Je smartphone is bijna onmisbaar… bellen, mailen, whatsappen, buienradar kijken, nieuws lezen, Facebook, LinkedIn, Twitter, Snapchat, YouTube. Of je nu thuis bent, aan het werk of onderweg. Maar niet alleen je smartphone is draadloos. Van de lampen in je huis tot je thermostaat; ze worden nu of later draadloos verbonden. Net als je auto, fiets, kleren en schoenen.
Als alles draadloos wordt, wat is dan de toekomst van koper- of glaskabel? Google had ooit de ambitie om alle huizen in steden in de VS van glasvezel te voorzien. Inmiddels is die businessunit overgestapt op het uitrollen van wireless. Glasvezel is fantastisch om heel veel data mee te versturen. Daarom worden knooppunten in het internet zoals AMSIX, datacenters en antennes van gsm-providers bij voorkeur door middel van glasvezel met elkaar verbonden. Maar glasvezel leggen en onderhouden is duur en zeker de laatste meters naar elke woning. Bovendien, of die kabel nu naar je huis loopt of naar de antenne van Vodafone; aan het eind wordt het omgezet in draadloos. Dat is de bandbreedte die je uiteindelijk benut.
Daarom ontstaan er voor draadloos dataverkeer allerlei alternatieven. Zo heeft Elon Musks SpaceX toestemming gekregen om 12.000 kleine satellieten in een lage baan om de aarde te brengen om zo overal ter wereld high speed internet aan te kunnen bieden. Maar ook Virgin, Quallcom en Boeing hebben zulke plannen. Iedereen ziet brood in draadloze bandbreedte. Of de investeerders in glas naar elke woning in de toekomst hun geld terugverdienen is maar de vraag. Voor jou als consument geldt het advies: zoveel mogelijk bandbreedte voor zo min mogelijk geld. Pakken wat je pakken kan.
Anton Loeffen
www.eshgro.nl