TIGRA
“In Nederland wordt volop gewerkt met het concept Positieve Gezondheid van arts en onderzoeker Machteld Huber. De regio Land van Cuijk en Noord-Limburg is landelijk voorloper in een nieuwe taxatie van de begrippen ‘ziek’ en ‘gezond’, die is ontstaan binnen de gezondheidszorg. Waar voorheen iemand als ‘gezond’ werd beoordeeld bij de afwezigheid van ziekte, gaat gezondheid steeds vaker over veerkracht. Voor het bedrijfsleven is het goed te weten dat we hier preventief op in kunnen spelen.”
Ronald Korsten is al bijna dertig jaar zelfstandig fysiotherapeut, werkend vanuit zijn praktijk in Sint Anthonis. Om aan de ‘voorkant’ van betekenis te kunnen zijn voor het bedrijfsleven, heeft hij zich ruim een jaar geleden als franchisenemer aangesloten bij TIGRA. Dit landelijk dekkend netwerk richt zich op duurzame inzetbaarheid van werknemers. Inzetbaarheid, preventie en verzuim zijn de belangrijkste pijlers. “Met TIGRA zijn we sterk gericht op preventie, niet gekoppeld aan arbodiensten of verzekeraars, en voeren we dus een onafhankelijk beleid. Bovendien is er een landelijk netwerk van 26 vestigingen. De groei die onze organisatie de laatste jaren heeft doorgemaakt, toont aan dat de markt ons overduidelijk ziet als een professionele en betrouwbare partner.”
Verder kijken bij ‘ziek’ of ‘gezond’
“Bij het werken naar optimaal resultaat hoort een visie”, aldus Ronald Korsten. “Ik wil daarom het begrip Positieve Gezondheid nader introduceren. Het komt erop neer dat we tegenwoordig vérder kijken als het gaat om ‘ziek’ of ‘gezond’. In plaats van mensen te labelen met een aandoening of tekortkoming, wegen we niet langer alleen fysieke factoren. Er zijn zes dimensies waarover we met mensen in gesprek gaan. Zo kijken we tegenwoordig ook naar bijvoorbeeld in hoeverre mensen deelnemen aan het sociaal-maatschappelijk leven. Of hoe hun mentaal welbevinden is. Ook zingeving is belangrijk: ga je bijvoorbeeld elke dag met plezier naar het werk?”
“In principe ben je dus óók ‘gezond’ wanneer je, ondanks eventuele ongemakken, toch aan het sociaal-maatschappelijk leven deel kunt nemen. Sommigen werken wél met een pijntje, anderen niet. Hoe komt dat? Positieve Gezondheid richt zich op: ‘wat kun je nog wél?’en ‘hoe krijg je de regie weer in eigen handen?’ De term is intussen ook ingepast in de visie van een groot aantal partijen in de regio, waaronder het maatschappelijk werk, gemeenten en een aantal huisartsenpraktijken. Ook is het Netwerk Positieve Gezondheid in de Noordelijke Maasvallei actief.
Aansluitende adviezen
Er zijn uiteenlopende HR-adviezen ontwikkeld die aansluiten bij de zes dimensies. Ze zijn vaak kosteloos. Zoals werknemers mee laten denken over belangrijke beslissingen, zorgen voor zinvol werk, in gesprek gaan over hun toekomstbeeld. Of lunchwandelen stimuleren en oog hebben voor het leven naast het werk. Zorgen voor sta-zit-werkplekken. “Een jaargesprek kan óók gaan over het leven in totaliteit. Het begrip Positieve Gezondheid gaat volgens mij binnen het bedrijfsleven het fundament worden bij het optimaal inzetbaar houden van werknemers. Bij het Business Event – mede georganiseerd door de Industriële Kring – werd het begrip in een pitch van het netwerk al kort voor het bedrijfsleven geïntroduceerd. En ook ik praat ondernemers graag bij!”