Op 16 maart 1893, op de dag af 76 jaar voordat de huidige eigenaar Harrie-Jan Loeffen werd geboren, vroeg Anton Bernaerds een vergunning om het bakkersambacht uit te mogen oefenen aan de Cuijkse Grotestraat. Dat is nu 125 jaar geleden. Tijd voor feest, maar intussen blikt Harrie-Jan Loeffen ook vooruit. Samen met collega-ondernemer Joop Bosmans zijn er plannen om de bakkerij een nieuwe impuls te geven en daarmee ook het aanzien van de Grotestraat.
Anton Bernaerds was telg uit een bakkersgeslacht waarvan de lijn terugloopt tot in de vijftiende eeuw. Vanuit Luik kwamen zij in de loop van de eeuwen noordwaarts. “Een van zijn twee dochters nam de zaak over. Zij trouwde in 1926 met Bert Loeffen, broer van mijn grootvader. Zo is de naam Loeffen in het bakkersvak gekomen. Het gezin emigreerde in 1951, maar de bakkerij, aan de Grotestraat, bleef bestaan.”
Nederlands kampioen
De absolute specialiteit van Bakkerij Loeffen is de speculaas. In 1999 werd de eerste award gewonnen. Sinds vier jaar worden de Nederlandse kampioenschappen gehouden, en al drie keer ging de prijs naar Cuijk. De specialist in huis is Henk Minten. Ook hij viert dit jaar een jubileum: vijftig jaar in dienst van Bakkerij Loeffen. “Hij is waarschijnlijk een van de eerste banketbakkers in Nederland die een halve eeuw bij dezelfde baas werkt. Simpelweg omdat je vroeger eerder met pensioen kon. Een prestatie van formaat”, aldus Harrie-Jan Loeffen.
In het jubileumjaar zal er vaker dan gemiddeld teruggeblikt worden. “Zo brengen we een aantal klassiekers opnieuw onder de aandacht. Voor de zakelijke markt is het goed om te weten dat we veel speciale opdrachten uitvoeren, zoals voor jubilea of voor bijeenkomsten in het bedrijfsleven of bij de gemeente. In 125 jaar hebben we veel bijzondere opdrachten en verzoeken gehad. Homburg wilde ooit een taart van één bij één meter. Dat is zó groot dat we hem hebben gedecoreerd met chocoladebollen. Hendrix Voeders in Boxmeer bestelde 250 taarten om aan bijzonder goed presterende boeren te schenken. Relatiegeschenken en kerstpakketten vinden ook veel aftrek. Zo doen we al het chocoladewerk zelf.”
Samenwerking
Intussen lonkt de toekomst. Daarin staat samenwerking met Jumbo op stapel. Het naast de bakkerij gelegen pand waar voorheen Café De Kwast zat, is gekocht door Joop Bosmans, eigenaar van Jumbo Bosmans Cuijk. Deze wil het pand bij de bakkerij voegen en er zitgelegenheid creëren. Ambacht komt centraal te staan: bezoekers kunnen – letterlijk – toekijken op het bakkerswerk en genieten van wat lekkers. De samenwerking tussen de twee ondernemers voelt als bijna vanzelfsprekend: in de Cuijkse wijk De Valuwe stond de kruidenierszaak van de ouders van Bosmans naast de bakkerij (een filiaal) van de ouders van Harrie-Jan Loeffen. De twee buurjongens woonden allebei boven de zaak.
“Eind volgend jaar hopen we te kunnen gaan verbouwen, maar de opening zal waarschijnlijk niet eerder dan in 2020 zijn”, aldus de Cuijkse bakker, die daarmee oude tijden laat herleven. In 1948 verrees namelijk op dezelfde plek de eerste lunchroom van Cuijk. “Een ‘patisserie’ heette dat toen zo mooi. Er werd ijs verkocht en kroketten. Wat velen niet beseffen is dat de kroket een heus banketbakkersproduct is…”