Nooit meer honger! Dat was de wens de na ontberingen de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat? Een boost voor de agrosector. We intensiveerden onze veehouderij. We optimaliseerden het gebruik van landbouwgronden. We teelden splinternieuwe soorten in onze kassen. We zorgden voor een razendsnelle voedselverwerking. Een sterke keten, een enorme keuze voor de consument. Maar ís de vooruitgang van toen, nu nog wel vooruitgang?
Agro-energy
Het probleem nu? Te véél voedsel. De waarde van voedsel daalt. Ons voedsel verdwijnt in de bio-vergister. Dat biedt kansen voor de agrosector om energie op te wekken. Niet alleen asbest verruilen voor zonnepanelen op je dak, maar verder kijken! Zo kunnen we met de warmte van stallen huizen verwarmen. En zelfs zuiver water winnen uit mest. Want uit mest kun je 98 % zuiver water winnen. En te wat te denken van de energie die plantengroei geeft? Een techniek die nu nog in de kinderschoenen staat, maar straks wellicht ‘gewoon’ is? Gaan we samen van agro-food naar agro- energy?
Agro-commodity
Verduurzaming is hot topic. De circulaire en biobased economie groeit. Grondstoffen als olie, metaal en hout worden vervangen. Dat biedt kansen voor de agrosector om grondstoffen te produceren. Nieuwe grondstoffen, vragen om nieuwe teelten. Bijvoorbeeld hout vervangen door bamboe. Bamboe met de juiste kwaliteit op de grond die ‘over’ is. Ook de chemische industrie kijkt belangstellend naar de boeren. De bloemen die op het land verpulverd worden tot sap bevatten cruciale elementen. Essentiele elementen die altijd uit olie werden gehaald, maar inmiddels op grote schaal van het land gewonnen worden.
Waarom niet?
Hout wordt reeds vervangen door bamboe. Kerosine wordt gewonnen uit suikerbieten. Toch is er een aarzeling. Een grote terughoudendheid om te spreken over het produceren van grondstoffen door de
agrosector (agro-commodity). Waarom spreekt iedereen over agrofood,
terwijl de grote kansen liggen in agro-commodity?
Grondstoffen fokken?
Stel je voor dat we straks niet enkel telen vóór grondstoffen, maar zelfs grondstoffen fókken. Dieren als grondstof lijkt nog niet comme il faut om te benoemen. Toch maak jij er waarschijnlijk ook gebruik van. Ik? Ja jij! Net als iedereen die een kwast gebruikt. Of lijm, medicijnen en bioplastics in huis heeft welke o.a. uit dierlijk eiwitten
worden gemaakt.
Aankomende tijd komt er een groeiende vraag naar natuurlijke grondstoffen. En daarmee stijgt ook de vraag naar dierlijke grondstoffen. Is het huidige aanbod aan slachtafval voldoende om aan de vraag te voldoen? Zijn wij bereid om te fokken om grondstoffen te maken? Naast AgroFood zijn AgroCommodity en AgroEnergy de kansen voor de toekomst. De agrarische industrie blijft dynamisch, ook in de toekomst, mits de individuele ondernemer de innovatie durft aan te gaan!
Sander Groenen, Imagro