zakelijke aansluitingen
Hoe ziet de verdere planning eruit? “Eind 2019 zal ook Cuijk aangesloten zijn. Daarna volgt de gemeente Grave. Als laatste is de gemeente Mill en Sint-Hubert aan de beurt. Eind 2019 heeft daarmee iedereen in het Land van Cuijk glasvezel voor de deur liggen. En velen zullen er ook daadwerkelijk gebruik van maken. De providers Trined en Weserve hebben speciale abonnementen voor de zakelijke markt. Specifieke wensen kunnen bij hen worden neergelegd. Op zoek naar een antwoord op een (veelgestelde) vraag over een zakelijke aansluiting? Bezoek de website van LVCNET.