Visie en stabiliteit, een goede match bij 1.2.B-fitt in Cuijk; interview uit november 2015 (tweede nummer InZaken).
Een kleine negen jaar geleden startten ze samen Sport- en Gezondheidscentrum 1.2.B-fitt in Cuijk. Zo’n anderhalf jaar later diende de recessie zich aan en werd alles in de sportscholenbrancheanders. Maar 1.2.B-fitt bleef de afgelopen jaren groeien en bond een breed publiek aan zich. Fiscaal jurist Remco van Slooten en accountant Eric van den Bogaart in gesprek met eigenaren William en Monique Berns, hij gek op sport, zij een kei in organiseren.
“Ik was altijd al bezig met sport, tot op m’n 35e op hoog niveau als wielrenner. Ik werkte intussen als werkvoorbereider-planner en gaf in de avonduren spinninglessen”, begint William. “Uiteindelijk besloot ik voor mezelf een sportcentrum te beginnen. Er was inmiddels een point of no return en daarbij besloten we dat Monique ook in de zaak zou komen. Daarvoor zegde zij haar baan op.”
“Hoe was dat, zonder enige sportachtergrond?” vraagt Eric. “Ik ben goed in organiseren. Laat mij maar ‘in de keuken’ de dingen doen. Op die manier heeft William de handen vrij om zijn visie op sport en zijn manier van ondernemen tot hun recht te laten komen. De kracht van 1.2.B-fitt zit volgens mij dan ook voor een belangrijk deel in de inrichting en aankleding van ons pand. Je hebt hier niet de indruk in een stereotype sportschool binnen te komen.”
“Licht dat eens toe?” vraagt Remco. William: “Het zit ook in de manier waarop wij les geven. Echt brede ‘sportschooltypes’ zie je hier niet. De samenstelling van ons klantenbestand is een afspiegeling van de Cuijkse gemeenschap.”
Investeren in gezondheid
Over de naam: “Je had bijvoorbeeld 12Move en er was ook al een B-Fit en ik wilde ook iets met cijfers. Zo kwam ik op 1.2.B-fitt. ‘Fitt’ is met dubbel t omdat het een afkorting is van de vier factoren
die bij training van belang zijn: frequentie, intensiteit, type en tijdgebondenheid. Ik vind dat erg treffend.”
Intussen is het Cuijkse sportcentrum overeind gebleven, daar waar landelijk twintig procent van de aanbieders in de afgelopen jaren is afgehaakt. Eric informeert naar een verklaring. “Wij hebben nooit die gouden tijden gekend van vóór de crisis. Wij hebben er altijd hard voor moeten werken. En nu is er een kentering: de consument leeft bewuster, is met gezondheid bezig en wil er ook in investeren. Wij komen dat tegemoet, zoals met ons lifestyleabonnement. Daarin letten we niet alleen op het sporten, maar krijgt de klant ook wekelijks een voedingslijst op basis van metingen.”
Een stap verder
“We gaan een stap verder, bijvoorbeeld met vegetarische en glutenvrije programma’s. Alles zit in de combinatie bewegen én gezonde voeding. We werken bovendien ook in kleine groepjes, met smallgroup fitness en personal training. Massaal zal het hier nooit worden.” Wat wél ‘massaal’ gebeurt, is dat klanten na het sporten blijven hangen. “Inderdaad, ook dat is een belangrijke kracht van ons: we hebben een sterke sociale functie. Het is hier ook nooit onpersoonlijk, want mensen in en rondom Cuijk spreken elkaar altijd aan.” Remco stelt als laatste vraag hoe het is om als echtpaar ook zakelijke tijd samen door te brengen. “We werken prettig samen”, aldus Monique. “William is er voor de visie, ik zorg voor de stabiliteit. Een goede match.”
Drie steekwoorden tot besluit:
• Zelfstandig ondernemerschap: “Vrijheid mét verplichtingen.”
• Privé: “We proberen het gescheiden te houden van de zaken…”
• Toekomst: “Intensief bezig blijven. En uitstralen waar je voor staat.”