DE BORRELS EN LIKEUREN VAN LEON
In mei vorig jaar werd de eerste fruitalcohol gestookt van appels uit de eigen boomgaard officieel gepresenteerd. Fruitbedrijf Van Welie in Stevensbeek lanceerde daarbij de Leon 2, 3 en 4, Leon van Welie en passent de jongste stoker van Nederland makend. Intussen vinden zijn producten f ink aftrek en is de jonge ondernemer druk in de weer met het samenstellen van relatiegeschenken. Een likeur van eigen bodem, mooi toch?
Van de opbrengst van de boomgaard met appels en peren is zo’n twintig procent niet geschikt om te bewaren. Het is restfruit, dat in de winkel achterblijft , zoals de appel met puntjes of een deukje of kras erin. “Aan het eind van de dag is dat net zo’n goede appel”, aldus Leon van Welie. Van dat fruit stookt hij sinds vorig jaar eigen, authentieke fruitalcohol. Onder de naam ‘Leon’ brengt hij onder meer een appellikeur en twee appelborrels op de markt. Elke drank draagt zijn eigen nummer. Ook perenlikeur en -borrel is er inmiddels; zoals dat ook met de kersen gebeurd is. De Stevensbekenaar gebruikt voor zijn vruchtenlikeuren geen ‘standaard’ verkrijgbare alcohol, maar de alcohol uit de vruchten zélf. Zo wordt de drank puurder en krijgt hij een aangename zachtheid.
Persoonlijk pakket
De mildheid van de drank komt ook doordat Van Welie nieuwe eikenhouten vaten gebruikt. “Die geven vanilletinten af”, weet hij. “Whisky bijvoorbeeld, wordt in oude wijnvaten gerijpt, Deze new make whisky heeft juist de geur en smaak van de wijn nodig.” Van Welie kan van elke fruitsoort drie versies stoken. De eerste dranken hebben de nummers 2, 3 en 4. “Zo kan ik met peren bijvoorbeeld een Leon 5, 6 en 7 maken. En dan weer drie andere, tot aan de 10.” De 1 blijft vooralsnog steeds ‘vrij’ en wordt bewaard voor bijzondere, gelimiteerde uitgaven… Enkele horecabedrijven in Boxmeer verkopen al een Leon, ook slijters zijn benaderd. Inmiddels zijn er ook al aanvragen voor relatiegeschenken of –pakketten door bedrijven en instellingen. “Voor hun personeel of andere relaties. Dat kan het bekende eindejaargeschenk zijn, maar zo’n pakket kan natuurlijk ook de rest van het jaar gegeven worden. Denk aan een likeur van ons met eventueel iets van henzelf erbij. Opdrachtgevers kunnen op die manier bij ons een persoonlijk pakket laten samenstellen.”
Franse wijn versus streekproduct
Er wordt ook hard gewerkt aan standaardpakketten – met onder meer het Leon-logo erin gebrand – die de klant kant-en-klaar kan afnemen. “Onze likeurflessen zijn wat kleiner dan een wijnfles, dus zo is er in het bekende houten wijnkistje ruimte voor bijvoorbeeld een mooi glaasje. Dat maakt het ook al weer meer bijzonder. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden denkbaar. Voor elk gewenst bedrag kan een bijzonder pakket worden samengesteld. Het mooie is dat je een echt regionaal getint geschenk kunt maken. Bedenk: waarom zou het altijd een fles wijn uit Frankrijk moeten zijn terwijl wij hier zulke mooie producten hebben?”